Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Δημοσιεύοντας σήμερα την έκθεσή της για την Κύπρο, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) συμπεραίνει μεν ότι η Κύπρος έχει υλοποιήσει ικανοποιητικά εννέα από τις δεκαέξι συστάσεις της, αλλά επισημαίνει μια σειρά από ελλείψεις που καθιστούν δύσκολη την πάταξη της διαφθοράς σε βουλευτές και δικαστικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με μέλη του Κοινοβουλίου, η GRECO καλωσορίζει την υιοθέτηση του Κώδικα Ηθικής για βουλευτές ο οποίος καλύπτει θέματα που σχετίζονται με την ακεραιότητα, κάτι που ήταν μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη. Ο νέος Κώδικας Ηθικής παρέχει καθοδήγηση για συγκρούσεις συμφερόντων και δώρα και περιέχει κανόνες που σχετίζονται με την ακεραιότητα.

Ωστόσο, εκφράζει τη λύπη της για το ότι σημαντικά ζητήματα όπως οι επαφές με τρίτα μέρη και ομάδες πίεσης, παράπλευρες δραστηριότητες και καταστάσεις μετά την έξοδο από την υπηρεσία έχουν αφεθεί έξω από τον Κώδικα, ο οποίος θα έπρεπε να είναι το έγγραφο αναφοράς για πρότυπα ηθικής για βουλευτές.

Η GRECO καλωσορίζει την υιοθέτηση του Νόμου για τη Ρύθμιση του Λόμπι, που συμπεριλαμβάνει τις υποχρεώσεις των βουλευτών να αναφέρουν τις επαφές με εγγεγραμμένες ομάδες συμφερόντων και αντιπροσώπους και ρυθμίζει τις επαφές τους μαζί τους και καλωσορίζει επίσης το ότι η συμμόρφωση με τον Κώδικα θα παρακολουθείται από μια συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Επιτροπή, την Επιτροπή Ηθικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η επιτυχία του Κώδικα θα εξαρτηθεί στην αποτελεσματική επιβολή του, συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης.

Η GRECO ενθαρρύνει τη Βουλή των Αντιπροσώπων να επιδιώξει τις προσπάθειές της για την προώθηση του Κώδικα.

Αντίθετα, λίγη πρόοδος έχει επιτευχθεί αναφορικά με τη μεταρρύθμιση που σκοπεύει στη διασαφήνιση του εισοδήματος και των διαφόρων επιδομάτων που λαμβάνουν οι βουλευτές, καθώς επίσης και του καθεστώτος των δηλώσεων των περιουσιακών στοιχείων.

Αναφορικά με τους δικαστές, έχει επιτευχθεί συμμόρφωση με όλες τις συστάσεις, ενώ όσον αφορά τους εισαγγελείς, μόνο μια σύσταση εκκρεμεί.

Η GRECO σημειώνει ότι η εργασία πάνω στην νομοθεσία που σχετίζεται με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας δεν έχει προχωρήσει περαιτέρω.

Οι Αρχές προτρέπονται να επιταχύνουν τη διαδικασία με σκοπό την ενίσχυση της ανεξαρτησίας/αυτονομίας των εισαγγελικών λειτουργιών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης