Στην αποχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από το διάλογο, στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και στις «αδελφικές σχέσεις» Τουρκίας-ψευδοκράτους αναφέρθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε ομιλία του για την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Όπως μεταδίδεται κατά τους εορτασμούς στα κατεχόμενα, έγινε παρέλαση, απαγγέλθηκαν ποιήματα και ακούστηκαν εθνικά τραγούδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έρογλου στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους αγώνες με ηγέτη τον Μουσταφά Κεμάλ, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι νοιώθουν περήφανοι για την πορεία της Τουρκίας εκεί πού βρίσκεται σήμερα.

Είπε ακόμη ότι «η Τουρκία είναι στρατηγικής σημασίας για την περιοχή και ότι ακολουθεί μια oρθολογιστική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική και έχει μεγάλη οικονομική προοπτική».

Χαρακτήρισε την Τουρκία «αστέρι που λάμπει» στην περιοχή και αναφέρθηκε στις δημοκρατικές της αρχές, την ευημερία της, την οικονομία της και την στρατιωτική της ισχύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ντ. Έρογλου είπε ότι η Τουρκία και οι Τούρκοι είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι «έχουν το κράτος τους, έχουν ασφάλεια και ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία με εγγυήτρια την Τουρκία».

«Η δύναμή μας είναι ο λαός μας, το κράτος μας, η ενότητα και η πίστη στη μητέρα πατρίδα», είπε επίσης ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Είπε ακόμη πως «το Κυπριακό δεν είναι ένα απλό ζήτημα και ότι συμφέροντα έχουν και άλλες μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή». Υπενθύμισε ότι πέρσι στην ίδια επέτειο είχε εκφράσει την ευχή το Κυπριακό να έχει λυθεί , αλλά αυτό δεν επιτεύχθηκε καθώς δεν έγινε κατορθωτό «να φτάσουμε σε πάρε-δώσε» με τους Ελληνοκύπριους.

Υποστήριξε ότι στις συγκλίσεις περιλαμβανόταν και το θέμα των υδρογονανθράκων και ότι «αναφερόταν πως τα αποθέματα ανήκουν και στις δύο κοινότητες» και επέκρινε τους Ελληνοκύπριους ότι έχουν ξεκάθαρες προθέσεις, κατά την έκφρασή του, και «δεν κάνουν πίσω» και θέλουν, όπως είπε, να αδυνατίσουν την Τουρκία.

Μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει συντροφικότητα, τονίζοντας ότι η αδελφικότητα ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος ουδέποτε θα χαθεί.

Επίσης ο Έρογλου ισχυρίστηκε ότι αν οι Ελληνοκκύπριοι και η Ελλάδα επιδείξουν θέληση για συμφιλίωση, εύκολα θα εξευρεθεί λύση.

Με βάση τα λεγόμενα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, «οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ένα μεγάλο μέρος του εδάφους και της κυριαρχίας» και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να μιλά κάποιος για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία «βασισμένη στην πολιτική ισότητα», αφού, κατά τον ίδιον, πρέπει να αναφέρονται οι λεπτομέρειες.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης