Την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση της Λευκωσίας για το περιεχόμενο της έκθεσης του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προαναγγέλλοντας διάβημα προς τον Μπαν Κι-μουν.

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, η έκθεση παρουσιάζει με τρόπο που «ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στην έκθεση δεν γίνεται σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους- μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η απουσία σαφούς αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία, που οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν από την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είναι αφενός προβληματική και αφετέρου δεν υποβοηθά στην επίλυση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η Λευκωσία κρίνει ανεπαρκείς αναφορές της έκθεσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα για την εκτίμηση που εκφράζεται προς τις κατοχικές δυνάμεις για τη συνεργασία τους με τη ΔΕΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εικόνα αυτή πολύ απέχει από την πραγματικότητα, αφού είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία αρνείται να προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση σε πέραν των 30 στρατιωτικών περιοχών στις οποίες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες βρίσκονται μαζικοί τάφοι, ως επίσης σε στρατιωτικά αρχεία, παρεμποδίζοντας σημαντικά το έργο της ΔΕΑ και επιτείνοντας έτσι το δράμα των συγγενών αγνοουμένων» τόνισε.

Τέλος, στην έκθεση, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά ατυχείς ισχυρισμοί περί δήθεν περιορισμών, που παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου τόνισε ότι «η προσέγγιση ίσων αποστάσεων υπό το πρόσχημα της αμεροληψίας αποθρασύνει την Τουρκία και δυσχεραίνει περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης