Ο Ιούλιος μας βρίσκει με νέα και ενδιαφέροντα βιβλία! Αν έχετε ήδη ξεκινήσει τις βουτιές, σίγουρα κάποιο από τα παρακάτω βιβλία θα σας κρατήσει πολύ ωραία συντροφιά!

Τάσος Νυχάς – Η Φεγγαρολούλουδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίμετρο: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Φιλολογική επιμέλεια: Σωτηρία Αποστολάκη
Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας

Η ανάγκη για ανάπτυξη του ελληνικού παιδικού θεάτρου στο εξωτερικό οδήγησε στη συγγραφή της Φεγγαρολούλουδης. Το «Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών», όπως ονομάστηκε η θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε, εμπλουτίστηκε με πλήθος παιδιών των οικογενειών που διαβιούσαν στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα τα έργα να προσαρμόζονταν ανάλογα.

Η Φεγγαρολούλουδη, η κόρη του Σουλτάνου της Μοσούλης, δίνει το όνομά της στο θεατρικό έργο του Τάσου Νυχά. Με στοιχεία από την ανεξάντλητη Ανατολή και τις Χίλιες και μία νύχτες, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ως ήρωες εμπόρους, ταξιδευτές, σοφούς, γιατρούς, χαλίφηδες, σεΐχηδες, βεδουίνους, ακολούθους, σκλάβες, νύφες, χορεύτριες, μαγικά άλογα, ώστε να πλαισιώσει την ιστορία, να εμπλουτίσει την υπόθεση και να δώσει ζωή σε ένα νέο έργο μέσω των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το Χρυσοβεργαρής και Ηλιοτάτη, συνεχίζει με τη συγγραφή της Φεγγαρολούλουδης, που ανέβηκε στη σκηνή και απευθυνόταν ταυτόχρονα σε παιδιά και μεγάλους, στον ρόλο είτε των ηθοποιών είτε των συντελεστών, επιτυγχάνοντας μια κοινή θεατρική δημιουργία. Το έργο συνοδεύει επίμετρο από την Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κυρία Κατερίνα Διακουμοπούλου.

Διαστάσεις: 17 Χ 21

Σελίδες: 88

Χρονολογία:  Ιούλιος  2022

Τιμή: 8,00 ευρώ (συν ΦΠΑ 6%)

Χένρικ Ίψεν
Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ

Επίμετρο: Άννα Σταυρακοπούλου
Φιλολογική επιμέλεια και Διορθώσεις: Σωτηρία Αποστολάκη
Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας

Ο Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν ήταν το προτελευταίο έργο που έγραψε ο Ίψεν πριν από τον θάνατό του, καθώς και μεγάλο εκδοτικό γεγονός στην εποχή του. Ο ήρωάς του, κυριευμένος από μια μεγαλόπνοη ιδέα, μάχεται με δυνάμεις ανώτερές του. Προσπαθώντας να πραγματώσει το όραμά του, ξεπερνάει το μέτρο, φθάνει στην Ύβρη, προκαλεί τη Νέμεση, καταλήγει στη Δίκη και τελικά συντρίβεται.

Το οικογενειακό περιβάλλον είναι το πεδίο σύγκρουσης στον Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν. Κι ενώ, όταν ανοίγει η αυλαία, η ατμόσφαιρα στα έργα του Ίψεν αποπνέει οικογενειακή θαλπωρή, κάτι που αποδομείται κατά την εξέλιξη της υπόθεσης, στον Μπόρκμαν «την ώρα που ανοίγει η αυλαία, η υπόθεση είναι τελειωμένη», σύμφωνα με κριτικό της εποχής.

Πρόκειται για ένα έργο συμβολικό και παράλληλα τόσο πραγματικό και σημερινό. Το αριστούργημα του Ίψεν, σε εξαίρετη μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, συμβολίζει τα δεινά που προέρχονται από το πάθος για την εξουσία και το κέρδος, από την απαξίωση των νόμων, την προδοσία των αισθημάτων, την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Ο τόμος εμπλουτίζεται από επίμετρο, γραμμένο ειδικά για την έκδοση, από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ Άννα Σταυρακοπούλου, και αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής και του έργου του κορυφαίου Νορβηγού δραματουργού.

Διαστάσεις: 17 Χ 21

Σελίδες: 160

Χρονολογία: Ιούλιος  2022

Τιμή: 12,00 ευρώ (συν ΦΠΑ 6%)

Ευριπίδη

Ηλέκτρα

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης

Εισαγωγή: Ιωάννα Ρεμεδιάκη

Το αρχαίο δράμα θεμελιώνει το ποιητικό θέατρο. Οι μεταφράσεις που έχουν διατηρήσει τον τόνο και το πνεύμα των έργων, πνεύμα του Τραγικού και του Υψηλού, καθίστανται απαραίτητες για τη μετάδοση της γνώσης και τη διάδοση του αρχαίου δράματος.

Ο Στρατής Πασχάλης μεταφράζει την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, ένα έργο για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά για τις πολλαπλές διαφορές και αντανακλάσεις του, που αποτελούν παράλληλα δείκτη μιας νέας εποχής την οποία η Ηλέκτρα εξερευνά και ερμηνεύει. Προσαρμόζει το έργο στο παρόν, συνδέοντάς το με το παρελθόν, παρά τις δυσκολίες της τεχνολογικής εποχής μας, η οποία υπαγορεύει, ανάμεσα στα άλλα, και την υποχώρηση της αίσθησης του τραγικού.

Ο αρχαϊκός και ο κλασικός τραγικός ήρωας δίνουν τη θέση τους στον νεωτερικό τραγικό ήρωα-αντιήρωα. Τον άνθρωπο ενός πολιτισμού χωρίς ζωντανούς Μύθους και Θεούς.

Διαστάσεις: 17 Χ 21

Σελίδες: 160

ISBN: 978-960-628-181-5

Χρονολογία:  Ιούνιος  2022

Τιμή: 10,00 ευρώ (συν ΦΠΑ 6%)

Λίγα λόγια για την Κάπα Εκδοτική

H Κάπα Εκδοτική είναι ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος που επεκτείνει την παραγωγή του σε ένα ευρύ φάσμα βιβλίων, από την ποίηση και την πεζογραφία έως το θέατρο και το παιδικό βιβλίο.

Στόχος είναι η τυπογραφικά και καλλιτεχνικά άρτια παρουσίαση των εκδόσεων, σε συνδυασμό με τις αυστηρές προδιαγραφές επιμέλειας, προκειμένου να απευθύνονται τα βιβλία τόσο στο ακαδημαϊκό ή εξειδικευμένο κοινό, όσο και σε όλους τους αναγνώστες. Δίνουμε επίσης  ιδιαίτερο βάρος σε βιβλία για το θέατρο, ένα κενό που γίνεται συστηματική προσπάθεια από τους έμπειρους συνεργάτες της να καλυφθεί με την έκδοση καλαίσθητων τόμων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης