Μόλις κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις του «EuropeanPublicLawOrganization» («EPLO»), στα γαλλικά, το νέο βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλόπουλου, με τίτλο : «LaRègledeDroitfaceauxdéfisdelaTechnologie».

Πρόκειται για μια μελέτη όπου αναλύονται οι επιπτώσεις της Τεχνολογίας -και ιδίως της Τεχνολογικής Επανάστασης- πάνω στο Δίκαιο και,ειδικότερα, στον κανόνα δικαίου.  Επιπτώσεις που δείχνουν πόσο δύσκολο είναι για τον Νομοθέτη -τον Εθνικό, τον Ευρωπαίο και τον Διεθνή- να ρυθμίσει το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, το οποίο μεταβάλλεται, με ραγδαίους ρυθμούς,λόγω και της τεχνολογικής εξέλιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη αυτή είχε, εν μέρει, παρουσιασθεί για πρώτη φορά ως ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου, όταν ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε -21.9.2019- είχε κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου που οργάνωσε στην Αθήνα το «InstituteofElectricalandElectonicsEngineers» («ΙΕΕΕ»).

Ας σημειωθεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος αφιερώνει την μελέτη του αυτή στον μεγάλο Έλληνα Καθηγητή του ΜΙΤ και πρωτοπόρο στο πεδίο της Πληροφορικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης, Μιχάλη Δερτούζο. Ο οποίος, το 1977, σε άρθρο του δημοσιευμένο στο παγκόσμιου κύρους περιοδικό «ScientificAmerican», είχε πει και τα εξής: «Διαπράξαμε, πριν 300 χρόνια, ένα μεγάλο λάθος, όταν διαχωρίσαμε τον Άνθρωπο από την Τεχνολογία.  Είναι καιρός να τους φέρουμε ξανά κοντά».  Ήταν η πρώτη φορά που ένας οξυδερκής επιστήμονας, παγκόσμιας εμβέλειας, έβλεπε καθαρά την ανάγκη να τεθεί η Τεχνολογία στην υπηρεσία του Ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης