Η αξιοποίηση της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης για τη σύνδεση με τα αποθέματα, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όνειρα των ανθρώπων.

TIMH:18.00€   ΣΕΛΙΔΕΣ:450ISBΝ: 978-960-615-219-1

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας φιλοδοξεί να μιλήσει, θεωρητικά και βιωματικά, για τη σημασία που έχει η σύνδεση με τις εμπειρίες φροντίδας, αποδοχής και αγάπης. Θέλει, επίσης, να αναδείξει τη δωροληψία και τη δωροδοσία, καθώς και τη σχέση τους με τα ψυχικά αποθέματα που διαρκώς εμπλουτίζονται και εμπλουτίζουν τον εαυτό. Παράλληλα, τον ενδιαφέρουν οι τρόποι με τους οποίους τα αποθέματα συνδέονται με τα όνειρα των ανθρώπων –ακόμα και αν αυτά αποτελούν ουτοπίες–, τα οποία ούτως ή άλλως χρησιμεύουν ως οδηγός δράσης σε μια μακρά πορεία.

Στην προσπάθειά μας αυτή θυμόμαστε τους ποιητές που υμνούν τον προορισμό και τις περιπέτειες του ταξιδιού, όπως ο Όμηρος ύμνησε την Ιθάκη που τροφοδοτούσε διαρκώς με δυνάμεις τον Οδυσσέα και τον προσκαλούσε να συνδεθεί με τη μνήμη, την επιθυμία του και το όνειρο, προκειμένου να φτάσει στον προορισμό του, κάθε φορά που εκείνος αποσυνδεόταν και τη λησμονούσε, ενόσω γοητευόταν στη χώρα των Λωτοφάγων ή όπου αλλού.

Φιλοδοξεί ακόμα να μιλήσει για τη σημασία των φωνών και των βλεμμάτων που καταξιώνουν τον εαυτό και τον/την άλλο/η, για την αναγκαιότητα να αναζητούμε ρωγμές στην προσπάθειά μας να συναντηθούμε και να συνδεθούμε με τους άλλους, ώστε να ονειρευτούμε από κοινού, συν-δημιουργώντας δεσμούς και κοινότητες που εμπεριέχουν και περιλαμβάνουν όλους και όλες μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζει και προτείνει ως βασική προϋπόθεση τη σχέση με τον πολυφωνικό εαυτό μας και το ξεδίπλωμα των εσωτερικών και εξωτερικών διαλόγων που θα μας φέρουν σε επαφή με τις πολλές και διαφορετικές εκδοχές της ταυτότητάς μας, με τις αφηγήσεις που συνδέονται με τους εσωτερικευμένους άλλους, με τα αποθέματά μας, με τις επιθυμίες μας, με τα όνειρά μας, με την Ιθάκη και τις ουτοπίες μας.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, ούτε γραμμική. Το κοινωνικό πλαίσιο εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και οι εσωτερικές και εξωτερικές διαπραγματεύσεις και συγκρούσεις σχετικά με τις ηθικές και αισθητικές στάσεις, με την αναζήτηση και τη διεκδίκηση ενός ζωτικού χώρου, με τη διασφάλιση των υλικών όρων για το ευ ζην, είναι εξαιρετικά έντονες.Γνωρίζουμε επίσης ότι η πραγματικότητα είναι εντροπική, ότι οι μεγάλες αφηγήσεις δεν φαντάζουν πια γοητευτικές και ότι η διεκδίκηση του δικαιώματος στην ετερότητα και τη συμπερίληψη συνυπάρχει με την ασάφεια, τον ηθικό σχετικισμό και την παλινδρόμηση σε κλειστά ηθικά συστήματα.

Σε αυτή την προσπάθεια ο διάλογος, όχι ως συνομιλία ή απλή συζήτηση, αλλά ως υπαρξιακή ανάγκη, αποκτά κεντρική σημασία, καθώς συνιστά το μέσο για να συν-εμπλουτιστούμε αμοιβαία μέσα από τους καθρέπτες που δημιουργούν τα λόγια των άλλων και για να ορίσουμε εκ νέου μιαν αφήγηση για τη σχέση του ατομικού με το συλλογικό.

Τέλος, η σύνδεση με πολύ βασικές αξίες-ικανότητες και δεξιότητες όπως η συνεργατικότητα, η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση, η αποδοχή, αποτελεί  αναγκαία συνθήκη για τη μετάβαση από τον αποκομμένο και κατακερματισμένο εαυτό στον πολυφωνικό-διαλογικό και διασυνδεδεμένο εαυτό.

***

Μια σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφίαόχι μόνο της Καταξιωτικής προσέγγισης αλλά και της συνθετικής συστημικής σκέψης και πράξης.Ένα βιβλίο που οι αναγνώστες του θα επισκέπτονται διαχρονικά, για να αντλούν εργαλεία,πληροφορίες και έμπνευση.

Χάρις Κατάκη

Η γραμματική των Αποθεμάτων φέρνει στο προσκήνιο τη χαμένη τιμή των επιθυμιών, των αναγκών και των ονείρων μας.

Φωτεινή Τσαλίκογλου

Ο Ηλίας Γκότσης απαλά “έσπασε” τα αριστουργήματα νεωτεριστών, που είχαν “σπάσει” αυτάτων κλασικών,

όπως και αυτοί άλλων δασκάλων, διαλέγοντας να αναδείξει την κρυφή δύναμη και ομορφιά εκεί που

συνήθως δεν ψάχνουμε.

Διονύσης Σακκάς

Καθώς το μελετάς είσαι σε θέση να διαβάζεις, να ακούς, να νιώθεις, να αισθάνεσαι, να μυρίζεις, αλλά

και να γεύεσαι τα περιεχόμενά του, τις ιστορίες, τις αφηγήσεις του. Πολυφωνικότητα και στο περιεχόμενο αλλά και στη μορφή του.

Σταύρος Γκουγκουσκίδης

Ο Ηλίας Γκότσης είναι κοινωνιολόγος και οικογενειακός-συστημικός θεραπευτής, προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ΟΚΑΝΑ. Ασχολείται με το χώρο των εξαρτήσεων από το 1991, όταν εργάστηκε ως εθελοντής στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ. Από το 1995 εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ, αρχικά στο τομέα της πρόληψης (έως το 1999). Kατόπιν ως επιστημονικός υπεύθυνος στη Μονάδα Εφήβων ΑΤΡΑΠΟΣ-ΟΚΑΝΑ (έως το 2015).

Έκτοτε, είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.  Για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες στον τομέα της πρόληψης για την ψυχο-κοινωνική υγεία και τη θεραπεία των εξαρτήσεων. Έχει εκπαιδευθεί (1996-2010) στην οικογενειακή θεραπεία, στις αφηγηματικές πρακτικές και στην Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αναστοχαστικότητα και τη διαλογική και πολυφωνική προσέγγιση και έχει παρουσιάσει εφαρμογές από το πεδίο σε συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει σειρά άρθρων για την πολυφωνική προσέγγιση και την Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση. Την περίοδο που ήταν επιστημονικός υπεύθυνος στην ΑΤΡΑΠΟ εργάστηκε ως οικογενειακός και ομαδικός θεραπευτής, ενώ επί μεγάλο χρονικό διάστημα αξιοποίησε βιωματικές και εκφραστικές πρακτικές σε ομάδες εφήβων.

Ως επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ έχει διατελέσει βασικός εκπαιδευτής επαγγελματιών στο πεδίο της οικογενειακής θεραπείας, της εποπτείας, των εκφραστικών μέσων και της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης. Την άνοιξη του 2018 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, ένα βιωματικό ψυχολογικό μυθιστόρημα με τίτλο «Μια Μικρή Άγνωστη Λύπη», από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης