Το βιβλίο «Αναζητώντας το έτος μηδέν» του Μάρκου Δενδρινού, είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που έχει αστυνομική διάσταση και δίνει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν στη ζωή του Ιησού.

Πρόκειται για μια επιστημονική εκτίμηση των ημερομηνιών γέννησης, θανάτου και ανάστασης του βιβλικού Ιησού με βάση τις ευαγγελικές περικοπές και τα ιστορικά στοιχεία της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία του Ιησού έχει πολύ μεγάλη σχέση με την ελληνική θρησκεία και παράδοση. Ωστόσο το πρωτόγνωρο στοιχείο είναι η τοποθέτηση της Θείας ενσάρκωσης στον ιστορικό χρόνο. Οι συνδυασμοί των ιστορικών γεγονότων από τον συγγραφέα Μάρκο Δενδρινό δίνουν λύση και αποκαλύπτουν γεγονότα και χρονολογίες που φωτίζουν τη γέννηση, τον θάνατο και την ανάσταση του Θεανθρώπου.

 

Ποιος είναι ο πραγματικός Ιησούς; Πότε γεννήθηκε και πότε πέθανε; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά φαίνονται δύσκολες, αν όχι ανέφικτες. Θα είχε όμως ενδιαφέρον η επίλυση ενός άλλου γρίφου, η εύρεση της πιθανής ημερομηνίας γέννησης και θανάτου εκείνου του βιβλικού μυθικού προσώπου, που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας. Ας ακολουθήσουμε τα ίχνη που μας δίνουν τα διαθέσιμα βιβλικά και ιστορικά στοιχεία. Στην προσπάθεια αυτή θα βασιστούμε κατά κύριο λόγο στα Ευαγγέλια, τον Ιώσηπο, τον Σουητώνιο αλλά … και στον Νεύτωνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκδόσεις Αρμός

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο κ. Μάρκος Δενδρινός είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.Ph.D. στην Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων στο Ε.Μ.Π.M.Sc. στην Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης στο ΜΙΘΕ/ΕΚΠΑ.

Ερευνητής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) από το 1992 έως το 2009. Καθηγητής Πληροφορικής και Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας από το 1998 έως σήμερα. Διδάσκων Βάσεων Δεδομένων στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Τεχνογλωσσία’ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2001 έως το 2013. Εισηγητής σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Καθηγητών το 2003. Εισηγητής μαθημάτων Πληροφορικής στις σχολές του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) από το 2005 έως το 2010.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα: φιλοσοφία, ιστορία της επιστήμης, ιστορία των ιδεών, φιλοσοφία της επιστήμης, φιλοσοφία της πληροφορίας, λογική, ιστορία της λογικής, εκτίμηση της τάξης φυσικών μοντέλων, αφαίρεση θορύβου από σήματα φωνής και βιολογικά σήματα, βάσεις δεδομένων, οντολογίες, σημασιολογική αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό (web).

Επιστημονικά βιβλία πληροφορικής: 1) Ε. Δεσύπρη, Μ. Δενδρινός, Σειρά ECDL, Ενότητα 1, Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2003. 2) Μ. Δενδρινός, Β. Κατσούρος, Σειρά ECDL, Ενότητα 5, Βάσεις Δεδομένων – Ελληνική Έκδοση Access 2000, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2003. 3) Μ. Δενδρινός, Β. Κατσούρος, Σειρά ECDL, Ενότητα 5, Βάσεις Δεδομένων – Ελληνική Έκδοση Access 2002, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2004. 4) Μ. Δενδρινός, Εισαγωγή στην Τεχνολογία Πληροφοριών – Εφαρμογές στη Βιβλιοθηκονομία, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006. 5) Μ. Δενδρινός, Πακέτα Διοικητικής Υποστήριξης Βιβλιοθηκών, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006. 6) Μ. Δενδρινός, Επικοινωνίες Δίκτυα : Γενική θεωρία & Εφαρμογές στον χώρο των βιβλιοθηκών, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006. 7) Δ. Κουής, Μ. Δενδρινός, Εισαγωγή στην τεχνολογία Πληροφοριών, Εκδ. Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 2010 8) Μ. Δενδρινός, Τηλεπικοινωνίες – Διαδίκτυο – Βιβλιοθήκες, Εκδ. Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 2010.

Μελέτες και ερμηνευτικά σχόλια που αφορούν την εξέλιξη των ιδεών κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης: 1) Μ. Δενδρινός, “Αλχημικές ιδέες και Χημεία κατά τον 16ο-18ο αιώνα”, Περιοδικό Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας Νεύσις, Τεύχος 12, Καλοκαίρι 2003, σελ. 58-80 2) Ιζαμπέλλα ντι Μόρρα, “Μέσα από Δρόμους Έρημους”, Μτφρ. Άννα Γρίβα, Επίμετρο Μάρκος Δενδρινός, Εκδ. Κουκούτσι, 2014 3) GasparaStampa, “Το σώμα μου όλο ή φωτιά ή πέτρα”, Μτφρ. Άννα Γρίβα, Επίμετρο Μάρκος Δενδρινός, Εκδ. Κουκούτσι, 2015

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης