Του Περικλή Χαλάτση

Ή οδήγηση στο χιόνι μπορεί να ελέγχεται,ο πάγος όμως ΠΟΤΕ χωρίς αλυσίδες. Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις προς την Άμεσο Δράση,την Πυροσβεστική και τις εταιρείες οδικής βοήθειας από οδηγούς που γλίστρησαν τις πρωινές ώρες στους παγωμένους δρόμους και έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα ή σε χαντάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παγετός είτε στους δρόμους είτε στα πεζοδρόμια είναι το ίδιο επικίνδυνος. Τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τους πεζούς. Μπορεί οι δήμοι να φρόντισαν να ρίξουν αλάτι στους κεντρικούς δρόμους, όμως τους παράδρομους τους άφησαν στο έλεος του Θεού.

Οι χιονισμένοι δρόμοι στις συνοικίες της Αττικής εξακολουθούν να είναι επικίνδυνοι. Κυρίως τις πρωινές ώρες που όλα είναι παγωμένα. Οι οδηγοί που δεν γνωρίζουν τους κινδύνους από τον πάγο ξεκινούν να πάνε στις δουλειές τους χωρίς να έχουν πάρει τα μέτρα τους.

Σε καμία περίπτωση σε κατηφορικό παγωμένο δρόμο ΚΑΝΕΝΑΣ οδηγός, όσο καλός και αν είναι, δεν μπορεί να κρατήσει το όχημά του χωρίς να κάνει πατινάζ. Οι περισσότεροι οδηγοί, μόλις διαπιστώσουν ότι γλιστρούν, αφού έχουν χάσει την πρόσφυση, φρενάρουν, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να κινούνται χωρίς να έχουν τον έλεγχο. Στον πάγο χωρίς αλυσίδες η λάστιχα με καρφιά, δεν υπακούει ούτε το τιμόνι ούτε το γκάζι ούτε τα φρένα. Πιο απλά, το όχημα είναι ανεξέλεγκτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και αν έχετε αυτοκίνητο με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, δεν πρόκειται να κινηθείτε με ασφάλεια στον πάγο.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε 
Ένας έμπειρος οδηγός είναι δυνατόν να κινηθεί σε έναν χιονισμένο δρόμο. Χρειάζονται απλές κινήσεις στο τιμόνι, λίγο γκάζι για να μη σπινάρουν οι τροχοί και το φρένο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με σεβασμό. Ένα απότομο φρενάρισμα φτάνει για να γίνει το κακό.

Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κυρίως τις πρωινές ώρες, όταν ο δρόμος είναι παγωμένος, δεν θα πρέπει να κάνουν ούτε ένα μέτρο χωρίς αλυσίδες. Με μαθηματική ακρίβεια, μόλις ξεκινήσουν θα χάσουν τον έλεγχο και θα προξενήσουν ζημιές όχι μόνο στα δικά τους αυτοκίνητα, αλλά και στα άλλα που είναι σταθμευμένα.
Θα πρέπει να ξέρουν ότι μπορεί να βλέπουν χιόνι στον δρόμο αλλά κάτω από το χιόνι υπάρχει πάγος. Ένα φρενάρισμα αρκεί για να γίνει το κακό. 

Μία ακόμη λεπτομέρεια: Αρκετοί κάτοικοι σε συνοικίες της Αθήνας κάνουν ένα τεράστιο λάθος προκειμένου να βγάλουν τα αυτοκίνητά τους από γκαράζ η πυλωτές. Ρίχνουν με το λάστιχο νερό πιστεύοντας ότι έτσι θα καθαρίσουν τα αυτοκίνητά τους από το χιόνι. Το νερό μπορεί να διώξει τον πάγο από το παρμπρίζ αλλά γίνεται πάγος στον δρόμο.

Ποια είναι η συμβουλή μας; 
Αν ο δρόμος είναι παγωμένος και δεν έχετε αλυσίδες, καλύτερα να μείνετε άλλη μια μέρα στα σπίτια σας. Θα σας… κοστίσει λιγότερο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης