Οδηγεί ο Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

     



Το XC60 της Volvo το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το αυτοκίνητο αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα πολυτελές SUV. Αντίθετα, το Volvo Ocean Race το γνωρίζουν κυρίως αυτοί που Το XC60 είναι πολλά χρόνια στην αγορά αλλά η έκδοση Volvo Ocean Race του χαρίζει το.. κατιτίς ξεχωριστό ασχολούνται με την θάλασσα και τα… extreme sports.

Και αυτό διότι πρόκειται για τον πιο σκληροτράχηλο ιστιοπλοϊκό αγώνα στον κόσμο στον οποίο συμμετέχουν αθλητές που… αντέχουν, τόσο οι ίδιοι όσο και τα σκάφη τους για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί τα πιο προηγμένα υλικά. Να αναφέρουμε πως η απόσταση που καλύπτουν τα πληρώματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης φτάνει τα 39.000 ναυτικά μίλια, οπότε οτιδήποτε άλλο και να αναφέρουμε μπορεί να θεωρηθεί περιττό. Αυτά τα δύο αποφάσισαν να… παντρέψουν οι Σουηδοί και έτσι δημιουργήθηκε το XC60 Volvo Ocean Race. Την ειδική αυτή έκδοση είχαμε στα χέρια μας και χωρίς να την… ψάξουμε πολύ καταλάβαμε πως πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Volvo XC60 Ocean Race δείχνει πολύ 'μάτσο' SUV

Ξεχωριστές πινελιές by… Ocean Race
Κοιτάζοντας το πολυτελές SUV, αυτό που διαπιστώνεις χωρίς κόπο είναι οι πινελιές by… Ocean Race. Από τα καθίσματα, την κεντρική κονσόλα, τα λογότυπα σε διάφορα σημεία του αμαξώματος ακόμα και η εταζέρα έχει σχέδια και ονόματα του σκληροτράχηλου ιστιοπλοϊκού αγώνα. Αυτό είναι που προσδίδει στο συγκεκριμένο XC60 μια έντονη προσωπικότητα που ξεκινά από την εξωτερική σχεδίαση και φτάνει μέχρι την καμπίνα των επιβατών. Οπτικά το XC60 δεν κρύβει τον δυναμισμό του, με την κλασική μεγάλη μάσκα Volvo και τα φώτα ημέρας LED να βγάζουν.. μάτι. Πολύ καλός και ο συνδυασμός με τις ζάντες αλουμινίου να προσδίδουν και έναν σπορ χαρακτήρα.

Χώροι για πέντε…
Εκεί που αλλάζουν πολύ τα πράγματα είναι στην καμπίνα. Το δέρμα κυριαρχεί σχεδόν παντού ενώ το Πολύ ταξιδιάρικος ο χαρακτήρας του XC60. Σε προκαλεί να το πάρεις και να φύγεις για Ευρώπη!!! σύγχρονο ψηφιακό κοντέρ με τη ξεχωριστή κεντρική κονσόλα δείχνουν πως δεν είναι τυχαία η απήχηση σε πιο νεανικά κοινά. Για ένα Volvo είναι περιττό να αναφέρουμε ότι εφοδιάζεται με συστήματα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα αυτό που σε ενημερώνει όταν αλλάζεις λωρίδα χωρίς να έχεις βγάλει φλας, η ενημέρωση για οχήματα στα κρυφά σημεία κ.ά. Όσον αφορά την άνεση και τους χώρους, υπάρχει αρκετός για πέντε επιβάτες και μάλιστα ενήλικες. Μην ξεχνάμε πως το μήκος του αυτοκινήτου είναι σχεδόν 4.7 μέτρα γεγονός που δικαιολογεί και όλα τα παραπάνω. Φυσικά από την έκδοση Ocean Race δεν θα μπορούσε να λείπει η πανοραμική ηλιοροφή που καλύπτει σχεδόν όλη την οροφή και δίνει άλλη αίσθηση στους επιβάτες.

H καμπίνα των επιβατών...

Γρήγορο για δίλιτρο diesel
Το εν λόγω XC60 εφοδιάζεται με ένα δίλιτρο μηχανικό σύνολο πετρελαίου που ονομάζεται D4 και αποδίδει 181 ίππους. Μάλιστα παρά το βάρος που ξεπερνά τα 1.800 κιλά, έχει καλές επιδόσεις καθώς το 0-100 επιτυγχάνεται σε 8.5 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 210 χλμ./ώρα. Αυτό που σίγουρα θα ικανοποιήσει είναι η ποιότητα κύλισης με τον οδηγό να μην καταλαβαίνει πόσο πατάει το γκάζι. Να αναφέρουμε επίσης και το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων που αλλάζει γρήγορα ταχύτητες και προσφέρει οικονομία στο καύσιμο.

Τι λέει ο ειδικός;
Επειδή αναφερόμαστε σε μία ειδική έκδοση θα περιμέναμε να είναι τετρακίνητη, όμως η Volvo προφανώς για να προσεγγίσει περισσότερο αγοραστικό κοινό, το διαθέτει και ως 4×2. Αυτό οδηγήσαμε για αρκετές ημέρες αλλά δεν αντέξαμε στον πειρασμό να το… βγάλουμε από το δρόμο και να πάρουμε μαζί μας και τον γκουρού των 4×4 Στέφανο Αττάρτ (φωτογραφία αριστερά), για μία δεύτερη γνώμη. Ο ίδιος, που έχει οδηγήσει σχεδόν όλα τα τετρακίνητα που υπάρχουν στον κόσμο, έδειξε ενθουσιασμένος: «Μπορεί να μην του φαίνεται, όμως η έκδοση 4×2 μπορεί να κινηθεί σε βατά χωμάτινα κομμάτια. Είναι άνετο και χωρίς υπερβολή, πολυτελές. Έχει ροπή και αν δεν το φοβηθείς μπορείς να κινηθείς στο χώμα. Θα έλεγα πως είναι μία ξεχωριστή εναλλακτική πρόταση».

Το XC60 κυκλοφορεί πολλά χρόνια στην αγορά. Ωστόσο, η έκδοση Ocean Race είναι μία ξεχωριστή πρόταση για όσους θέλουν ένα όχημα ελευθέρου χρόνου, όχι και τόσο συνηθισμένο. Έχει χώρους, δύναμη, είναι οικονομικό, αλλά διαθέτει και… όγκο με ότι αυτό συνεπάγεται!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Volvo XC60 Ocean Race D4 4×2
Κυβισμός (cc) 1.969 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 181/4.250
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 400/1.750
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 8.5
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 210
Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.) 4.7
Εκπομπές Ρύπων CO2 124
Τέλη Κυκλοφορίας 136.4
Μήκος (μέτρα) 4.644
Πλάτος (μέτρα) 1.891
Ύψος (μέτρα) 1.713
Βάρος (κιλά) 1.854
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 495
 Τιμή (από…) 45.400

Μπορεί ο χαρακτήρας να είναι ασφάλτινος όμως το XC60 δείχνει να μην μασάει εκτός δρόμου...
Κλασική η σχεδίαση στο πίσω μέρος...
Το XC60 είναι μεγάλο με το μήκος του να ξεπερνά τα 4.6 μέτρα...
Παιχνιδιάρικο και στο χώμα...
Επιβλητική η εμπρός μάσκα. Απουσιάζει το 'τεράστιο' κουτί ραντάρ που υπήρχε στις προ facelift εκδόσεις...
Διπλές απολήξεις εξάτμισης, μία σε κάθε πλευρά και με σπορ σχεδίαση...
Πάνω στην εταζέρα υπάρχει το σχεδιάγραμα με την διαδρομή που ακολουθούν τα ιστιοπλοικά που συμμετέχουν στον σκληροτράχηλου αγώνα αντοχής θαλάσσης με την ονομασία Volvo Ocean Race...
Στην κεντρική κονσόλα διαβάζεις τα ονόματα από την διαδρομή που ακολουθούν τα σκάφη που κάνουν το γύρο του κόμου στον αγώνα Volvo Ocean Race...

Λογότυπα και λεπτομέρεια ακόμα και στα καθίσματα...
Το λογότυπο ακόμα και στους μαρσπιέδες...

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης