Του Περικλή Χαλάτση

Τα άλματα της Volvo στον εξηλεκτρισμό αλλά και στις plug-in hybrid εκδόσεις δεν έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι επικεφαλής της Volvo εδώ και αρκετό καιρό έκαναν έρευνες για να πετύχουν τον αρχικό στόχο τους για μια καθαρότερη ατμόσφαιρα. Για ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η  πρώτη ευχάριστη έκπληξη ήρθε με την παρουσίαση του XC40 στις εκδόσεις Plug-in Hybrid (T4,T5) και λίγο μετά η μεγάλη αποκάλυψη του 100% ηλεκτρικού αυτοκινήτου που στην αγορά έγινε γνωστή ως «Recharge» και  αφορά  όλη τη γκάμα  PHEV & BEV μοντέλων της Volvo .

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία  φημίζεται για τα αυτοκίνητά της που είναι από τα ασφαλέστερα και πάντα πρωτοποριακά στην τεχνολογία.

Η κατοχή ενός αυτοκινήτου Volvo σημαίνει ανεξαρτησία στην μετακίνηση και δυνατότητα επιλογής. Σημαίνει αξιοπιστία. Σημαίνει ασφάλεια!
Κάθε αυτοκίνητο της Volvo σήμερα διαθέτει και μια plug-in υβριδική έκδοση. Οι πρώτες plug-in hybrid εκδόσεις τελειοποιήθηκαν και παρουσιάσθηκαν το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία  διαθέτει δυναμικά Compact SUV που έχουν υψηλή απόδοση, προηγμένες τεχνολογίες, ψηφιακές υπηρεσίες, πολυτελή χαρακτηριστικά και πάνω από όλα άριστη οδική συμπεριφορά.

Πριν αναφερθούμε στις εκδόσεις PHEV & BEV θα πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνιση γιατί αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές μπερδεύουν τις plug-in hybrid και τις εκδόσεις που είναι 100 % αμιγώς  ηλεκτρικές.

Οι εκδόσεις που είναι 100% ηλεκτρικές λογικό είναι να λειτουργούν αποκλειστικά με μπαταρίες.

Όσον αφορά τις plug-in hybrid εκδόσεις, οι ιδιοκτήτες μπορούν να κινηθούν στην πόλη με τη χρήση της μπαταρίας που σημαίνει δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα αλλά όταν κινηθούν σε ανοικτό δρόμο τότε μπορεί να γίνει η χρήση του θερμικού κινητήρα. 

Θα ξεκινήσουμε να σας κάνουμε μια μικρή ανάλυση για τις εκδόσεις που κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Το στολίδι της Volvo είναι το XC40 Recharge P8 (AWD) με κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Η εξωτερική σχεδίαση προσδιορίζει τις νέες επαναστατικές γραμμές ενώ βασίζεται στην  νέα  πλατφόρμα ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). 
Οι διαστάσεις του είναι: Μήκος  4.425, πλάτος 1.863 και ύψος 1.652 ενώ το μεταξόνιο είναι  2.702 χλστ.
Είναι περιττό να αναφερθούμε στους εσωτερικούς χώρους του αυτοκινήτου. Είναι τόσο ευρύχωροι  (άλλωστε φαίνεται και από τις διαστάσεις που αναφέραμε) που ακόμη και πέντε  επιβάτες δεν θα παραπονεθούν .
Το αυτοκίνητο XC40 Recharge που ξεφεύγει κατά πολύ από τα πρότυπα που ξέρουμε έχει στο τέλος ένα γράμμα και έναν αριθμό. Το γράμμα P σημαίνει «Pure» και ο αριθμός 8 σημαίνει ότι έχει 8 μπαταρίες. και έως 539 χλμ. αυτονομίας
Το πιο σημαντικό όμως είναι η αυτονομία του. Σύμφωνα με το πρότυπο WLTP το τετρακίνητο XC40 Recharge, που έχει δυνατότητα ρυμούλκησης έως 1.500 κιλά, χρησιμοποιεί δύο ηλεκτροκινητήρες (204 ίππων έκαστος), προσφέρει εμβέλεια έως 418 χλμ. (με βάση το πρότυπο WLTP) στον συνδυασμένο κύκλο και έως 539 χλμ. στον αστικό κύκλο με μία και μοναδική φόρτιση. Με την εξελιγμένη ανάκτηση ενέργειας πέδησης (One Pedal Drive ) που αποδίδει κυρίως στις χαμηλές  ταχύτητες , ο στόχος των 539 χιλιομέτρων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Η συνδυαστική ισχύ φτάνει τους 408 ίππους και η ροπή 660 Nm (330 Nm ο κάθε ηλεκτροκινητήρας).
Με βάση το πρότυπο WLTP η  μπαταρία του μπορεί να φορτιστεί στο 80% της χωρητικότητάς της σε σχεδόν 40 λεπτά (σε DC 150 kW) με τη χρήση συστήματος ταχείας φόρτισης. Η πλήρης φόρτιση, σε AC 11 kW, έχει διάρκεια 8 ωρών.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το νέο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που λειτουργεί σε περιβάλλον Android και παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες παραμετροποίησης, βελτιωμένα επίπεδα διαισθητικής λειτουργίας, ενσωματωμένες υπηρεσίες και τεχνολογία Google, όπως το Google Assistant, το Google Maps και το Google Play Store.

Τρία σημεία θα σας εντυπωσιάσουν: 
Οι εκρηκτικές επιταχύνσεις που έχουν. Στα XC40 Recharge είναι καλύτερες και από ορισμένα αγωνιστικά. Από 0-100 χρειάζονται μόλις 4.9 δευτερόλεπτα. Η τελική «ακουμπάει» τα 180 χλμ. 
Η ασφάλεια με τα υποδειγματικά κρατήματα 

Η συνδεσιμότητα
Ας περάσουμε όμως στο Volvo XC40 Plug-in Hybrid
Όσοι κινούνται στο κέντρο της πόλης μπορούν να κάνουν στο συνδυαστικό κύκλο  45 χιλιόμετρα  χωρίς καμιά εκπομπή ρύπων. Χωρίς να κάψουν ούτε ένα ευρώ καύσιμα.

Αν θέλουν να «αποδράσουν» δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. ‘Όταν εξαντληθούν τα αποθέματα των μπαταριών ξεκινά αυτόματα η λειτουργία του βενζινοκινητήρα. Το  βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι τους, βάζουν στο ρεύμα το φορτιστή και την επόμενη ημέρα ξεκινούν τα αθόρυβα χιλιόμετρα. Στην ελληνική αγορά το μοντέλο διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Την T4 και την T5.

Η έκδοση T4 τροφοδοτείται από έναν 3κύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρου και ένα ηλεκτρικό μοτέρ.Η έκδοση Τ5 έχει έναν ιδιαίτερα προηγμένο turbo τρικύλινδρο των 1,5 λίτρων, ο οποίος αποδίδει στις 5.800  σ.α.λ 180 ίππους και στις 2.550 σ.α.λ. 265 Nm ροπής. Συνδυάζοντας τον ηλεκτρικό κινητήρα των 82 ίππων η απόδοση φθάνει τους 262 ενώ η ροπή ανέρχεται στα 425 Nm. Η επιτάχυνση από 0-100 χλμ είναι μόλις 7.2 δευτερόλεπτα.

Η κίνηση μεταδίδεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου. Η έκδοση Τ5 εξασφαλίζει ηλεκτρική αυτονομία  55 χιλιόμετρα εντός πόλης. Δηλαδή όσο κινείσαι μέσα στην πόλη κάνεις χρήση μόνο της μπαταρίας των 10,7 kWh και δεν μολύνεις την ατμόσφαιρα. 

Το υβριδικό σύστημα κίνησης του XC40 Recharge T5  είναι προηγμένο και ξεχωρίζει με τα τέσσερα προγράμματα Pure, Hybrid, Power, Individual. Κάθε πρόγραμμα προσαρμόζει τη λειτουργιά του συστήματος ανάλογα με τις απαιτήσεις του οδηγού. Υπάρχει η δυνατότητα κίνησης με την ένδειξη PURE (μόνο ηλεκτρική ενέργεια) και η κίνηση με την ένδειξη POWER που γίνεται συνδυασμός  των δύο κινητήρων για πλήρη εκμετάλλευση ισχύος.

Τιμές – προγράμματα χρηματοδότησης
Τόσο  το Volvo XC40 Recharge T5 όσο και τα Volvo XC40 Recharge P8  είναι από τα καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα προτιμούν οικογενειάρχες που ξέρουν τι θέλουν αλλά και τι αγοράζουν. 

Σύμφωνα με τη στρατηγική της Volvo για το XC40 Recharge P8 , που στόχο έχει την διευκόλυνση του πελάτη και την απαλλαγή του από περιττό άγχος, στην τιμή του αυτοκινήτου συμπεριλαμβάνονται: 

*5 χρόνια εγγύηση, 
*5 χρόνια οδική βοήθεια και 
*3 χρόνια service. 

Το  XC40 Recharge P8 δικαιούται επιδότηση 6.000€ από το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά
Τόσο η έκδοση P8 AWD 408hp Plus (Standard) όσο και η  πιο πλούσια P8 AWD 408hp (Pro) έχουν αρκετά καλές τιμές. Κάνοντας χρήση και της ειδικής έκπτωσης του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά») οι τιμές κυμαίνονται από 56.101 έως 60.069 ευρώ. 

Στην τιμή που εμφανίζεται στο διαμορφωτή (configurator) της Volvo στο επίσημο site της (www.volvocars.gr) συμπεριλαμβάνεται και μικτή ασφάλεια διάρκειας 3 ετών, την οποία μπορεί ο πελάτης να μην επιλέξει, αν επιθυμεί να προχωρήσει με διαφορετικές επιλογές ασφάλισης.

Αξιόλογη -για την ελληνική αγορά -είναι και η υβριδική πρόταση του XC40 Recharge T5. 
Η προτεινόμενη λιανική τιμή της plug–in υβριδικής έκδοσης του XC40 με τους 262 ίππους ξεκινάει  από τις 50.227 ευρώ.

Και οι δύο εκδόσεις T4 και T5, έχουν από 5 χρόνια εγγύηση και οι εταιρικοί χρήστες μηδενικό φόρο.To XC40 Recharge είναι ήδη διαθέσιμο στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ :

https://www.volvocars.com/gr/v/cars/xc40-electric

https://www.volvocars.com/gr/v/cars/xc40-hybrid 

   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης