Επιμέλεια:Περικλης Χαλάτσης 

Ίσως είναι το πιο σημαντικό μοντέλο που έχει παρουσιάσει η Mazda την τελευταία δεκαετία. Αυτή τη φορά με το CX-60 η ιαπωνική εταιρία μπορεί να κάνει τις πιο θετικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Όχι γιατί παρουσίασε το πρώτο της plug-in hybrid SUV αλλά γιατί σ αυτό το αυτοκίνητο,που στην Ελλάδα θα φθάσει το φθινόπωρο, ενσωματώνει το DNA και την οδηγική  φιλοσοφία που έχει αναπτύξει τα τελευταία 100 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το CX-60 PHEV εκφράζει την ευφυΐα και την κομψότητα των τελευταίων εξελίξεων του Kodo design και ταυτόχρονα είναι εξοπλισμένο με τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες.Τι ήταν όμως αυτό που σχολιάστηκε περισσότερο στη διαδικτυακή παρουσίαση. Ήταν η ιπποδύναμη του plug-in hybrid αυτοκινήτου.

Η Mazda παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία ένα αυτοκίνητο δρόμου με ιπποδύναμη 327 PS. Μάλιστα. Καλά διαβάσατε. Φαντασθείτε τι θα γίνεται στο ξεκίνημα. Θα βάζει «φωτιά» στην άσφαλτο.Αισιοδοξούμε όταν έρθει στην Ελλάδα να το οδηγήσουμε και να επιβεβαιώσουμε όλα όσα ακούσαμε στην παρουσίαση. 

Το Mazda CX-60 PHEV με την πλήρως υβριδική τεχνολογία κατασκευάζεται στην Ιαπωνία.Τώρα το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο  «βάζει» πόδι στην ευρωπαϊκή αγορά SUV. Με την κυκλοφορία του CX-60 PHEV, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία  κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη στρατηγική της κατεύθυνση να έχει ουδέτερες εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Τα επόμενα χρόνια η Mazda θα συνεχίσει να αναπτύσσει την ηλεκτροκίνηση με μια μεγάλη γκάμα νέων προϊόντων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Mazda MX-30 REV θα συνδυάζει ηλεκτρική κίνηση πλήρους απασχόλησης με μια περιστροφική γεννήτρια με κινητήρα για να προσφέρει απεριόριστη εμβέλεια. Το 2023, η εταιρεία θα παρουσιάσει το Mazda CX-80, ένα νέο μοντέλο, μεγαλύτερο του CX-60 και θα διαθέτει τρεις σειρές καθισμάτων. 

Μέχρι το 2025 η Mazda θα κυκλοφορήσει πέντε νέα ηλεκτροκίνητα προϊόντα που θα διαθέτουν την αρχιτεκτονική της πλατφόρμας πολλαπλών λύσεων . Μετά το 2025, η εταιρεία θα παρουσιάσει το ολοκαίνουργιο Skyactiv EV Scalable Architecture ενω σύντομα θα υπάρχει μια κοινή πλατφόρμα όπου θα κατασκευάζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όλων των μεγεθών.

Ας δούμε όμως το Made in Japan CX-60 PHEV με την απαράμιλλη εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση. Πρόκειται για το πιο σημαντικό μοντέλο, τη ναυαρχίδα της Mazda με ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης παγκόσμιας κλάσης. Η εταιρία εκφράζει την ευφυΐα και την κομψότητα των τελευταίων εξελίξεων του Kodo design. Η κομψή και υψηλής ποιότητας εσωτερική σχεδίασή του,είναι ιδέες του Kaichou .

Οι γιαπωνέζοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στους συνδυασμούς που χρησιμοποιούν για το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Αναμειγνύουν  διαφορετικά υλικά και υφές, όπως το ξύλο σφενδάμου, το δέρμα νάπα, μοναδικά επεξεργασμένα ιαπωνικά υφάσματα και λεπτομέρειες χρωμίου. Θα έχετε ακούσει για το Musubu. Την  τέχνη του δεσίματος που αποτέλεσε την έμπνευση για μια ειδικά λεπτομερή ραφή στον πίνακα οργάνων.

Η επεξεργασία της επένδυσης από ξύλο σφενδάμου αντανακλά την ιαπωνική αισθητική του Hacho – μία ασύμμετρη ισορροπία ή σκόπιμη ανομοιομορφία. Τα διαφορετικά σχέδια και τα νήματα των υφασμάτων ανταποκρίνονται με ευαισθησία στις αλλαγές του φωτός, δημιουργώντας – μέσα από  μια ιαπωνική τεχνική ραφής που ονομάζεται Kakenui – «κρεμαστές ραφές» με κενά μεταξύ των υφασμάτων επένδυσης, αποκαλύπτοντας μια γεύση από το υλικό που βρίσκεται από κάτω.

Θα μου πείτε αυτά είναι λεπτομέρειες και αλλού είναι τα σημαντικά στοιχεία. Συμφωνούμε αλλά πρέπει να σεβαστούμε την ιαπωνική κουλτούρα. Πριν αναφερθούμε στον πανίσχυρο κινητήρα να επισημάνουμε ότι η κίνηση στο CX-60 PHEV δίνεται στους πίσω τροχούς.

Το Mazda CX-60 PHEV  θα πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή αγορά των plug-in υβριδικών μοντέλων με το σύστημα μετάδοσης κίνησης που συνδυάζει έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα Skyactiv-G 2.5 άμεσου ψεκασμού με έναν μεγάλο ηλεκτροκινητήρα 100 kW, ένα ολοκαίνουργιο αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων και μια μπαταρία υψηλής χωρητικότητας 355 V, 17,8 kWh.

Αυτός ο συνδυασμός αποδίδει 327 PS με μια εκπληκτική ροπή 500 Nm με αγωνιστικές επιταχύνσεις . Από τις εργοστασιακές μετρήσεις από 0-100 χρειάζεται μόλις 5,8 δευτερόλεπτα. Λογικό να είναι ένα από τα πιο ισχυρά αυτοκίνητα δρόμου που έχει κατασκευάσει ποτέ η Mazda. Παράλληλα, το νέο Mazda PHEV παρουσιάζει εξαιρετικά περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια. Η συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου WLTP είναι μόλις 1,5 lt/100 km και οι συνδυασμένες εκπομπές CO2 WLTP μόνο 33 g/km. Το Mazda CX-60 e-Skyactiv PHEV προσφέρει 63 km μικτή αυτονομία με το όχημα να τρέχει με 100 km/h ή λιγότερο. 

 

 

Μηχανικοί και σχεδιαστές έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια για να συνδυάσουν τις ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες με την οδηγική απόλαυση.Το πρωτοποριακό Mazda Driver Personalization System θα αναγνωρίζει τον επιβάτη που θα καθίσει στη θέση του οδηγού και θα προσαρμόζει αυτόματα το χώρο του – τη θέση του καθίσματος, το τιμόνι, τους καθρέφτες, ακόμη και τις ρυθμίσεις ελέγχου ήχου και κλιματισμού – ώστε να ταιριάζει στη σωματική διάπλασή του και στις προσωπικές του προτιμήσεις.

 

Το νέο Mazda CX-60’s Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture διαθέτει αναρίθμητες βελτιώσεις για ακόμη πιο δυναμική οδήγηση. Το αμάξωμα έχει μεγάλη ακαμψία. Η απόκριση του οχήματος ακόμη και με το χάιδεμα στο γκάζι, είναι εκπληκτική. Τα καθίσματα έχουν τέλεια πλευρική στήριξη ενώ οι αναρτήσεις κρατούν το αυτοκίνητο σταθερό στο δρόμο. Στο CX-60 PHEV  χρησιμοποιείται το KPC ,ένα μοναδικό σύστημα ελέγχου του οχήματος που λέγεται « Κινηματικός Έλεγχος Στάσης» .

Η μπαταρία υψηλής τάσης έχει τοποθετηθεί μεταξύ του μπροστινού και του πίσω άξονα και όσο το δυνατόν χαμηλότερα εντός του αμαξώματος, πετυχαίνοντας ένα ιδιαίτερα χαμηλό κέντρο βάρους στο νέο Mazda CX-60 PHEV.Σε συνδυασμό με ένα μόνιμο σύστημα τετρακίνησης που ενσωματώνει τη μετάδοση της ροπής μεταξύ των αξόνων, δίνει στο αυτοκίνητο ανώτερα χαρακτηριστικά οδικής συμπεριφοράς.

Το νέο Mazda διαθέτει μια ολοκληρωμένη γκάμα προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας i-Activsense της εταιρείας που βοηθάνε τον οδηγό, παρέχοντας κορυφαίες επιδόσεις ενεργητικής ασφάλειας στην κατηγορία και στοχεύοντας σε βαθμολογία ασφάλειας 5 αστέρων από τον Euro NCAP.

Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο βάζει φωτιά στην άσφαλτο είναι λογικό να είναι  εξοπλισμένο με πολλά νέα συστήματα ασφάλειας όπως το  See-Through View, η επόμενη γενιάς οθόνη προβολής 360ο, το Turn Across Traffic Assist, SBS-R,την ανίχνευση πεζών, την τήρηση λωρίδας έκτακτης ανάγκης, το i-Adaptive Cruise Control (i-ACC) και την προειδοποίηση εξόδου οχήματος BSM.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης