Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

       

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Είναι ξεκάθαρο πως οι Βρετανοί τα τελευταία έχουν ξεκινήσει τη δική τους επίθεση στην premium
Η F-Type δεν είναι ένα σπορ αυτοκίνητο της σειράς…κατηγορία και αυτό το βλέπουμε κάθε φορά που κάνει την εμφάνισή του ένα καινούργιο μοντέλο.

Η Jaguar είναι μία από αυτές τις φίρμες που έχει τη δυνατότητα να παίζει με πολλά αγοραστικά κοινά και να προσφέρει αυτό το κάτι διαφορετικό που αναζητά ο σύγχρονος αγοραστής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει τη νέα εικόνα της Jaguar, η οποία  διαθέτει στην γκάμα της, από οικογενειακά μοντέλα, οχήματα ελευθέρου χρόνου (SUV) μέχρι και σπορ διθέσια αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video με την δίλιτρη Jaguar F-Type και τους 300 ίππους

Με μόλις 2.0 λίτρα

Αυτή τη φορά είχαμε σπορ ορέξεις, οπότε και πήραμε για δοκιμή ένα πολύ ξεχωριστό αυτοκίνητο και ιδιαίτερα… σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Βρεθήκαμε στη αντιπροσωπεία Jaguar – Τζώρτζης στα
Όσο και να ακούγεται περίεργο η F-Type μπορεί να γίνει ένα καθημερινό αυτοκίνητο…Γλυκά Νερά και από εκεί αποχωρήσαμε βρισκόμενοι πίσω από το τιμόνι μίας λευκής Jaguar F-type. Η συγκεκριμένη αφορούσε στην έκδοση με τον κινητήρα των 2.0 λίτρων ο οποίος αποδίδει 300 ίππους και παράγει 400Nm ροπής.

Εξωτερικά το μοντέλο δείχνει πως βρίσκεται σε άλλο επίπεδο από όποια πλευρά και να το κοιτάξεις ή καλύτερα, θαυμάσεις. Δυνατές σχεδιαστικές γραμμές με ωραίες καμπύλες και έντονα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως τα φώτα, ο τρόπος που ανοίγουν τα χερούλια στις πόρτες, η πίσω αεροτομή, η μεγάλη απόληξη εξάτμισης κ.ά.

Εσωτερικά, η διθέσια coupe «JAG» σου δίνει την αίσθηση πως το αυτοκίνητο έχει φτιαχτεί για σένα. Το κάθισμα σε αγκαλιάζει όσο πρέπει, το τιμόνι ρυθμίζεται εκεί που το θες και η θέση οδήγησης σε προδιαθέτει για να απολαύσεις το βρετανικό κόσμημα στο δρόμο και στην καθημερινότητα.


Όσα χρειάζεσαι…

Από πλευράς εξοπλισμού ότι και να γράψουμε θα είναι περιττό. Ο οδηγός έχει στην διάθεσή του ότι χρειάζεται, ακόμα και την επιλογή να ρυθμίσει τον ήχο του κινητήρα, να ανεβοκατεβάσει πατώντας ένα Από ένα κουμπί αυξάνεις τον… ήχο του κινητήρακουμπί, την αεροτομή (η οποία το κάνει όταν το όχημα κινείται πάνω από 100χλμ./ώρα) κ.ά.

Να σημειώσουμε πως αίσθηση προκαλεί η εμφάνιση των κρυφών αεραγωγών στην κεντρική κονσόλα όταν ενεργοποιείς το κλιματισμό, που μπορεί να είναι κάτι απλό αλλά σίγουρα αρέσει. Εσωτερικά αυτό που θα θέλαμε να αλλάξουμε είναι η οθόνη αφής που θα προτιμούσαμε μία πιο σύγχρονη (όχι πως δεν είναι καλή) όπως για παράδειγμα αυτή που φορά το… Range Rover Velar (που ανήκει στο ίδιο γκρουπ). Αν και η F-Type είναι ένα καθαρόαιμο μικρό σπορ αυτοκίνητο διαθέτει χώρους για μικροαντικείμενα ενώ ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 310 λίτρα!

Κάθεσαι πίσω από το τιμίνι και ζεις σε έναν άλλον κόσμο...


Από 300 έως 575 ίππους

Ο κινητήρας των 2.0 λίτρων σίγουρα θα ικανοποιήσει με τις επιδόσεις του και ιδίως σε αυτήν την έκδοση. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,7 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 250 Η F-Type είναι πισωκίνητη άρα πιο… ευχάριστη!χλμ./ώρα. Για όσους αναζητούν το κάτι παραπάνω υπάρχουν και εκδόσεις 3.0 λίτρων και με περισσότερους ίππους όπως και η κορυφαία έκδοση SVR που εφοδιάζεται με κινητήρα χωρητικότητας 5.0 λίτρων που αποδίδει 575 άλογα.

Αυτό που σίγουρα δεν μπορείς να παραβλέψεις στην F-Type είναι το κράτημα στο δρόμο. Το τιμόνι ακούει στις εντολές και τοποθετεί το όχημα των 1.525 κιλών όπου επιθυμείς χωρίς να επηρεάζεται από την πίσω κίνηση ακόμα και όταν το παρακάνεις με το γκάζι. Για τους πιο έμπειρους η απενεργοποίηση του ESP (ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειες) είναι σίγουρα ένα επιπλέον παιχνίδι χαράς καθώς η κίνηση μεταδίδεται, όπως είπαμε, από τους πίσω τροχούς.

Το μήκος της F-Type αγγίζει τα 4,5 μέτρα


Αλλαγές στο.. τσακ – μπαμ

Ιδιαίτερη μνεία αφορά στο κιβώτιο ταχυτήτων που είναι αυτόματο με 8 σχέσεις και χαρίζει πολύ Οι αλλαγές ταχυτήτων από τα paddles προσφέρουν μοναδική εμπειρία οδήγησης…γρήγορες αλλαγές. Η ύπαρξη paddles στο τιμόνι μεγιστοποιεί την ευχαρίστηση όταν οδηγείς γρήγορα και ακόμα περισσότερο όταν μπεις στην πίστα και οδηγήσεις με τέρμα το γκάζι.

Σε γενικές γραμμές η Jaguar F-Type είναι ένα αυτοκίνητο που θα σου προσφέρει χαρές, θα σε κάνει να ευχαριστηθείς και πάλι την οδήγηση (που έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια) και το σημαντικότερο απ’ όλα, όταν θα έρχεσαι σε επαφή μαζί της, κάθε φορά θα την θαυμάζεις. Τα 90.000 ευρώ που σχεδόν κοστίζει μπορεί να είναι αρκετά για ένα διθέσιο αυτοκίνητο αλλά μία Jaguar δικαιολογεί το ποσό αυτό. Είναι ξεχωριστή, μοναδική, δεν είναι της… σειράς και απευθύνεται σε μοναδικούς ανθρώπους.

Ένα σημαντικό επίσης στοιχείο είναι το γεγονός πως υπάρχει διαθέσιμη ακόμα και ως test drive, οπότε μία δοκιμή στην Jaguar – Τζώρτζης θα σας λύσει κάθε απορία…

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Jaguar F-Type RWD*  
Κυβισμός (κ.εκ.) 1.997 (βενζίνη)
Ισχύς (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 300/5.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 400/1.500-4.500
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 5,7 δευτ.
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 250
Μέση Κατανάλωση 7,9 λτ./100 χλμ.
Εκπομπές Ρύπων CO2 179 γρ./χλμ
Τέλη Κυκλοφορίας 438,55 ευρώ
Μήκος (μέτρα) 4,482
Πλάτος (μέτρα) 1,923
Ύψος (μέτρα) 1.311
Βάρος (κιλά) 1.525
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 310
 Τιμή (από…) 86.400 ευρώ

*με αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων

Είναι ξεχωριστή και το δείχνει...

Στν έκδοση με τα 300 άλογα έχουμε μία μεγάλη απόληξη εξάτμισης στο κέντρο
Ακόμα και τη νύχτα η F-Type είναι πανέμορφη...
΄Πατάς το κουμπί στο κλειδί και βγαίνουν τα χερούλια...
Η κάμερας οπισθοπορίας έχει ακόμα και αυτή, πολύ καλή... απόδοση

Με ένα τέτοιο αυτοκίνητο ξεχνάς την καθημερινότητα...
Το αυτόματο κιβώτιο είναι 8 σχέσεων
Η καμπίνα μπορεί να μην είναι τόσο φουτουριστική όμως έχει το δικό της χαρακτήρα...
Οι ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών καθισμάτων γίνεται από ΄τους μοχλούς στην πόρτα...
Τεχνολογίας LED τα φωτιστικά σώματα...

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης