Αποστολή στο Βερολίνο
Λουκάς Παπαλάμπρος

Το μοντέλο που εγκαινίασε την κατηγορία των μικρών-λιλιπούτειων οχημάτων πόλης, επέστρεψε στην αγορά πιο δυναμικό από ποτέ, με το τετραθέσιο «αδερφάκι» του να στοχεύει σε αλλαγή του σκηνικού. Ταξιδέψαμε ως το Βερολίνο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας παρουσίασης των νέων Fortwo και Forfour και σας μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονειρικό σκηνικό


Σκηνικό από το χώρο της εκδήλωσης

Η Daimler είχε καταφέρει μέχρι χθες 16 Ιουλίου, να κρατήσει καλά κρυμμένη την εμφάνιση των δύο μοντέλων της, δίνοντας στη δημοσιότητα ελάχιστα και επιλεκτικά στοιχεία. Ο στόχος, ήταν από τη μία να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον όλων μας και από την άλλη να διοργανώσει χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό, την πιο φαντασμαγορική εκδήλωση των τελευταίων ετών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα event που εντυπωσίασε τους 700 και πλέον δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, με πολλές εκπλήξεις και σόου. Για τα παραλειπόμενα της εκδήλωσης όμως, και τι ζήσαμε στο Berlin Tempodrom θα μιλήσουμε αύριο. Σήμερα έχουν την τιμητική τους τα Fortwo και Forfour.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοκίνητα με Α κεφαλαίο

Πρόκειται για δύο αυτοκίνητα στα οποία στηρίζει πολλά ο γερμανικός κολοσσός. Η εξέλιξή τους διήρκεσε περίπου 5 χρόνια και στόχος των σχεδιαστών και των μηχανικών ήταν να κατασκευάσουν δύο μοντέλα που βασίζονται πάνω στην αρχική ιδέα, αλλά έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση τόσο στο design, όσο και στην ποιότητα του εσωτερικού, την ευρυχωρία, την πρακτικότητα και τη συμπεριφορά στο δρόμο. Και το κατάφεραν, τουλάχιστον στα περισσότερα, καθώς για το τελευταίο θα πρέπει να κάνουμε υπομονή λίγο ακόμα, έως ότου το οδηγήσουμε.
Κεντρίζει το ενδιαφέρον το Fortwo
Ξεκινώντας από το Fortwo το οποίο έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχουμε να πούμε ότι, πλέον είναι αυτοκίνητο! Η προηγούμενη γενιά παρότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε επίπεδο πωλήσεων, είχε πολλές ελλείψεις. Το νέο, είναι πιο ελκυστικό, πιο δυναμικό, με περισσότερες καμπύλες και ακμές. Το μήκος του παραμένει στα 2,69 μέτρα, με το πλάτος να έχει αυξηθεί κατά 10 εκατοστά και το ύψος να είναι στο 1.55μ.

Ο κύκλος στροφής των 6,95 μέτρων, προσφέρει ευελιξία που κανένα άλλο τετράτροχο παραγωγής δεν μπορεί να φθάσει. Αντίθετα, το Forfour έχει μήκος 3,49 μέτρα, με τις υπόλοιπες διαστάσεις να είναι ίδιες με αυτές του μικρότερου «αδερφού».  

Χρώματα, διασκέδαση, εμπειρία

Το εσωτερικό και των δύο μοντέλων είναι πανομοιότυπο από άποψη σχεδίασης. Η υψηλότερη ποιότητα κατασκευής και συναρμογή είναι εμφανής από την πρώτη ματιά, με τα έντονα χρώματα, το μεγάλο πίνακα οργάνων, τους κυκλικούς αεραγωγούς και το τιμόνι να κλέβουν την παράσταση. Θα είναι διαθέσιμα σε τρία επίπεδα εξοπλισμού, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων οθόνη αφής, πλειάδα συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, καθώς και θερμαινόμενα καθίσματα.

Στο Fortwo οι επιβάτες νιώθουν πλέον πιο άνετα, καθώς έχουν αυξηθεί οι χώροι, με το πορτμπαγκάζ να έχει χωρητικότητα 260 λίτρων. Το Forfour μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις ενήλικες χωρίς περιορισμούς, με το χώρο αποσκευών να φθάνει ακόμα και τα 730 λίτρα με την αναδίπλωση των καθισμάτων.

Τρικύλινδρα μοτέρ

Αρχικά θα προσφέρονται με δύο τρικύλινδρους βενζινοκινητήρες, τον ατμοσφαιρικό 1.000αρη με τους 71 ίππους και τα 91 Nm ροπής και τον 0.9 turbo με τους 90 ίππους και τα 135 Nm ροπής. Συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων ή αυτόματο 6αρι, ενώ αργότερα θα προστεθεί στη γκάμα και ένα μοτέρ με απόδοση 60 ίππων και φυσικά η έκδοση Brabus με τους 100 ίππους.

Πότε έρχονται στην Ελλάδα και από πόσο;

Τα Smart Fortwo και Forfour θα έρθουν στη χώρα μας τον Νοέμβριο. Οι τιμές του διθέσιου μοντέλου θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με του απερχόμενου, αλλά όπως μας τόνισαν τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας, ο εξοπλισμός θα είναι αρκετά πιο πλούσιος. Όσο για το τετραθέσιο, θα είναι ακριβότερο κατά 600 ευρώ περίπου.


Χρώματα για όλα τα γούστα


Αρκετά ενδιαφέρον το Forfour 


Στο πορτμπαγκάζ του Fortwo μπορείς πλέον να τοποθετήσεις δύο βαλίτσες


Η εταιρεία αναφέρει ότι είναι πολύ καλύτερα οδηγικά και τα δύο


Τα καθίσματα είναι μεγαλύτερα και πιο άνετα


Η διχρωμία λευκού και μπλε είναι η πιο εντυπωσιακή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης