Οδηγεί ο Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που δίνουν έμφαση όσοι θέλουν να αποκτήσουν καινούργιο αυτοκίνητο είναι η κατανάλωση καυσίμου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κινητήρες που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα εκτός της βενζίνης, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες δουλεύουν πολύ στον τομέα αυτό και όπως φαίνεται τα νούμερα πέφτουν σημαντικά.

Διαφορετική δοκιμή…
Πριν από λίγα χρόνια η Lexus παρουσίασε το CT200. Εφοδιασμένο με έναν κινητήρα βενζίνης 1.800 Το CT200 εφοδιάζεται με αυτόματο κιβώτιοκ.εκ. και με υβριδική τεχνολογία αναφέρει στα… χαρτιά, κατανάλωση καυσίμου 3.8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Νούμερο ιδιαίτερα χαμηλό και δελεαστικό ιδιαίτερα στις μέρες μας που τα καύσιμα πωλούνται πολύ ακριβά. Στην πράξη όμως τι ισχύει; Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό από αυτά που κάνουμε συνήθως με ένα αυτοκίνητο. Έχοντας λοιπόν στα χέρια μας το συγκεκριμένο μοντέλο είπαμε να «γράψουμε» χιλιόμετρα εντός αστικού κύκλου και να δούμε πόσο χαμηλά μπορούμε να ρίξουμε την κατανάλωση από το νούμερο που δίνει ο ιάπωνας κατασκευαστής.

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε
Ξεκινήσαμε από την γέφυρα της Βαρυμπόμπης και από εκεί ακολουθήσαμε την διαδρομή, Πειραιάς, Γλυφάδα, Βάρη, λεωφόρος Βουλιαγμένης, Σύνταγμα, Ομόνοια, λεωφόρος Αλεξάνδρας, λεωφόρος Κηφισίας με τελικό προορισμό την Κηφισιά, εδώ που βρίσκονται τα γραφεία του zougla.gr και λίγα μέτρα πριν από το σημείο εκκίνησης. Δεν χρειάστηκε να “πειράξουμε” απολύτως τίποτα στο αυτοκίνητα, όπως να βγάλουμε πράγματα για να γίνει πιο ελαφρύ, να ρυθμίσουμε πιέσεις στα ελαστικά και να… κλείσουμε παράθυρα. Απλά προσπαθήσαμε ακολουθώντας συγκεκριμένη τακτική να ρίξουμε το μέσο όρο της κατανάλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τελικά φάνηκε και μετά από 100 ακριβώς χιλιόμετρα αστικού κύκλου καταφέραμε να πετύχουμε Απίστευτο: 3.1 λίτρα!!!!μέση κατανάλωση 3.1 λίτρα καυσίμου, νούμερο που ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό, κάτι που άλλωστε καταγράψαμε και στην κάμερα. Να σημειώσουμε πως τέτοια κατανάλωση δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν και σε καμία χώρα (ψάξαμε να δούμε και στο διαδίκτυο). Για να πετύχουμε όμως αυτό το ρεκόρ κατανάλωσης ακολουθήσαμε κάποιους βασικούς κανόνες οδήγησης:

  1. Δεν πατούσαμε τέρμα το γκάζι…
  2. Δεν επιβραδύναμε απότομα όταν πλησιάζαμε σε φανάρι
  3. Δεν κάναμε απότομες κινήσεις
  4. Ελέγχαμε πάντοτε την επόμενη κίνηση
  5. Δεν ξεπεράσαμε τα 100 χλμ./ώρα


Παρακολουθήστε το σχετικό videο

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης