Αποστολή στην Αυστρία: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   


Η βαυαρική φίρμα έχει περάσει σε μια νέα εποχή, διαθέτοντας στην γκάμα της πλειάδα ηλεκτρικών και plug-in hybrid μοντέλων, καλύπτοντας κάθε απαίτηση των πελατών. Ταξιδέψαμε έως την Αυστρία και οδηγήσαμε όλα τα αυτοκίνητα τεχνολογίας eDrive, από τη μικρότερη 225xe έως την 330e, την 530e, την X5xDrive40e, την επιβλητική 740e, το φουτουριστικό i3 και, φυσικά, το εντυπωσιακό i8.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα μπαίνουν στην πρίζα  

Φορτίζουμε το i8 λίγο πριν ξεκινήσει η οδήγηση

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία βαδίζει ολοταχώς προς τον απόλυτο εξηλεκτρισμό των οχημάτων. Από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας αναμένεται να δούμε στους δρόμους αυτοκίνητα που μέχρι πρότινος φάνταζαν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους, «διαβάζουν» τη σκέψη των οδηγών, είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, δεν καταναλώνουν καύσιμο αλλά φορτίζουν στην πρίζα, παρέχοντας ιδιαίτερα αυξημένη αυτονομία και φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Οι συμβατικοί κινητήρες diesel φθάνουν στο τέλος τους, με τους ηλεκτροκινητήρες και τα plug-in hybrid σύνολα να μπαίνουν πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε στη ζωή μας. Φυσικά, μιλάμε για την Ελλάδα, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις και οι φορείς παρέχουν στους κατοίκους μια σειρά από κίνητρα και παροχές, προκειμένου να επιλέγουν οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων, δημιουργώντας παράλληλα ένα εξαιρετικό και πλήρες δίκτυο φόρτισης.

Διαλέγεις και παίρνεις

Δεκάδες αυτοκίνητα στη σειρά μας περιμένουν για το test drive

Η BMW κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία πολυτελών οχημάτων ως προς τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Τα τελευταία τρία χρόνια παραδόθηκαν περισσότερες από 100.000 μονάδες των i3, i8 και των επαναφορτιζόμενων υβριδικών της σειράς iPerformance σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί τους επόμενους 12 μήνες, λόγω των αλλαγών στις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων και της διεύρυνσης της γκάμας.

Η τεχνολογία eDrive ενσωματώνεται συνεχώς σε νέα μοντέλα, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων.

Στην αυτοκρατορική Βιέννη είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά όλα τα οχήματα eDrive της γερμανικής μάρκας στο πλαίσιο του Electric Now Tour 2017. Το ραντεβού δόθηκε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ασφαλούς οδήγησης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την αυστριακή πρωτεύουσα. Τα premium τετράτροχα της βαυαρικής φίρμας ήταν παρατεταγμένα στη σειρά και οι επαγγελματίες της BMW ρύθμιζαν τις τελικές λεπτομέρειες πριν από την έναρξη του προγράμματος.

Το i3 ελίσσεται και επιταχύνει με εκπληκτικούς ρυθμούς

Αρχικά, οδηγήσαμε το αμιγώς ηλεκτροκίνητο i3 με την ισχυρότερη μπαταρία χωρητικότητας 94Ah και τους 170 ίππους. Το άκρως ενδιαφέρον αισθητικά και τεχνολογικά μοντέλο κοστίζει στην Ελλάδα 37.700 ευρώ και έχει αυτονομία 300 χιλιομέτρων με μία φόρτιση. Επίσης, διατίθεται και σε έκδοση REΧ, φέροντας έναν δικύλινδρο κινητήρα που λειτουργεί ως υποστηρικτικός του ηλεκτρικού μοτέρ, αυξάνοντας την αυτονομία κίνησης.

Για το i8 δεν υπάρχουν λόγια. Η εικόνα μιλά από μόνη της

Στη συνέχεια, πήραμε στα χέρια μας το πανίσχυρο i8 με την ακραία αεροδυναμική και τα χαρακτηριστικά supercar. Ελάχιστα λεπτά αρκούν για να εντυπωσιαστείς από τις αρετές και τις επιδόσεις του πανέμορφου βαυαρικού μοντέλου. Ο κινητήρας βενζίνης 1.5 Twin Power Turbo αποδίδει σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα 362 ίππους, επιταχύνοντας στα 0-100 σε 4,4 δευτερόλεπτα. Την ίδια στιγμή, εκπέμπει μόλις 49 γρ./χλμ. CO2, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα, ούτε τον ιδιοκτήτη με τέλη κυκλοφορίας. Όσο για την τιμή του, στη χώρα μας κοστίζει 157.450 ευρώ.

Σε κάποιο παρκινγκ του αυτοκινητόδρομου της Αυστρίας με τις 5 Series

Σειρά είχαν οι νέες 330e – 530e. Τα αυτοκίνητα πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα δυναμικής και απόδοσης. Ένας ηλεκτροκινητήρας και ένας τετρακύλινδρος κινητήρας συνεργάζονται με σκοπό τις επιδόσεις και την απόλαυση. Η ισχύς αγγίζει τους 252 ίππους και τα 420 Nm ροπής, με την κατανάλωση καυσίμου να κυμαίνεται στα 2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και οι εκπομπές ρύπων μεταξύ 44 και 49 γρ./χλμ. Μπορούν να κινηθούν αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για 40 χιλιόμετρα και έχουν συνολική αυτονομία 600 χλμ. Οι μπαταρίες φορτίζονται σε κάτι περισσότερο από 3 ώρες από οικιακό δίκτυο και σε 2 ώρες και 15 λεπτά από i Wallbox.

Το θηριώδες SUV των Βαυαρών δίνει τον ρυθμό

Μόνιμη τετρακίνηση και τεχνολογία EfficientDynamics eDrive χαρίζουν στο μεγάλο SUV συναρπαστικό σπορτίφ στιλ, αυτοπεποίθηση και εξαιρετική απόδοση. Με συνολική ισχύ 313 ίππων, η Χ5 xDrive40e πετυχαίνει κατανάλωση 3,3-3,4 λίτρων ανά 100 χλμ. και CO2 στα 77 – 78 γρ./χλμ. Ο οδηγός μπορεί να ρυθμίζει το πρόγραμμα λειτουργίας του υβριδικού συστήματος μέσω του μπουτόν eDrive ή να ενεργοποιήσει τα προγράμματα κίνησης μέσω του Driving Experience Control. Διατίθεται στάνταρ με ταμπλό οργάνων black-panel με πρόσθετες λειτουργίες και κοστίζει 89.975 ευρώ.

Με 115.000 ευρώ περίπου, απολαμβάνεις αυτή την καμπίνα

H ναυαρχίδα της BMW κλέβει τις εντυπώσεις με την πολυτέλεια και τις ανέσεις επιπέδου limo. Το αυτοκίνητο προσφέρει στους επιβάτες οτιδήποτε επιζητούν και, όπως διαπιστώσαμε κατά τη σύντομη δοκιμή, αυτοί που το χαίρονται περισσότερο είναι όσοι βρίσκονται στα πίσω καθίσματα. Μασάζ, υποπόδια, οθόνες tablet, αυτόνομη θέρμανση και ψύξη, μαξιλαράκια στα προσκέφαλα, υποδοχές για smartphone με επαγωγικό σύστημα φόρτισης είναι ορισμένα από τα καλούδια των καθισμάτων της 740Le.

Στον δρόμο, ένα μαγικό χαλί θαρρείς και στρώνεται στην άσφαλτο, με την καμπίνα να είναι απόλυτα απομονωμένη από τον έξω κόσμο. Το υπερπλήρες τεχνολογικό πακέτο φροντίζει για τα πάντα, ενώ ο ισχυρότερος τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας και το ηλεκτρικό μοτέρ χαρίζουν επιδόσεις και οικονομία. Η άμεση απόκριση σε κάθε κίνηση του γκαζιού και η σταθερά υψηλή ροπή επιτρέπουν στην 740e iPerformance να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα 5,4 δεύτερα.

Σημείο αναφοράς

Αυτά τα αυτοκίνητα είναι το μέλλον

Τα κύρια χαρακτηριστικά των μοντέλων eDrive της BMW είναι η ευφυής σχεδίαση ελαφρού βάρους, η βελτιστοποιημένη αεροδυναμική, η απόδοση, η άνεση στις καθημερινές μετακινήσεις και η δυναμική συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες. Ο οδηγός χαίρεται πραγματικά την οδήγηση, με την προηγμένη τεχνολογία να εξασφαλίζει την τέλεια διαχείριση της ενέργειας.

Για την εξέλιξη των τελευταίων μοντέλων eDrive, η BMW χρησιμοποίησε την πλούσια τεχνογνωσία της και τις υποδείξεις των πελατών. Όλα τα εξαρτήματα προσαρμόζονται με ακρίβεια στο κάθε όχημα και βελτιστοποιούνται ως προς τις επιδόσεις, την απόδοση, την ασφάλεια και την αντοχή.

Ανοίγεις τις πόρτες προς τα πάνω, βρίσκεις τη σωστή θέση στο κάθισμα και απολαμβάνεις την υπεροχή του υβριδικού sportcar
Τα i3 θαρρείς και κινούνται σε χορογραφία ανάμεσα σε κώνους
Όλα τα i και iPerformance μοντέλα της BMW
Πανοραμική εικόνα από τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
Τα i8 γυρνούν το ένα πίσω από το άλλο στη μικρή πίστα
Ένα γκρουπ των Ελλήνων δημοσιογράφων παρακολουθεί με προσοχή τον εκπαιδευτή
Ο Νίκος Ταγκούλης, υπεύθυνος επικονωνίας για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τους τεχνικούς της BMW στο πλάι του
Τα αδέρφια Καραγιωργάκη, Γιώργος και Χρήστος,  έδωσαν για μία ακόμη φορά 'ρέστα' με την φωτογραφική κάλυψη που παρείχαν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης