ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οδηγεί ο Λουκάς Παπαλάμπρος

   

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας δρόμος με συνεχόμενες στροφές. Ένα αυτοκίνητο υψηλής απόδοσης με την υπογραφή του περίφημου τμήματος AMG. Ένας άντρας που διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του.

Η νέα A35 AMG είναι το αυτοκίνητο που μπορεί να κάνει ακόμα κι έναν πατέρα να αφήσει για λίγο στην άκρη τις καθημερινές υποχρεώσεις και να απολαύσει σαν μεγάλο παιδί τις χαρές της ζωής ή καλύτερα τις εξαιρετικές τετράτροχες κατασκευές της Mercedes.

Push the button

Έχει μήκος λίγο πάνω από 4,5 μέτρα και βάρος 1.570 κιλά

Χώνεσαι στο σπορ κάθισμα, κουμπώνεις την κόκκινη ζώνη ασφαλείας, ασφαλίζεις τα προσωπικά σου αντικείμενα (κλειδιά, κινητά) σε μία από τις πολυάριθμες θήκες, πιέζεις το κουμπί start stop και τοποθετείς τα χέρια σου στο θεσπέσιο τιμόνι της AMG, με τέτοια γωνία ώστε τα δάχτυλα να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να αγγίζουν τα αλουμινένια paddles. 

306 ίπποι και 400 Nm ροπής.Ένας βρυχηθμός εξουσιάζει την ατμόσφαιρα. Είναι ο ήχος του δίλιτρου κινητήρα της γερμανικής φίρμας, το διαμάντι του Affalterbach, ένα από τα κορυφαία μοτέρ εσωτερικής καύσης που φτιάχτηκαν ποτέ. 

Με το hot hatch sedan της Mercedes-AMG, ξεχνάς κάθε έγνοια. Αυτό το αυτοκίνητο μπορεί να σε συνεπάρει με τις αρετές του, τον υπέροχο ήχο του turbo μηχανικού συνόλου, το εξαίρετο στήσιμό του. Να σε κάνει να αναζητείς τις καλύτερες διαδρομές, να ανεβοκατεβαίνεις τα στροφιλίκια έως ότου στραγγίξει η τσέπη σου. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, τέτοια οχήματα θέλουν και τους ανάλογους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σεβασμός

Δεν χορταίνεις να την κοιτάς από πίσω

Οι μύστες από τη Στουτγάρδη έχουν φτιάξει ένα αυτοκίνητο που αξίζει τον σεβασμό μας. Ένα τετράτροχο ικανό να σου χαρίσει ένα μόνιμο χαμόγελο, να σε μεταφέρει ταχύτατα σε κάθε προορισμό, μετατρέποντας ακόμη και τις καθημερινές διαδρομές ρουτίνας σε μια «έκρηξη» αδρεναλίνης.

Οι επιδόσεις μπορεί να απέχουν από αυτές της «πολεμικής μηχανής» που ακούει στο όνομα A45 S AMG, αλλά, πιστέψτε μας, μόλις επιλέξετε τη ρύθμιση sport+ και αρχίζετε να παίζετε με τα αλουμινένια paddles πίσω από το τιμόνι, οποιαδήποτε σκέψη θα πάει περίπατο.

Τα σκασίματα των απολήξεων της εξάτμισης σε κάθε αλλαγή, η ορμή με την οποία ξεχύνεται η μούρη του αυτοκινήτου σε κάθε στροφή και η ταχύτητα με την οποία ανεβαίνει η βελόνα του στροφόμετρου θα σας αποζημιώσουν πλήρως.

Αυτή η AMG είναι η χαρά της ανόθευτης οδήγησης, το καλύτερο αγχολυτικό, μια αριστοτεχνικά σχεδιασμένη και μελετημένη κατασκευή, με εκπληκτικό στήσιμο που ισορροπεί σαν πρίμα μπαλαρίνα μεταξύ ελευθερίας κινήσεων και αυστηρών κανόνων.

Εκεί που το απαιτείς, κινείται αγέρωχα, χαλαρά. Εκεί που ζητάς να σταθεί σαν «τρένο στις ράγες», το πράττει με ευχαρίστηση. Αρκεί να επιλέξεις το κατάλληλο προφίλ στο mode των ρυθμίσεων. 

Στάση προσοχής

Υπέροχο τιμόνι με την υπογραφή AMG. Paddles από πίσω και διασθητικά κουμπιά.

Το Α35 AMG δείχνει το ποιόν του από την πρώτη ματιά. Δεν έχει τη «σκληροπυρηνική» εικόνα της A45 S, αλλά μια διακριτική σπορ εμφάνιση που τονίζεται από το κατάμαυρο αμάξωμα με τις ζάντες 19 ιντσών, την επένδυση ψυγείου AMG με την αντίστοιχη επιγραφή, την ποδιά με τα ειδικά flic στις εξωτερικές εισαγωγές αέρα, το εμπρός splitter με τις γρίλιες σε απόχρωση ασημί χρωμίου, τον διαχύτη και τις οβάλ απολήξεις της εξάτμισης.

Ανοίγοντας την πόρτα, ένας ψηφιακός κόσμος ανοίγεται μπροστά σου. Οι οθόνες με τις διευρυμένες λειτουργίες, τα προσωπικά προφίλ, οι ρυθμίσεις πρόβλεψης, καθώς και το WiFi hotspot δίνουν τον ορισμό της ψηφιοποίησης.

Το τιμόνι αγωνιστικού τύπου με δέρμα nappa και ύφασμα μικροϊνών DINAMICA εγγυάται ακριβείς χειρισμούς. Τα εργονομικά τοποθετημένα πλήκτρα ελέγχου αφής προσφέρουν άνετο, διαισθητικό χειρισμό και συμβάλλουν στην προσεκτικότερη οδήγηση.

Από τους διακόπτες στην κεντρική κονσόλα μπορείς να επιλέξεις τα προγράμματα οδήγησης, την ανάρτηση AMG RIDE CONTROL -είναι στα έξτρα- και πολλές ακόμα λειτουργίες.

Τα καθίσματα παρέχουν άριστη στήριξη στο σώμα, είναι αναπαυτικά και δεν κουράζουν σε μεγάλες διαδρομές. Πίσω μπορούν να φιλοξενηθούν με άνεση δύο ενήλικες επιβάτες, ενώ το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 410 λίτρα.

Έκρηξη

Αν τη δείτε στον δρόμο κόψτε το τιμόνι δεξιά και κάντε στην άκρη

Όταν ο δίλιτρος τurbo κινητήρας ενεργοποιηθεί, 306 άλογα είναι έτοιμα να ξεχυθούν στον δρόμο. Η Mercedes A35 AMG Sedan επιταχύνει πιο γρήγορα από αυτό που μπορεί να αντιληφθεί ο εγκέφαλός σου -εκτός κι αν είσαι οδηγός αγώνων-, οι τροχοί θαρρείς και σφιχταγκαλιάζουν την άσφαλτο, το πλαίσιο «βιδώνει» κι εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σημαδεύεις τη στροφή, τη μία πίσω από την άλλη.

Πατάει σε ελαστικά διαστάσεων 235/35/R19.Κάθε φορά όλο και πιο γρήγορα, με το αυτοκίνητο να ακολουθεί τον ρυθμό σου όπως ένα αγωνιστικό άτι τον ιππέα του. Αυτή η AMG είναι η κόλαση και ο παράδεισος συγχρόνως. Μια καλοκουρδισμένη μηχανή σε τέσσερις τροχούς, που από ένα οικογενειακό sedan μπορεί να μετατραπεί με το πάτημα ενός κουμπιού σε ένα καθαρόαιμο sportcar, βγάζοντας ήχους που σε συνεπαίρνουν.

Στο «comfort» κινείσαι με περισσότερη ηρεμία, το 7άρι κιβώτιο DCT αλλάζει ομαλά τις σχέσεις, η ανάρτηση ως έναν μαγικό τρόπο απορροφά με ευκολία τις ανωμαλίες του οδοστρώματος χωρίς να κοπανάει και η κατανάλωση καυσίμου κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στο «sport+», από την άλλη, τα πράγματα αγριεύουν. Το μοτέρ βρυχάται, οι εξατμίσεις τρεμοπαίζουν, τα paddles σε προκαλούν, το τιμόνι γίνεται πιο κοφτερό, η απόκριση στο γκάζι άμεση και οι «κλότσιές» στο στήθος διαδέχονται η μία την άλλη. Με 0-100 σε 4,8 δευτερόλεπτα αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στις φουρκέτες. Η τετρακίνηση 4MATIC κάνει υποδειγματική δουλειά και τα φρένα σπρώχνουν το σώμα σου προς τα εμπρός, «γονατίζοντας» το αμάξωμα σε ορμή.

Η ορμόνη ερυθροποιητίνη διεγείρει την παραγωγή περισσότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών στις ορεινές διαδρομές, η ανάσα σου γίνεται πιο κοφτή και όλες οι αισθήσεις λειτουργούν στο 100%.

Εσύ και το αυτοκίνητο γίνεστε ένα, μια μηχανή κι ένας άνθρωπος, όπως ακριβώς συμβαίνει μέσα στις πίστες.

Βέβαια, είναι καλό να φουλάρετε το ρεζερβουάρ, καθώς ο δείκτης της βελόνας όταν αρχίσει το παιχνίδι του ποδιού με το γκάζι και τα ανεβοκατεβάσματα στις σχέσεις του DCT7, δεν προλαβαίνεις να αντιληφθείς πότε κάνει βουτιά προς τα κάτω.
 
Ευχαρίστηση

Πόσο θα θέλαμε να ήταν δική μας

Η A35 AMG Sedan γεννάει συναισθήματα, προσφέρει στιγμές χαράς και ευχαρίστησης. Το αυτοκίνητο είναι ψαγμένο, σπορ, πολυτελές, άνετο, γρήγορο. Τα έχει όλα σε μια compact συσκευασία που κοστίζει λίγο πάνω από 58.000 ευρώ, αλλά αξίζει κάθε δεκάρα.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Mercedes A35 AMG 4MATIC
Κυβισμός (cc) 1.991 κ.εκ.
Ισχύς κινητήρα (Ιπποδύναμη/σ.α.λ.) 306/5.800
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 400/3.000
Επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα) 4,8
Τελική Ταχύτητα (χλμ./ώρα) 250
Μέση Κατανάλωση (λτ./100χλμ.) 7,8
Εκπομπές Ρύπων CO2 (WLTP) 177 γρ./χλμ.
Τέλη Κυκλοφορίας 150,45€
Μήκος (μέτρα) 4.549
Πλάτος (μέτρα) 1.796
Ύψος (μέτρα) 1.446
Βάρος (κιλά) 1.570
Χώρος Αποσκευών (λίτρα) 410
Τιμή (από…)

58.235€

 

Τέτοιοι δρόμοι ταιριάζουν στην A35 AMG.

Παρά την ισχύ και τις επιδόσεις, πληρώνει σε τέλη 150 ευρώ.

Διπλές χρωμιωμένες απολήξεις της εξάτμισης. 

Στιλάτο,κομψό, σπορτίφ και προηγμένο τεχνολογικά το εσωτερικό.

 

Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει η Mercedes A250e χωρίς να κάψει ούτε ένα λίτρο βενζίνης;

To Nurburgring ανήκει στη Mercedes-AMG

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης