Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ακούς χιόνια και αμέσως σκέφτεσαι χειμερινά ελαστικά, αλυσίδες και σωστή προετοιμασία; Αυτό είναι το σωστό, καθώς ένα χιονισμένο οδόστρωμα δεν αστειεύεται και ειδικά τα παγωμένα σημεία του. Γνωρίζατε όμως πως ένας δρόμος καλυμμένος με φύλλα είναι το ίδιο επικίνδυνος και ολισθηρός;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδού και η απόδειξη.
Οι τεχνικοί της Ford μέσα από ένα έξυπνο πείραμα θέλησαν να μετρήσουν την ολισθηρότητα του δρόμου τόσο σε συνθήκες χιονιού όσο και φθινοπωρινές με αρκετά πεσμένα φύλλα που σχεδόν καλύπτουν το οδόστρωμα.Αρχικά μετέβησαν σε χώρες του Βορρά και μέτρησαν την ολισθηρότητα σε χιονισμένα σημεία με μονάδα μέτρησης το «μ» όπου όσο μικρότερο το νούμερο του, τόσο πιο ολισθηρή είναι μία επιφάνεια. Στη συνέχεια κάλυψαν μία πίστα με φύλλα και επανέλαβαν την μέτρηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τόσο στο χιόνι όσο και σε έναν δρόμο γεμάτο φύλλα, το «μ» μετρήθηκε στο 0.3 αποδεικνύοντας πως η πρόσφυση είναι σχεδόν ίδια στις δύο περιπτώσεις και η οδήγηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ενώ λοιπόν για το χιόνι μπορούμε να έχουν ειδικά ελαστικά, αλυσίδες και χιονοκουβέρτες, η εργαλειοθήκη απέναντι στα φύλλα είναι μονάχα η πρόληψη. Μειώνουμε ταχύτητα, αποφεύγουμε απότομες μανούβρες και φυσικά έχουμε αυξημένη την προσοχή μας καθώς όπως στο χιόνι, δεν ξέρουμε εάν και σε ποιο σημείο το αυτοκίνητο μπορεί να γλιστρήσει περισσότερο. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης