Ποιοι είναι οι τρόποι για να σβήσεις μόνος το Check Engine;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021, 09:30
Ποιοι είναι οι τρόποι για να σβήσεις μόνος το Check Engine;

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το λαμπάκι μηχανής (check engine) όταν ανάψει «κόβει τα πόδια» του οδηγού. Αυτό γιατί 8 στις 10 περιπτώσεις υποδηλώνει κάποια βλάβη στον κινητήρα, πιθανότατα κοστοβόρα. Υπάρχουν όμως και φορές όπου η λυχνία αυτή μπορεί να ανάψει εξαιτίας κάποιου μικρού και απλού βραχυκυκλώματος και να μην υπάρχει λόγος για επίσκεψη στο συνεργείο.

Παραθέτουμε 3 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να σβήσετε μόνοι σας το Check Engine

Τρόπος 1: Η πρώτη επιλογή και ευκολότερη είναι να αποσυνδέσουμε την μπαταρία από το αυτοκίνητο για 5 λεπτά. Εάν το λαμπάκι είχε ανάψει χωρίς να υπάρχει κάποια σημαντική βλάβη, τότε όταν ξανασυνδέσουμε την μπαταρία θα έχει σβήσει.


Τρόπος 2: Μπορούμε επίσης να προχωρήσουμε σε χειροκίνητο restart το σύστημα του αυτοκινήτου γυρνώντας το κλειδί ανάμεσα στις θέσεις on και off 3 φορές με 1 δευτερόλεπτο κενό. 


Τρόπος 3: Στην αγορά υπάρχουν διαγνωστικά συστήματα με 20 ευρώ, τα οποία συνδέονται πολύ εύκολα στην υποδοχή (φις) που βρίσκεται συνήθως κάτω από το τιμόνι (ανατρέξτε στο manual). Με σβηστό το κινητήρα συνδέουμε το διαγνωστικό και στη συνεχεία γυρίζουμε το κλειδί δίνοντας ρεύμα στο αυτοκίνητο. Το λογισμικό θα σκανάρει το αυτοκίνητο και θα εμφανίσει στην οθόνη έναν αριθμό με τον οποίο ανατρέχουμε στο βιβλίο που συνοδεύει το μηχάνημα (λεξικό βλαβών) και διαβάζουμε ποια είναι η βλάβη. Μάλιστα τα διαγνωστικά αυτά έχουν και επιλογή ERASE με την οποία μπορούν να σβήσουν και το check engine από το ταμπλό. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν σημαίνει πως διορθώθηκε η όποια βλάβη, αλλά πως έσβησε η λυχνία.

 

 

Να επισημάνουμε πως συνήθως εάν σβήσει το λαμπάκι με έναν από τους δύο πρώτους τρόπους, τότε δεν υπήρχε κάποια βλάβη. Η τρίτη επιλογή θα σβήσει (κανείς δεν ξέρει για πόσο) το Check Engine χωρίς να επιδιορθώσει την βλάβη, οπότε δεν αμελούμε την γρήγορη επίσκεψη σε συνεργείο.

 


 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021, 09:30