Μπορείτε να μαντέψετε πόσα αυτοκίνητα υπάρχουν στον κόσμο;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021, 15:00
Μπορείτε να μαντέψετε πόσα αυτοκίνητα υπάρχουν στον κόσμο;

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης


Σίγουρα γνωρίζετε πως ο συνολικός πληθυσμός της γης είναι λίγο πάνω από τα 7.5 δισεκατομμύρια με εντυπωσιακά αυξητικό ρυθμό. Έχετε αναρωτηθεί όμως πόσα αυτοκίνητα υπάρχουν αυτή την στιγμή;
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, εν έτη 2021 πάνω στον πλανήτη υπάρχουν συνολικά 1.4 δισεκατομμύρια αυτοκίνητα και αν το νούμερο σας ακούγεται εντυπωσιακό, σκεφτείτε πως το κοντινό 1996 υπήρχαν μόλις 670 εκατομμύρια. Ο αριθμός τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και οι υπολογισμοί δείχνουν πως μέχρι και το 2036 ο συνολικός αριθμός τους θα ξεπεράσει τα 2.8 δισεκατομμύρια, ενώ για να αναλογιστούμε τον ρυθμό παραγωγής, το 2016 κυκλοφόρησαν στους δρόμους πάνω από 70 εκ. νέα αυτοκίνητα.

Σε ποια χώρα είναι η συντριπτική πλειοψηφία τους;
Μπορεί τις πρώτες δεκαετίες η Αμερική να είχε τα περισσότερα, όμως εδώ και μία πενταετία η Κίνα έχει τα ηνία με παραπάνω από 300.000.000 αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους της. Μία χώρα με πληθυσμό σχεδόν 1.4 δις. ανθρώπους, όσα δηλαδή και τα συνολικά αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Φαντάζεστε να αγοράσει ένας Κινέζος και από ένα αυτοκίνητο; Για να κατανοήσουμε την διαφορά στα μεγέθη, αρκεί να αναφέρουμε πως η Αυστραλία έχει λιγότερα από 19 εκατομμύρια αυτοκίνητα.Γιατί αυξάνονται με τέτοιους ρυθμούς;
Σίγουρα το αυτοκίνητο εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει ένα σχεδόν απαραίτητο εργαλείο για τους περισσότερους. Από την άλλη όμως υπάρχει και το ζήτημα της ανακύκλωσης – καταστροφής όσων πλέον δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Πολλά παρατιούνται και σαπίζουν είτε σε παρκινγκ είτε σε δημόσιους χώρους, Κατά μέσο όρο στην Ευρώπη καταστρέφονται λιγότερα από 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα τον χρόνο, ενώ στην Αμερική λίγο πάνω από 12 εκ. 

Με τον ρυθμό που αυξάνεται τόσο ο πληθυσμός της γης, όσο και ο αριθμός των αυτοκινήτων, σε λίγο όλα δείχνουν πως στα αστικά κέντρα θα γίνει ακόμα πιο αποπνικτική η κατάσταση. 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021, 15:00