Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα από το zougla.gr έχουμε αναδείξει πολλές προσπάθειες που σχετίζονται με την επένδυση ελληνικών Οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά αρκεί να το θέλουμε… οχημάτων και τεχνολογιών που αφορούν στην αυτοκίνηση.

Ξεκινάμε από το μακρινό… 1908, όπου έγινε η πρώτη επιτυχής απόπειρα κατασκευής ελληνικού αυτοκινήτου, στη συνέχεια η παραγωγή των Pony, των ηλεκτρικών Enfield E8000, που κατασκευάστηκαν στη Σύρο τη δεκαετία του ’70, μέχρι και τη σχεδίαση και παραγωγή του πρώτου ελληνικού υπεραυτοκινήτου CHAOS, που σχεδιάζει και σύντομα θα έχει υλοποιήσει η Spyros Panopoulos Automotive.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1908 από τον Νίκο Θεολόγο...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ σύντομα θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ελληνικού υπεραυτοκινήτου με την ονομασία CHAOS, το οποίο κατασκευάζει η Spyros Panopoulos Automotive.

Εχθρικό περιβάλλον

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και άλλες προσπάθειες του παρελθόντος όπως τα εργοστάσια της Nissan, της Με τις κινήσεις που γίνονται φαίνεται πως κάτι πάει να αλλάξει…Pirelli, της Goodyear κ.ά., που έβαλαν λουκέτο για λόγους που έχουν γραφτεί σε εκατοντάδες άρθρα στα Μέσα.

Είναι γνωστό πως καμία κυβέρνηση δεν έχει αγκαλιάσει τον κλάδο του αυτοκινήτου, όσον αφορά την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Το έχουμε ζήσει, το ξέρουμε και στο… διά ταύτα τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουμε δει καμία επένδυση, γιατί είναι γνωστό το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον της χώρας μας σε αντίθεση με γείτονες χώρες, όπου επενδύσεις μεταφράζονται ακόμα και σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Αστυπάλαια μπαίνει στον παγκόσμιο αυτοκινητιστικό χάρτη!

Υπογραφή μνημονίου…

Μέσα σε αυτή τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, όπου καμία εταιρεία δεν δείχνει ενδιαφέρον, το VW Group, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, έκανε γνωστό και επίσημα πως θα επενδύσει στην πράσινη ενέργεια.

Και δεν το έκανε απλώς γνωστό με λόγια αλλά με πράξεις (τουλάχιστον το πρώτο βήμα), καθώς την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Volkswagen AG για την Αστυπάλαια.

Οι υπογραφές έπεσαν και πλέον μένει να δούμε τις πράξεις (στη φωτό ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου Volkswagen Herbert Diess).

Μία κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη…

Πρόκειται για ένα νησί στο οποίο κατά την τελευταία του απογραφή καταγράφηκαν 1.055 μόνιμοι κάτοικοι και είναι αυτό που Η αρχή έγινε… δείχνει το μέλλον. Ήδη το αύριο της πράσινης τεχνολογίας βρίσκεται εδώ και το… «εδώ» επενδύεται στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με λίγα λόγια, όλο αυτό που ψάχναμε, όλο αυτό που συζητούμε, όλα αυτό που σχολιάζουμε αρνητικά αλλάζει και, όπως φαίνεται, η αρχή γίνεται με μία κίνηση που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την Ελλάδα, που θα εισέλθει και πάλι στον παγκόσμιο αυτοκινητιστικό χάρτη.

Αστυπάλαια και VW Group θα βαδίσουν χέρι - χέρι...

«Πράσινη» ανάπτυξη

Από όποια οπτική πλευρά και να το δούμε είναι μία αρχή για κάτι πολύ δυνατό και σύγχρονο που δεν το περιμέναμε. Είναι κάτι που θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες παρόμοιες επενδύσεις που δεν θα δημιουργήσουν απλά θέσεις εργασίας αλλά θα στείλουν και το μήνυμα πως η Ελλάδα να κοιτάει κατάματα της σύγχρονες τεχνολογίες του παρόντος και του μέλλοντος.

Κάτι επίσης σημαντικό που δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι και η λέξη εμπιστοσύνη που φαίνεται πως χτίζεται μεταξύ της χώρας μας και των εταιρειών κολοσσών της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας Νικόλαος Κομηνέας

Ηλεκτρισμός από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…

Η επένδυση του VW Group στην Αστυπάλαια, αφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονόμησης με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, γνωστό και ως «Green & Sustainable Island». Η Αστυπάλαια θα δώσει το σύνθημα για ενεργειακή αυτονομία και ηλεκτροκίνησηΜεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα όπως και την παροχή μεγαλύτερων κινήτρων για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, πέραν αυτών που ήδη έχει ανακοινώσει η ελληνική Κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε επίσης πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, η οποία θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του νησιού σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος θα τρέξει και ένα πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης!

Είναι σίγουρο πως ένα διαφορετικό τεχνολογικό αύριο γεννιέται και πολύ σύντομα θα το βλέπουμε και στην καθημερινότητά μας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάμε μπροστά και μπορέσουμε και εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τα δεδομένα…

 

Πού θα κινηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα επένδυσης του VW Group

  • Αντικατάσταση οχημάτων με συμβατικούς κινητήρες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και με επιπλέον κίνητρα από αυτά που βρίσκονται σε ισχύ.
  • Αντικατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα
  • Αντικατάσταση καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες με αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
  • Δοκιμές αυτόνομων οχημάτων σε πραγματικές συνθήκες
  • Θα δημιουργηθεί ένα πλήρες δίκτυο σταθμών φόρτισης

 

Το VW ID.3 είναι το νέο μοντέλο της μάρκας που κινείται αποκλειστικά και μόνο με ρεύμα. Στην περίπτωση της Αστυπάλαιας ένα τέτοιο αυτοκίνητο θα καταναλώνει ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη: Το πρώτο αυτοκίνητο που φτιάχτηκε στην Ελλάδα

Μπαίνουμε στο εργοστάσιο που φτιάχνεται το ελληνικό PONY στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη με τον Έλληνα που κατασκευάζει το υπεραυτοκίνητο των 3.000 ίππων

 

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης