Αποστολή στο Μόναχο: Ανδρέας Αθανασούλης
Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης


Γι’ ακόμα μία χρονιά το zougla.gr ταξίδεψε στο Μόναχο για να παρακολουθήσει από κοντά το συνέδριο με θέμα τον ετήσιο απολογισμό του BMW Group για την περασμένη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σύνολο του 2016 οι πωλήσεις των αυτοκινήτων σημείωσαν θετικό πρόσημο με το συνολικό νούμερο να αγγίζει τις 2.366.603 μονάδες, που ήταν αυξημένες κατά 5.3%, συγκριτικά με το 2015.

Το zougla.gr παρακολούθησε και φέτος τον Ετήσιο Απολογισμό του BMW Group

Τεράστια μεταμόρφωση
Παράλληλα με τον ετήσιο απολογισμό 2016, το BMW Group δημοσίευσε και τη νέα έκθεση Το γεγονός ότι αλλάζει η αυτοκίνηση δε σημαινει απόλυτα πως αλλάζει και το σπορ DNA της μάρκας… βιωσιμότητας, κάτι που οι άνθρωποι της γερμανικής φίρμας θεωρούν πολύ σημαντική για τα επόμενα χρόνια. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο επικεφαλής Κυβερνητικών Υποθέσεων Dr. Thomas Becker:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η βιομηχανία αυτοκινήτου βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας τεράστιας μεταμόρφωσης. Απαλλαγή από τον άνθρακα, εξηλεκτρισμός, ψηφιοποίηση και ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλάζουν αυτή τη στιγμή το σκηνικό της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η νέα μας έκθεση βιωσιμότητας διερευνά αυτές τις προκλήσεις και αναδεικνύει τις λύσεις που εξελίσσουμε για τη μετακίνηση του μέλλοντος».

Ο επικεφαλής του BMW Group Harald Krüger ανέλυσε τα στοιχεία και έδωσε το σύνθημα για ένα διαφορετικό μέλλον...

Τι πρέπει να ξέρετε
Ποιο είναι όμως και πώς βλέπουν το μέλλον οι άνθρωποι του BMW Group; Τι είναι αυτό που θα συμβεί Πήγαμε στην Γερμανία, ακούσαμε τους κορυφαίους, μάθαμε και γράφουμε αυτά που θα γίνουν… σύντομα!τα επόμενα χρόνια και θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος των καθημερινών μας μετακινήσεων; Οι απαντήσεις δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Γερμανία.

Χωρίς πολλά λόγια, τέσσερα πράγματα θα εισχωρήσουν για τα καλά στη ζωή μας και θα μας κάνουν να βλέπουμε με άλλο… μάτι το αυτοκίνητο. Επιγραμματικά, η ηλεκτροκίνηση, η αυτόνομη οδήγηση, η τεχνολογία και οι υπηρεσίες μετακίνησης θα αλλάξουν οριστικά τον χάρτη και όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η Rolls-Royce 103EX Vision Next 100 μπορεί να είναι ένα πρωτότυπο όχημα αλλά μην νομίζεται πως στο μέλλον δεν θα βλέπουμε τέτοια αυτοκίνητα (η Rolls Royce ανήκει στο  BMW Group)

Το μέλλον είναι ηλεκτρικό
Πρώτα απ’ όλα η ηλεκτροκίνηση που ήδη έχει αρχίσει να εισβάλλει στην ζωή μας (όχι και τόσο στην Όπως βάζουμε το κινητό στην πρίζα κάθε βράδυ έτσι θα γίνεται και με το αυτοκίνητοΕλλάδα). Το έχουμε διαπιστώσει πως από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μεταπηδούμε στα αμιγώς ηλεκτρικά ή και στα λεγόμενα plug in hybrid (αυτά που έχουν κινητήρα αλλά και μπαταρίες που φορτίζουν με ρεύμα).

Από το 2020 η κατηγορία των ηλεκτρικών θα αυξηθεί κατακόρυφα καθώς υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλλει μείωση των CO2 σε αυτοκίνητα που πωλούνται και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ηλεκτροκίνηση.

Το να βάζεις το αυτοκίνητό σου στην πρίζα για να μπορείς να μετακινηθείς θα πρέπει να μας γίνει... συνήθειο! Η τάση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ξεκάθαρη και η BMW ήδη το κάνει πράξη (στην φωτογραφία το i3)

Το αυτοκίνητο πάει μόνο του
Από εκεί και πέρα η αυτόνομη οδήγηση μπορεί να φαντάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής Σε λίγα χρόνια θα λες στο αυτοκίνητο που θες να πας και θα σε πηγαίνειφαντασίας αλλά η πραγματικότητα είναι και εδώ διαφορετική. Ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή η ημιαυτόνομη οδήγηση όπου το αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να στρίβει και να αυξομειώνει την ταχύτητα μόνο του.

Τα επόμενα χρόνια τα αυτοκίνητα που θα εφοδιάζονται με σύστημα αυτόνομης οδήγησης θα μπορούν να πηγαίνουν από το σημείο Α στο σημείο Β εντελώς μόνα τους χωρίς να επεμβαίνει στο σύστημα ανθρώπινος παράγοντας.

Μην σας φαίνεται περίεργη η οδήγηση χωρίς χέρια αλλά και χωρίς να έχεις τα μάτια σου στο δρόμο. Ήδη η εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης έχει προχωρήσει σημαντικά...

Τεχνολογία στην υπηρεσία του οδηγφου
Στο θέμα της τεχνολογίας, ήδη έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε πως το πράγμα έχει ξεφύγει. Κάθε Το αυτοκίνητο θα γίνει  το άλλο… μισό του ιδιοκτήτηνέο αυτοκίνητο του BMW Group εφοδιάζεται με κορυφαία τεχνολογία και προχωρημένα συστήματα.

Επιπλέον η συνδεσιμότητα μέσω κινητού τηλεφώνου, το διαδίκτυο, ακόμα και οι εντολές με… χειρονομίες ήδη υπάρχουν και απλά έχουν αρχίσει να τοποθετούνται και σε πιο καθημερινά αυτοκίνητα, εκτός από τα ακριβά της γκάμας.  

Μόνο χρηση…
Τέλος, θα προστεθούν σε μεγάλο βαθμό οι υπηρεσίες μετακίνησης, κάτι που εμείς οι Έλληνες δύσκολα Στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να έχει δικό σου αυτοκίνητο! θα μπορέσουμε να… συνειδητοποιήσουμε.

Για παράδειγμα, οι μετακινήσεις θα μπορούν να γίνονται κάνοντας χρήση αυτοκινήτων που θα μισθώνονται με τα… λεπτά.

Θα μπορούμε δηλαδή να πάρουμε ένα αυτοκίνητο από την Αθήνα, να το αφήσουμε στην Κηφισιά και να πληρώσουμε το αντίστοιχο ποσό.

Από το κινητό σου θα μπορείς να ελέγχεις σε ποιο σημείο υπάρχει διαθέσιμο αυτοκίνητο και πόσο θα σου κοστίζει η χρήση του!

Αλλάζουν τα πάντα
Με όλα τα παραπάνω και με όσα ανακοίνωσαν οι επικεφαλής του BMW group καταλαβαίνουμε τι θα Απίστευτα πράγματα θα συμβούν στο μέλλον συμβεί τα επόμενα χρόνια και πόσο πιο άνετη και εύκολη θα γίνει η ζωή του οδηγού.

Αυτός με τη σειρά του θα θεωρεί το αυτοκίνητο εργαλείο δουλειάς ενώ θα μπορεί τις ώρες που θα συμβιώνει μαζί του να μην ξοδεύει άσκοπα χρόνο μόνο για την οδήγηση…

Τα δεδομένα αλλάζουν με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς και η BMW δείχνει πολύ διαβασμένη αλλά και έτοιμη να ανταποκριθεί στις τάσεις της εποχής. Το σίγουρο είναι πως η αλλαγή βρίσκεται κοντά και απλά θα περιμένουμε για να την βιώσουμε!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης