Του Περικλή Χαλάτση

Ο Γάλλος οδηγός της M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM κέρδισε με το υβριδικό Puma στο photo finish το Μόντε Κάρλο 2022.Στις τέσσερις ημέρες του αγώνα κυριάρχησαν οι Γάλλοι. Ο Sebastien Ogier και ο Sebastien Loeb. Ο πρώτος με το Gr Yaris και ο δεύτερος με το Puma Rally 1. Έκαναν το δικό τους αγώνα στα παγωμένα γαλλικά βουνά. Παγκόσμιοι πρωταθλητές και οι δύο κινήθηκαν οριακά σε αντίξοες συνθήκες. Και οι δύο είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί του WRC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ogier θα μπορούσε να ήταν αυτός ο νικητής του αγώνα. Όμως οι κριτές τον τιμώρησαν με δέκα δευτερόλεπτα ποινή για γρήγορο ξεκίνημα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Ogier ήταν μπροστά 30 δευτερόλεπτα από τον Loeb. Στην προτελευταία ειδική διαδρομή έφτασε «λαβωμένος» στον τερματισμό της ειδικής με ένα τρυπημένο λάστιχο. Έχασε 34 δευτερόλεπτα από το κλατάρισμα και είδε τους κόπους  τεσσάρων ημερών να χάνονται. Από αυτή την ατυχία βρέθηκε 9.5΄΄ πίσω από τον Loeb .

Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό. Οι κριτές που ήταν στην τελευταία ειδική διαδρομή τον τιμώρησαν με 10 δευτερόλεπτα ποινή για γρήγορη εκκίνηση από την  προβλεπόμενη (jumb-start). Και έτσι η διαφορά που είχε με τον Loeb από 9.5 έγιναν 19.5’’. Ήταν αδύνατον να καλυφθούν στα 14.26 χλμ. της Ειδικής Διαδρομής,

Το δίδυμο Sebastien Loeb – Isabelle Galmiche κέρδισαν το Μόντε Κάρλο του 2022 αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ogier περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή (Toyota). Στην 3η θέση με 1 λεπτό και 19,3 δευτερόλεπτα πίσω, τερμάτισε ο Ο Ιρλανδός Craig Breen με ένα άλλο Puma. Ο φοβερός Kalle Rovanperä με GR Yaris κέρδισε το Wolf Power Stage και πρόσθεσε πέντε βαθμούς στη βαθμολογία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Elfyn Evans με GR Yaris στην Power Stage κέρδισε τέσσερις βαθμούς ενω στην ίδια ειδική οΤhierry Neuville με Hyundai κέρδισε τρείς βαθμούς ενώ ο Loeb  εξασφάλισε δύο βαθμούς στην τέταρτη θέση και ο Ogier κέρδισε έναν στην 5η θέση. Όλα αυτά .

Ο Sebastien  Loeb και η Isabelle Galmiche ανέβασαν στη ράμπα του τερματισμού πρώτο το Ford Puma Rally1. Ο Leob αν και χαρούμενος ήταν αρκετά κουρασμένος. Ας μην ξεχνάμε ότι 15 ημέρες πριν έτρεχε στου μαραθώνιο του Ντακάρ. Χαρούμενη ήταν και η Isabelle Galmiche που έτρεχε για πρώτη φορά δίπλα στο Γάλλο και ήταν η πρώτη της νίκη σε αγώνα του WRC.

Αποτελέσματα μετα τον τερματισμό

 

Ο  Loeb έφτασε στις 8 νίκες στο συγκεκριμένο αγώνα.Στην 3η θέση της γενικής,πίσω από τον Ogier, τερμάτισαν οι Breen-Nagle με Ford M-Sport. Στην 4η θέση γενικής τερμάτισε ο νεαρός Kalle Rovanpera με Tοyota Yaris GR.

 Ο Thierry  Neuville με συνοδηγό τον Wydaeghe μπορεί να μην το είπε ανοικτά αλλά εύκολα μπορούμε να μεταφράσουμε ότι η ομάδα της Hyundai δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη.Ο Βέλγος στον τερματισμό δήλωσε: «Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα».

Είναι σίγουρο ότι τα Hyundai i20 Rally1 δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένα για τις χιονισμένες ειδικές διαδρομές. Η έξοδος των Τanak-Jarveoja αλλά και οι αναθυμιάσεις στο αυτοκίνητο των Solberg-Edmondson, έφεραν άλλα δυο εργασιακά εκτός μάχης.

Αποτελέσματα κατασκευαστών

Οι Mikkelsen-Eriksen (Skoda Fabia Evo Rally2) πήραν τη νίκη στο WRC2 με δεύτερους τους ανερχόμενου Τσέχους Cais-Tesinsky (Ford Fiesta Rally2) και τρίτους τους Gryazin-Aleksandrov (Skoda Fabia Evo Rally2).

Ο επόμενος αγώνας του WRC θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου στο Σουηδία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης