Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Στο πλαίσιο του Grand Prix της Βρετανίας, που θα διεξαχθεί αυτό το τριήμερο (16-18 ιουλίου) στην ιστορική πίστα του Silverstone, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η νέα μορφή αγώνα sprint.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Formula 1 ήθελε κάτι που θα τονώσει το ενδιαφέρον του κοινού και θα κάνει το αγωνιστικό τριήμερο πιο συναρπαστικό. Τελικά επιλέχθηκε η λύση του sprint qualifying, που θα κάνει ντεμπούτο στο Βρετανικό GP και θα το δούμε τόσο στο Ιταλικό GP όσο και σε έναν ακόμη αγώνα προς το τέλος της χρονιάς. Η F1 θέλει να τονώσει το θέαμα, αλλά το θέμα είναι αν θα τη δικαιώσει το νέο format.

Την Παρασκευή, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί μόνο μία περίοδος ελεύθερων δοκιμών διάρκειας 60 λεπτών. Στη συνέχεια θα γίνουν κατατακτήριες για να καθοριστεί η σειρά εκκίνησης στο sprint qualifying.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο, εκτός από τη δεύτερη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών (FP2), θα διεξαχθεί το sprint qualifying, ένας αγώνας 100 χιλιομέτρων και διάρκειας 30 λεπτών -στο Silverstone θα γίνουν 17 γύροι- με την τελική κατάταξη να κρίνει την pole position και τη σειρά εκκίνησης στον πραγματικό αγώνα της Κυριακής.

Αυτό σημαίνει πως θα δούμε FP1 και κατατακτήριες την Παρασκευή, FP2 και sprint qualifying το Σάββατο και αγώνα την Κυριακή.

Οι τρεις πρώτοι του «sprint race» θα λάβουν από τρεις βαθμούς (3-2 και 1 αντίστοιχα), οι οποίοι θα προσμετρηθούν στη γενική βαθμολογία. Βάθρο δεν θα υπάρξει.

 

Ελαστικά

Όσον αφορά στα ελαστικά, οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους δύο σετ γόμας για το FP1, πέντε σετ μαλακής γόμας για τις κατατακτήριες της Παρασκευή, ένα σετ για το FP2 κι ένα σετ για το Sprint του Σαββάτου. Η επιλογή για το sprint qualifying και για την εκκίνηση του αγώνα της Κυριακής είναι ελεύθερη. Σε περίπτωση βροχόπτωσης, θα υπάρχουν τέσσερα σετ ενδιάμεσων ελαστικών και τρία σετ βροχής.

Το ερώτημα είναι αν θα λειτουργήσει αυτό το format. Οι οδηγοί, λογικά, δεν θα ριψοκινδυνεύσουν επαφή ούτε θα πιέσουν στο όριο. Η F1 προσφέρει 500.000 δολάρια επιπλέον στο μπάτζετ για να καλυφθούν τα έξοδα σε περίπτωση ζημιάς, αλλά ποιος θα ρισκάρει πιθανό ατύχημα στο sprint qualifying;

Αν εγκαταλείψει κάποιος στο sprint, θα εκκινήσει τον αγώνα της Κυριακής από τη θέση στην οποία έγινε η εγκατάλειψη. Με απλά λόγια, όποιος εγκαταλείψει πρώτος θα εκκινήσει τελευταίος, ο δεύτερος θα πάει προτελευταίος και ούτω καθεξής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκαλύπτεται το μονοθέσιο του 2022

Δείτε πώς η Mercedes έβγαλε τον τροχό από το μονοθέσιο του Bottas

Πλήρως λειτουργικό μονοθέσιο F1 βγαίνει στο σφυρί

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης