Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η μεγάλη στιγμή που όλοι περίμεναν έφτασε! Κάθε εκκίνηση, κάθε προσπέραση κάθε φρενάρισμα οδήγησε στην τεράστια σημερινή μονομαχία. Max Verstappen εναντίον Lewis Hamilton στον τελευταίο και κρισιμότερο αγώνα της χρονιάς. Ολλανδός και Βρετανός με απόλυτη ισοβαθμία λύνουν τις διαφορές τους στη πίστα Yas Marina των 5.281 μέτρων στο Άμπου Ντάμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από τον επεισοδιακό αγώνα στην Τζέντα τα νεύρα είναι τεταμένα. Από την μία ο 24χρονος Ολλανδός δηλώνει πως έχει κουραστεί με την ευκολία που δίνονται οι ποινές (με αφορμή την τελευταία που δέχθηκε για το φρενάρισμα στον Hamilton),από την άλλη ο Βρετανός δηλώνει σίγουρος πως η ψυχραιμία και η εμπειρία του είναι σε θέση να κερδίσουν τις «επικίνδυνες» τακτικές του Verstappen.  
Τα παγκόσμια φλας είναι όλα στραμμένα στο Yas Marina όπου 58 γύροι κρίνουν τα πάντα. Ο Verstappen ξεκινάει πρώτος, ακολουθεί ο Βρετανός και πίσω του έχει Norris, Perez και Sainz. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως η Red Bull ξεκινάει με μαλακή γόμα σε αντίθεση με την Mercedes που έχει τη μέση, κάτι που επηρεάζει άρδην τα πρώτα μέτρα της εκκίνησης,  σε μία πίστα που δεν ευνοεί τις προσπεράσεις. Μεγάλος απών ο Nikita Mazepin ο οποίος δεν θα αγωνιστεί καθώς διεγνώσθη θετικός στον κορονοιό.

Τα πέντε κόκκινα φώτα σβήνουν για τελευταία φορά και οι οδηγοί ξεκινούν!

Ο Hamilton καταφέρνει να ξεκινήσει εντυπωσιακά και να περάσει μπροστά από τον Ολλανδό, όμως στην πέμπτη στροφή ο Verstappen πιέζει από την εσωτερική και καταφέρνει να ωθήσει τον Hamilton εκτός πίστας. Ο βρετανός διατήρησε τελικά την πρώτη θέση καθώς «έκοψε» δρόμο και μάλιστα δεν θα χρειαστεί να την παραχωρήσει στον Ολλανδό, μιας και οι αγωνοδίκες δεν βρήκαν παράβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον στον πέμπτο γύρο πρώτος είναι ο Lewis Hamilton, δεύτερος ο Max Verstappen τρίτος ο Perez και τέταρτος ο Sainz. Η εκκίνηση ήταν καθαρή και δεν υπήρχαν περαιτέρω επαφές, εκτός από τον Norris που βγήκε για λίγο εκτός πίστας στην πρώτη στροφή χωρίς όμως προβλήματα. Ήδη οι Hamilton και Verstappen έχουν αποκτήσει μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους, με τον Ολλανδό να παραπονιέται στο team radio για την απόφαση να μην του παραχωρήσει την πρώτη θέση ο Βρετανός.
Από τον 9ο ήδη γύρο ο Verstappen ενημερώνει πως τα πίσω ελαστικά του έχουν καταπονηθεί, ενώ ο Hamilton έχει καταφέρει να αυξήσει την διαφορά του στα 4 δευτ. Δεν υπάρχουν μεγάλες μονομαχίες καθώς οι διαφορές μεταξύ των μονοθέσιων έχουν αυξηθεί, ενώ όλα δείχνουν πως η στρατηγική των stop θα κρίνει την εξέλιξη του αγώνα. Στον 14ο γύρο ο Max Verstappen μπαίνει για αλλαγή ελαστικών (2.1δευτ.) και στον αμέσως επόμενο γύρο κάνει το ίδιο και ο Βρετανός (2.3 δευτ.)
Βρισκόμαστε στον 17ο γύρο και την κούρσα οδηγεί ο Perez, ο Hamilton ακολουθεί ενώ την τρίτη θέση διατηρεί ο Sainz με τον Verstappen να είναι στην τέταρτη και να προσπαθεί να προσπεράσει. Η πίστα δεν ευνοεί τις μονομαχίες.  

Τρομερή μάχη στον 20ο γύρο ανάμεσα στον Perez και τον Hamilton, με τους δύο οδηγούς να προσπερνάνε ο ένας τον άλλον αλλεπάλληλα για την πρώτη θέση μέσω DRS. Στον 21ο γύρο ο Hamilton περνάει στην πρώτη θέση. Ο Perez έδωσε άλλη πνοή στον αγώνα καθώς κατάφερε να «φάει» 5 δευτ. από το προβάδισμα του Βρετανού και ο Verstappen πλέον ως δεύτερος απέχεις μόλις 1.9 δευτ.
Οι περισσότεροι οδηγοί έχουν ήδη κάνει μία αλλαγή ελαστικών επιλέγοντας τη σκληρή γόμα, ενώ στον 27ο γύρο εγκαταλείπει ο Kimi Raikkonen στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του. Παράλληλα ο George Russel αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το κιβώτιο και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει και αυτός τον αγώνα.

Η διαφορά του Hamilton από τον Verstappen έχει φτάσει στα 5 δευτ. ενώ είμαστε στον 34ο γύρο. Παράλληλα ο Bottas δίνει μεγάλη μάχη με τον Leclerc για την 7η θέση. Η τρίτη εγκατάλειψη στον αγώνα έρχεται με τον Giovinanzzi να «μένει» από το μονοθέσιο του πάνω στη στροφή, αναγκάζοντας το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας να κάνει την εμφάνιση του. Την ευκαιρία για ακόμα μία αλλαγή ελαστικών βρίσκει ο Verstappen στον 37ο γύρο, όσο παραμένει το εικονικό όχημα ασφαλείας.
Με 14 γύρους να απομένουν, τα 14 δευτ. διαφοράς του Βρετανού από τον Ολλανδό δείχνουν πως δύσκολα να αλλάξει η κατάταξη. Παράλληλα ο Perez παραμένει τρίτος κάνοντας πολύ καλό αγώνα και ο Sainz τέταρτος.

Μόλις 5 γύρους πριν από το τέλος ο Latifi συγκρούεται στις μπαριέρες και βγαίνει εκτός αγώνα, με το μονοθέσιο του να εμποδίζει σημαντικά την πίστα και το αυτοκίνητο ασφαλείας να κάνει την εμφάνιση του.

Δυστυχώς και ο Perez ενώ ήταν τρίτος αναγκάζεται να εγκαταλείψει και πλέον ο Sainz βρίσκεται με το ένα πόδι στο podium. 

Το αυτοκίνητο ασφαλείας αποσύρεται και μένει μόνος ένας γύρος με τον Verstappen να καταφέρνει να προσπεράσει τον Hamilton κατευθείαν και να κερδίζει το πρώτο του πρωτάθλημα!

Απίστευτο θρίλερ στον τελικό του πρωταθλήματος με τον Ολλανδό να παίρνει τη νίκη!! Αδιανόητο τέλος σε μία απίστευτη μάχη που κρίθηκε από την εκκίνηση και ένα αυτοκίνητο ασφαλείας. 

Ο Max Verstappen παγκόσμιος πρωταθλητής! 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης