Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης 

Με ομπρέλες παραλίας και αντηλιακά, χιλιάδες Αμερικάνοι από νωρίς το πρωί, έφθασαν στην πίστα του Austin για να παρακολουθήσουν τις κατακτήτριες δοκιμές. Ο Bottas ήθελε να κάνει τον καλύτερο χρόνο για να ξεκινήσει από την 6η θέση. Δεδομένου ότι είχε την ποινή των πέντε θέσεων έπρεπε να κινηθεί γρήγορα για να είναι τουλάχιστον μέσα στην δεκάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Q1 ο Bottas δεν έκανε το χρόνο που ήθελε .Ταχύτερος ήταν ο Charles Leclerc και πίσω του σε απόσταση αναπνοής ο Verstappen. 
Στο Q2 ταχύτερος ήταν ο Verstappen με 2ο τον Hamilton.
Στο Q3 που ήταν και το καθοριστικό για την αυριανή κατάταξη οι περισσότεροι οδηγοί είχαν άλλα ελαστικά. Η Soft γόμα είχε καλύτερο πάτημα.

Πρώτος στη πίστα βγήκε ο Βρετανός και λίγο μετά ο Verstappen. Ο Sergio Perez αρχικά έκανε τον καλύτερο χρόνο με 1.33.180. Οι Μεξικανοί που είχαν πάει στο Austin σηκώθηκαν όρθιοι ελπίζοντας ότι ο Perez θα γίνει ο Poleman. O Hamilton δε σήκωσε το πόδι από το γκάζι. Δεν πήρε αναπνοή αλλά τελικά στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Verstappen με 1.32.910 έκανε τον καλύτερο χρόνο και έγινε ο αυριανός (σημερινός) Pole Man. Ο Φιλανδός έκανε τον 4ο καλύτερο χρόνο και θα ξεκινήσει από την 9η θέση.

Πριν τον αγώνα για τις κατατακτήριες δοκιμές  
Τόσο ο Verstappen όσο και ο Hamilton από τα ελεύθερα δοκιμαστικά έδειξαν ότι ήταν αποφασισμένοι για όλα. Οι σχέσεις των δύο μονομάχων δεν ήταν καλές. Άλλωστε η κίνηση του Verstappen που έκανε με το δάκτυλο όταν πέρασε τον Hamilton δεν ήταν σωστή. Λίγο αργότερα ο Βρετανός απάντησε:
«Τέτοιες κινήσεις μπορώ να κάνω και εγώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη δεν δόθηκε καμιά εξήγηση γιατί πριν ξεκινήσουν τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά (μεσάνυκτα στην Ελλάδα) η ομάδα της Red Bull ενίσχυσε τις πίσω πτέρυγες και στα δύο τα μονοθέσια.

Γιατί τιμωρήθηκαν Bottas, Russel ,Vettel και Alonso
Ο Φιλανδός τιμωρήθηκε με πέντε θέσεις γιατί είναι η 6η αλλαγή που έκανε  στον κινητήρα του. Οι εργοστασιακές ομάδες μπορούν να κάνουν τρείς αλλαγές κινητήρα χωρίς ποινή. Ο Bottas άλλαξε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και την εξάτμιση.
Ποινές επιβλήθηκαν στον  George Russell  (Williams) και στον Sebastian Vettel (Aston Martin) για τον ίδιο λόγο.

Λίγες ώρες πριν από τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά ανακοινώθηκε ότι η ομάδα της Alpine δεν ήταν σίγουρη αν θα άντεχε ο κινητήρας. Από τα ελεύθερα δοκιμαστικά ο Alonso αντιμετώπισε προβλήματα. Μάλλον από διαρροή νερού έμεινε στη μέση της πίστας.

Οι μηχανικοί πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε αλλαγή νέας μονάδας. Άλλαξαν τον  κινητήρα εσωτερικής καύσης, τον υπερσυμπιεστή, κάποια ηλεκτρονικά ελέγχου και την εξάτμιση. Αυτό σημαίνει ότι και ο Fernando Alonso θα ξεκινήσει το Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών από το πίσω μέρος του grid.
Ο F.Alonso έδειξε ευχαριστημένος από την αλλαγή κινητήρα και είπε ότι συμφώνησε με την απόφαση του αρχιμηχανικού. Αν δεν γινόταν αλλαγή το πιθανότερο ήταν να εγκατέλειπε στους πρώτους γύρους.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης