Του Περικλή Χαλάτση

Στις τρείς το απόγευμα ,στην πίστα Yas Marina στο Αμπού Ντάμπι, θα σβήσουν για τελευταία φορά φέτος τα πέντε κόκκινα  φώτα και θα ξεκινήσει ο κρισιμότερος αγώνας της χρονιάς. Ο συναρπαστικός αγώνας μεταδίδεται ζωντανά από την ΕΡΤ και την Cosmote Sport 5. Σήμερα αυτός που θα σηκώσει την κούπα θα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο Ολλανδός Max Verstappen, διεκδικεί τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο. 
Ο Βρετανός Lewis Hamilton έχει κατακτήσει επτά φορές τον παγκόσμιο τίτλο, έχει  ισοβαθμήσει σε τίτλους με τον M. Schumacher και σήμερα διεκδικεί τον όγδοο παγκόσμιο τίτλο. 


Ο Μαξ Εμίλιαν Φερστάπεν γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1997 (24 ετών), στο Χάσελτ στο Βέλγιο αλλά έχει Ολλανδική εθνικότητα. Σε ηλικία 17, 5 ετών κάθισε σε μονοθέσιο της F1 και είναι ο νεότερος οδηγός που συμμετείχε σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μπορεί να έτρεχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά απαγορευόταν να οδηγεί στο δρόμο αφού δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν είχε δίπλωμα οδήγησης.


Ο Λούις Καρλ Ντέιβιντσον Χάμιλτον γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1985 στο Στίβενεϊτζ  (Ηνωμένο Βασίλειο) και προέρχεται από προσφυγική οικογένεια. Σε ηλικία 6  ετών  οδήγησε ένα κάρτ. Αυτό ήταν η αρχή μιας μεγάλης καριέρας. Σε ηλικία 9 ετών πλησίασε τον “Ron” Dennis, ιδρυτή της McLaren και του είπε ότι μια ημέρα θα τρέχει γι αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο Ολλανδός είναι ενθουσιώδης και θέλει τον παγκόσμιο τίτλο. Χθες στα επίσημα χρονομετρημένα δοκιμαστικά έκανε τον καλύτερο χρόνο, κέρδισε την Pole Position και σήμερα ξεκινάει πρώτος.


Ο Βρετανός είναι έμπειρος και δεν παρασύρεται σε λάθη. Ξέρει πολύ καλά ότι σ αυτήν την πίστα όποιος ξεκινάει πρώτος δύσκολα χάνει την πρώτη θέση. Δεν είναι εύκολο το προσπέρασμα αλλά στη F1 όλα μπορούν να συμβούν.

Όλα θα κριθούν στα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση. Ένα κακό ξεκίνημα του Verstappen και μια καλή εκκίνηση του Hamilton αρκεί για να αλλάξουν τα δεδομένα. Αρκεί να μην γίνει καμία επαφή.
Βέβαια υπάρχει και κάτι ακόμη. Η επιλογή ελαστικών. Αυτό το λάθος που έκανε ο Verstappen στα δοκιμαστικά τον ανάγκασε να καταταγεί με τη μαλακή γόμα στο Q2.


Σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι Red Bull ξεκινούν με τη μαλακή γόμα ενώ οι Mercedes με τη μέση.Το μονοθέσιο του Max Verstappen ξεκινάει με τη C5 ενω το μονοθέσιο του Hamilton με τη C4. Όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στα pit stop αλλά και στην εκκίνηση. Ο Lewis Hamilton δεν ανησυχεί τόσο που έχει μπροστά του τον Verstappen όσο που έχει πίσω του τους Norris, Sainz και Perez. Και σωστά ανησυχεί γιατί αυτή ξεκινούν με μαλακή γόμα και θα έχουν καλύτερη πρόσφυση από αυτόν.


Σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα έχουν ο Κρίστιαν Χόρνερ ( Red Bull) και ο Τότο Γουλφ (Mercedes). Ο Γουλφ είπε ότι αν ο Hamilton στην εκκίνηση καταφέρει να μείνει πίσω από τον Verstappen τότε μετά τον 15ο γύρο έχει πολλές πιθανότητες να βρεθεί μπροστά του. Ο Ολλανδός θα πρέπει να μπεί για αλλαγή ελαστικών και υποχρεωτικά να φορέσει τη σκληρή γόμα όπου θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 40 γύρους με αυτή τη γόμα. 

Χθες ο Hamilton όταν ρωτήθηκε για την Pole Position του Verstappen είπε:
« Ο Max έκανε σπουδαίο γύρο. Δε μπορούσαμε να πετύχουμε τέτοιο χρόνο σήμερα. Του άξιζε η pole. Ευτυχώς από τη δεύτερη θέση θα μπορώ να βλέπω που βρίσκεται και να κινηθώ ανάλογα».

Η σειρά εκκίνησης:


 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης