Του Περικλή Χαλάτση

Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί αυτό το φινάλε. Ένα φινάλε ανατρεπτικό και καθοριστικό για τον Ολλανδό οδηγό της Red Bull.Ο Max Verstappen είχε όχι μόνο την pole position αλλά και καλύτερη γόμα ελαστικών για εκκίνηση από τον Lewis Hamilton. Ο οδηγός της Mercedes με μέση γόμα είχε το μειονέκτημα πρόσφυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί την πρώτη μεγάλη ανατροπή. Ο Βρετανός εκμεταλλεύτηκε την κακή εκκίνηση του Verstappen που ήταν αγχωμένος  και τέθηκε επικεφαλής  από την πρώτη κιόλας στροφή του αγώνα.

Λίγα λεπτά μετά στη στροφή 6, ο Verstappen «πέταξε» έξω τον Hamilton γιατί τον έκλεισε πάνω στον πανικό του να τον προσπεράσει. Ο Hamilton βγήκε εκτός πίστας αλλά ακολούθησε την ευθεία και ξαναβρέθηκε μπροστά από τον Verstappen. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση τιμωρίας αφού ο Hamilton αναγκάστηκε να βγει εκτός γραμμής για να μην συγκρουσθούν με τον οδηγό της Red Bull.

Από εκεί και πέρα ο αγώνας πλην ορισμένων γεγονότων δεν παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον. Το μόνο ενδιαφέρον ήταν η αμυντική στρατηγική που έπαιξε ο ομόσταυλος του Verstappen, Sergio Perez  ο οποίος μέσα στα αγωνιστικά πλαίσια καθυστέρησε στα πίτς και «φρέναρε» τον Hamilton. Λίγο μετά εγκατέλειψε ο Μεξικανός και η Mercedes κατακτούσε για 8η φορά τον Παγκόσμιο Τίτλο Κατασκευαστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο στρατηγείο της Mercedes είχαν ξεκινήσει τους πανηγυρισμούς αφού όλα έδειχναν ότι ο Hamilton πήγαινε ολοταχώς για τον 8ο Παγκόσμιο Τίτλο. 
Στο διπλανό στρατηγείο της Red Bull όλοι είχαν κατεβάσει τα κεφάλια βλέποντας ότι η μάχη χάθηκε.

Το λάθος του Latifi άλλαξε την  έκβαση του αγώναΚαι εδώ γίνεται η μεγάλη ανατροπή. Εδώ ξεκινούν τα λάθη της Mercedes. O Nicholas Latifi της Williams κάνει ένα οδηγικό λάθος και πέφτει πάνω στον προστατευτικό τοίχο. Τέσσερις γύρους πριν πέσει η καρό σημαία βγήκε αυτοκίνητο ασφαλείας. 

Ο επικεφαλής της Red Bull βλέποντας αυτή την έκβαση και με τη λογική ότι δεν έχει τίποτα να χάσει βάζει τον Ολλανδό στα πίτς για αλλαγή μαλακής γόμας ελαστικών.

Ο επικεφαλής της Mercedes δεν έκανε το ίδιο. O Hamilton με καταπονημένα ελαστικά συνέχιζε να ακολουθεί το αυτοκίνητο ασφαλείας. 

 

 

Όταν βγήκε στην πίστα ο Verstappen έπρεπε να προσπεράσει 4-5 αυτοκίνητα για να βρεθεί πίσω από τον Hamilton. Και εδώ έχουμε τη δεύτερη έκπληξη. Μόλις φεύγει το αυτοκίνητο ασφαλείας απομένει ένας γύρος. Αυτοί που ήταν μπροστά από τον Verstappen ιπποτικά ανοίγουν δρόμο στον Ολλανδό που γρήγορα βρίσκεται πίσω από τον Hamilton. Αν δεν του είχαν ανοίξει ο Verstappen ήταν καταδικασμένος.

 

 

Όμως οι άλλοι οδηγοί που είχαν περάσει μπροστά όσο ο Ολλανδός άλλαζε λάστιχα, του άνοιξαν δρόμο.Ο Βρετανός με κατεστραμμένα ελαστικά δεν μπορεί να αντέξει στην πίεση. Τα συναισθήματα απο τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν. Στην Red Bull σηκώνονται όρθιοι και στην  Mercedes αρχίζουν να τραβάνε τα μαλλιά τους.

Ο Max Verstappen περνάει εύκολα τον Lewis Hamilton και πανηγυρίζει με κραυγές όχι τόσο για τη νίκη του στο Abu Dhabi όσο για τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο.

 

Όταν τα μονοθέσια σταματούν ο Hamilton δεν λύνει τις ζώνες. Δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχασε στον τελευταίο γύρο τον αγώνα και τον 8ο παγκόσμιο τίτλο του.

Ο Ολλανδός σίγουρα δεν ήταν καλύτερος από τον Βρετανό. Κέρδισε από καθαρή τύχη. Αλλά έτσι είναι οι αγώνες. Έχουν φοβέρες εκπλήξεις. Γι αυτό στην αρχή είπαμε ότι ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να είχε σκεφτεί αυτό το φινάλε.

Μετά τον αγώνα η Mercedes θεώρησε αντικανονικό το προσπέρασμα του Verstappen.στο αυτοκίνητο ασφαλείας και κατέθεσε δύο διαφορετικές ενστάσεις. 
Η πρώτη είναι για παραβίαση του Άρθρου 48.8 των αγωνιστικών κανονισμών στον 57ο γύρο.
Η δεύτερη για παραβίαση του Άρθρου 48.12 των αγωνιστικών κανονισμών.
Και οι δύο ενστάσεις εξετάσθηκαν και απορρίφθηκαν. 
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης