Του Περικλή Χαλάτση

Η Ferrari ξεπέρασε τους «φραγμούς» που επέβαλε η FIA και ετοιμάζεται πυρετωδώς για μια εντυπωσιακή χρονιά. Το μονοθέσιο της Scuderia Ferrari του 2023 αναμένεται να έχει μία πιο ισχυρή και παράλληλα πιο αξιόπιστη μονάδα ισχύος.  Ο νέος αγωνιστικός διευθυντής Frédéric Vasser -αποχώρησε από την ομάδα της Alfa Romeo και πήρε τη θέση του Mattia Binotto-  είναι αισιόδοξος για το 2023 αφού η Ferrari έκανε εντυπωσιακές αλλαγές και πέτυχε αύξηση στην ισχύ που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 30 ίππους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι γνωστό οι κανονισμοί της F1 από το 2022 απαγορεύουν στους κατασκευαστές κινητήρων να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Η απόφαση αυτή έχει ένα σωστό σκεπτικό. Η FIA ζητάει από τους κατασκευαστές να μην δουλέψουν πάνω στους ήδη υπάρχοντες κινητήρες αλλά να εστιάσουν στην εξέλιξη της επόμενης γενιάς μονάδων ισχύος που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παρουσιαστούν το 2026.

Πριν ακόμη φθάσει στο νέο του στρατηγείο ο Frédéric Vasser οι μηχανικοί της Ferrari είχαν προχωρήσει στην εξέλιξη της μονάδος ισχύος χωρίς να παραβιάζουν τον κανονισμό. Και ελπίζουν ότι στην επόμενη αγωνιστική χρονιά δεν θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα αξιοπιστίας που αντιμετώπισαν το 2022. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.

Τον Charles Leclerc η ομάδα όχι μόνο δεν τον βοήθησε αλλά απεναντίας του έβαλε τρικλοποδιές. Άλλωστε ο Μονεγάσκος είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα αναφερόταν στον Binotto μέσω τρίτου. Τον θεωρούσε υπεύθυνο για τα λάθη που γίνονταν σε κάθε αγώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι η Scuderia Ferrari εκτός από τα λάθη του Binotto αντιμετώπισε και πάρα πολλά προβλήματα αξιοπιστίας με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να μειώσει την ισχύ της μονάδας ισχύος της για να μην μένουν τα μονοθέσια στη μέση του αγώνα.

Τώρα φαίνεται ότι ξεπέρασαν αυτά τα προβλήματα και στις αρχές του του 2023 όταν παρουσιάσουν τα μονοθέσια θα δώσουν λεπτομέρειες στις αλλαγές που έκαναν. Αλλαγές που δίνουν περισσότερους ίππους (έως +30) με αποτέλεσμα να μην υστερούν από την ομάδα της Red Bull. Οι μηχανικοί χωρίς να παραβιάσουν τον κανονισμό της FIA ,έδωσαν λύσεις.

O Frédéric Vasser που ενημερώθηκε για τις αλλαγές έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος και υποσχέθηκε στους δυο πιλότους τον Charles Leclerc και τον Carlos Sainz – τρέχουν για 3η χρονιά με την Ferrari- ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για να πετύχουν στο στόχο τους.

Σίγουρα η χρονιά δεν θα είναι εύκολη. Πρώτον γιατί η Red Bull θέλει να κερδίσει και πάλι τον Παγκόσμιο Τίτλο κατασκευαστών και δεύτερον γιατί η ομάδα της Mercedes υπόσχεται εκπλήξεις. Άλλωστε ο L. Hamilton πριν από λίγες ώρες έκανε μια δήλωση που σημαίνει πολλά. Είπε ότι θέλει να αποχωρήσει με έναν ακόμη τίτλο. Και σ αυτήν την επιθυμία η Mercedes του υποσχέθηκε ότι θα έχει την απόλυτη στήριξη της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης