Επιμέλεια: Βασίλης Σαρημπαλίδης

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Rally Dakar είναι αναμφισβήτητα το δυσκολότερο ράλι του κόσμου και κάθε φορά που διεξάγεται είναι μία τεράστια πρόκληση για συμμετέχοντες και μηχανές.

Ο αγώνας αποτελεί την απόλυτη εκτός δρόμου αγωνιστική πρόκληση, μία δοκιμασία που συχνά φτάνει πέρα από τη λογική, αφού εξαντλεί ανθρώπους και μηχανές στο κυνήγι της «όασης». Η φετινή δοκιμασία  ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, το τρίτο κατά σειρά μετά από εκείνα της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Στο φετινό Dakar θα συμμετάσχει και ο Fernando Alonso

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκκίνηση στις 5 Ιανουαρίου

Για πρώτη φορά ο αγώνας διαδραματίζεται στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα εντός των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας. Σε ένα άγνωστο πεδίο μάχης που όμως υπόσχεται να διατηρήσει το γνώριμο αδυσώπητο χαρακτήρα του Dakar.

Για πρώτη φορά το Dakar θα διεξαχθεί στην Σαουδική Αραβία…Το φετινό Dakar ξεκινά στις 5 Ιανουαρίου από τη Jeddah, το λιμάνι της Κόκκινης Θάλασσας. Ακολουθούν 12 ημέρες εξαντλητικών διαδρομών σε σχεδόν παρθένα αλλά σκληρά εδάφη. Αρχικά οι αγωνιζόμενοι θα κατευθυνθούν βόρειο-δυτικά φτάνοντας μέχρι τη Neom, κοντά στον κόλπο της Aqaba και τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Μετά θα βάλουν πλώρη προς την Ανατολή κι έπειτα το Νότο προς το Wadi Al-Dawasir, προτού το τελικό loop για τον τερματισμό στη Qiddiya City λίγο έξω από τη Riyadh. Συνολικά αγωνιζόμενοι θα καλύψουν περισσότερα από 7.500 χιλιόμετρα, τα 5.000 εκ των οποίων χρονομετρημένα…

Ο περυσινός νικητής στην κατηγορία των μοτοσυκλετών Toby Price

Πέντε κατηγορίες

Στον αγώνα συμμετέχουν αθλητές σε πέντε κατηγορίες: αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, φορτηγά, quads και UTVs (τετρακίνητα off-road οχήματα). Ξεχωρίζει ο πολυνίκης Stephane Peterhansel που έχει πανηγυρίσει τόσο Για πρώτη φορά θα τρέξει ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Fernando Alonsoστους δύο όσο και στους τέσσερις τροχούς (συνολικά 13 φορές), μέχρι τον δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1, Fernando Alonso, που κάνει φέτος ντεμπούτο σε αυτή την τόσο διαφορετική για τα δικά του δεδομένα δοκιμασία.

Στους δύο τροχούς ξεχωρίζει ο περυσινός νικητής Toby Price και οι team-mates του στην KTM (και επίσης πρώην νικητές) Sam Sunderland και Matthias Walkner. Στα αυτοκίνητα ο Nasser Al-Attiyah υπερασπίζεται τον τίτλο του με αντιπάλους όπως ο «Matador» Carlos Sainz, ενώ το ερωτηματικό είναι αν μπορεί κάποιος να σπάσει την κυριαρχία της Kamaz Master.

To θέαμα στην κατηγορία των φορτηγών είναι μοναδικό...

Κανένας Έλληνας

Παρά το γεγονός ότι στο Dakar θα τρέξουν αθλητές από 60 χώρες, δεν υπάρχει κανείς από την Ελλάδα. Ωστόσο δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον Βασίλη Ορφανό που έχει συμμετάσχει σε 6 Dakar και έχει κερδίσει ένα από αυτά στην κατηγορία των 400 κ.εκ.

 

Δείτε τις δηλώσεις του Βασίλη Ορφανού του μοναδικού Έλληνα που έχει τρέξει 6 φορές στο rally Dakar να μιλά για οτν αγώνα…

 

To Dakar σε αριθμούς
•    2 το δεύτερο μεγαλύτερο motorsport event σε αναγνωρισιμότητα, μετά την F1
•    5 οι κατηγορίες των αγωνιζομένων του φετινού αγώνα
•    10 τα ελικόπτερα της οργάνωσης του 2020 Dakar
•    15 οι εκπρόσωποι του όμορφου φύλλου στο φετινό αγώνα – ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2009
•    26 τα Quads που θα ανέβουν τη ράμπα της εκκίνησης
•    30 οι χώρες που έχει επισκεφτεί πλέον το Dakar (3 στην Ευρώπη, 21 στην Αφρική, 5 στη Ν. Αμερική και 1 στη Μέση Ανατολή)
•    41 τα φορτηγά που θα διεκδικήσουν τη νίκη
•    42 τα Dakar που έχουν λάβει χώρα μαζί με το φετινή – το πρώτο ήταν το Δεκέμβριο του 1978!
•    60 οι εθνικότητες που εκπροσωπούνται στο 2020 Dakar (συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών πληρωμάτων)
•    130 αυτοκίνητα θα επιδιώξουν να φτάσουν στον τερματισμό – 30 εξ αυτών side-by-sides
•    137 οι ήρωες των δύο τροχών που θα βγουν με τις μοτοσυκλέτες τους στην έρημο
•    141 οι rookies που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Dakar
•    334 συνολικά τα οχήματα που θα λάβουν μέρος στο 2020 Dakar
•    543 ο συνολικός αριθμός των αγωνιζόμενων σε όλες τις κατηγορίες
•    546 τα χιλιόμετρα της μεγαλύτερης σε μήκος ειδικής διαδρομής (Stage 10)
•    1900 οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, από 34 χώρες, που θα καλύψουν τον αγώνα
•    2500 τα μέλη της οργάνωσης του 2020 Dakar

 

Δείτε το γράφημα με τις ειδικές διαδρομές του Rally Dakar

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης