Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το Ράλι Ακρόπολις δεν είναι ένας απλός αγώνας… ράλι. Ξεκίνησε το 1952 και ουδείς περίμενε την Το επίκεντρο του αγώνα βρίσκεται στη Λαμία…εξέλιξη αλλά και την απήχηση που θα είχε σε όλο τον πλανήτη.

Κορυφαίοι οδηγοί, Έλληνες και ξένοι, έχουν συμμετάσχει και έχουν προσφέρει μοναδικό θέαμα σε χιλιάδες φανατικούς φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού αλλά και σε χιλιάδες απλούς φιλάθλους που από… περιέργεια βρέθηκαν σε κάποια από τις ειδικές του διαδρομές.

Έχει πολύ... χώμα το Σαββατοκύριακο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και όχι παγκόσμιο

Ο εφετινός αγώνας δεν προσμετρά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι (WRC) αλλά στο ευρωπαϊκό (ERC) Το εφετινό «Ακρόπολις» αποτελεί τον 3ο γύρο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και φέρει την ονομασία SEAJETS Ράλι Ακρόπολις. Με λίγα λόγια, το τριήμερο (2-4 Ιουνίου) θα δούμε από κοντά τα κορυφαία πληρώματα που τρέχουν για διάκριση στον ευρωπαϊκό θεσμό.

Ο αγώνας αποτελεί τον 3ο γύρο και ως ERC εντάχθηκε στο ημερολόγιο το 2014, καθώς η ομοσπονδία, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρός της, αδυνατεί να χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο γεγονός που ξεπερνά σε κόστος το ένα εκατομμύριο ευρώ.

 Με Ford Fiesta R5 θα τρέξει ο πρωταθλητής Ευρώπης τα δύο τελευταία χρόνια, Kajetan Kajetanowicz

Εκκίνηση στις 18.30

Οι… μάχες θα δοθούν σε χωμάτινες επιφάνειες και τα πληρώματα θα πρέπει να καλύψουν 229.74 Πανηγυρική εκκίνηση στις 18.30 από τη Λαμία αγωνιστικά χιλιόμετρα μέχρι να αναδειχθεί ο νικητής. Η εκκίνηση θα δοθεί σήμερα από την Πανελλήνια έκθεση της Λαμίας (όχι κάτω από την Ακρόπολη που θα περίμεναν οι περισσότεροι ή στις Θερμοπύλες που έγινε πέρυσι) στις 18.30.

Να σημειώσουμε πως στο σημείο αυτό βρίσκεται και το service park, όπου οι θεατές μπορούν να δουν από κοντά τους αγαπημένους τους οδηγούς αλλά και τις αγωνιστικές ομάδες.  

Για να έχετε συνεχή ενημέρωση από τον αγώνα πατήστε ΕΔΩ

Το πρόγραμμα

Οι πραγματικές μάχες θα ξεκινήσουν το Σάββατο, οπότε θα πραγματοποιηθούν έξι ειδικές διαδρομές, ενώ Μάχες… στο χώμα από το Σάββατοθα συνεχιστούν την Κυριακή με τη διεξαγωγή ισάριθμων ε.δ. Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί στις 16.04. Συγκριτικά με πέρυσι δεν υπάρχουν αλλαγές, με εξαίρεση τη μείωση του μήκους της ειδικής 1&4 SEAJETS Γραβιά κατά 890 μέτρα από την αφετηρία της. Από εκεί και πέρα, η ειδική διαδρομή 2&5 Άμφισσα -γνωστή στον φίλαθλο κόσμο ως Καρούτες- έχει αντίθετη φορά (ανηφορική), ενώ η ειδική 9&12 Ελάτεια/Καρυά, με μήκος 33,86 χλμ., είναι η μεγαλύτερη του αγώνα.

Ο Nasser Al-Attiyah έχει κερδίσει 13 τίτλους στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής και δύο πρώτες θέσεις στο ράλι Ντακάρ. Θα τρέξει με Ford Fiesta R5.

 

Η μάχη για το βάθρο…

Συνολικά θα συμμετάσχουν 73 πληρώματα (ελληνικά και ξένα), εκ των οποίων τα 28 θα διεκδικήσουν βαθμούς στο ERC. Η βαθμολογία των υπολοίπων αγωνιζομένων προσμετρά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μεταξύ των πληρωμάτων βρίσκονται και οι Δυνατά ξένα πληρώματα θα διεκδικήσουν την πρώτη θέσηπρωτοπόροι στη γενική κατάταξη Bruno και Hugo Magalhaes από την Πορτοκαλία, οι οποίοι τρέχουν με Skoda Fabia R5, βαμμένο μάλιστα στα χρώματα της SEAJETS που είναι ο μεγάλος χορηγός του αγώνα.

Επίσης, ξεχωρίζει ο πρωταθλητής Ευρώπης τα δύο τελευταία χρόνια, Kajetan Kajetanowicz, ενώ πολύ σημαντική είναι η παρουσία του Nasser Al-Attiyah, που οδηγεί ένα ολοκαίνουργιο Ford Fiesta R5 και κουβαλά μαζί του τους 13 τίτλους του πρωταθλητή Μέσης Ανατολής, άλλους δύο στο ράλι Ντακάρ και ισάριθμους στο WRC-2.

Οι πρωτοπόροι στη βαθμολογία Bruno και Hugo Magalhaes θα τρέξουν με Skoda Fabia R5 βαμμένο στα χρώματα του μεγάλου χορηγού SEAJETS

Τρέχει και ο Τούρκος πρωταθλητής

Τη θέση στο βάθρο αναμένεται να διεκδικήσουν ο δύο φορές Πρωταθλητής Τουρκίας Murat Bostanci με Ford Fiesta R5 και ο κυρίαρχος του ράλι Σλοβακίας, αλλά και Πολωνίας το 2016, Grzegorz Grzyb, που θα οδηγήσει ακόμα ένα Skoda Fabia R5.

 
Ο πρωταθλητής Ελλάδος ράλι Γιώργος Φιλιππίδης θα τρέξει με Skoda Fabia R5 έχοντας δίπλα του τον Λεωνίδα Μαχαίρα

Ποιοι Έλληνες διεκδικούν διάκριση

Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, συγκεντρώνουν και δύο ελληνικές συμμετοχές με αυτοκίνητα αντίστοιχων Ο Σωκράτης  Τσολακίδης είναι ο Έλληνας οδηγός που μπορεί να κυνηγήσει και θέση στο βάθρο…προδιαγραφών, και συγκεκριμένα με Skoda Fabia R5.

Ο λόγος για τον περυσινό Πρωταθλητή Ελλάδας Ράλι, Γιώργο Φιλιππίδη, που θα τρέξει με τον Λεωνίδα Μαχαίρα παραπλεύρως, αλλά και για τον Πρωταθλητή Ελλάδος 2003, Σωκράτη Τσολακίδη, που θα έχει συνοδηγό τον Χάρη Δήμου.

O Τσολακίδης, στον οποίο θα στραφεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων φιλάθλων, θα τρέξει με τη στήριξη του zougla.gr με στόχο μία θέση ακόμα και στο βάθρο.

Το zougla.gr στηρίζει τους Σωκράτη Τσολακίδη και Χάρη Δήμου, οι οποίοι θα τρέξουν με Skoda Fabia R5

Κύπριοι και Έλληνες

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του Αλέξανδρου Τσουλόφτα από την Κύπρο, ο οποίος θα λάβει μέρος με ένα Citroen DS3 R5. Αντίστοιχα, ελπίδες για διάκριση έχουν οι Θέμης Ο Χάρης Καλτσούνης είναι ο οδηγός με τις περισσότερες συμμετοχές σε «Ακρόπολις»Χαλκιάς-Κωνσταντίνος Κόντος και Γιάννης Αναγνωστάκος-Χρήστος Μπακλώρης, αμφότεροι με Lancer EVO X, ενώ αναμένουμε να δούμε και τη συμμετοχή των Καρέλλη- Παναγιωτούνη με ένα Peugeot 208 VTI, και μάλιστα με την υποστήριξη της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας. 

Στο «Ακρόπολις» θα συμμετάσχει για 44η φορά ο Χάρης Καλτσούνης με Opel Corsa, ενώ τον πρώτο του χωμάτινο αγώνα και μάλιστα… «Ακρόπολις» θα τρέξει και ο πρωταθλητής αναβάσεων στην κατηγορία Ε, Γιώργος Κεχαγιάς.

 

Για να δείτε αναλυτικά το ωράριο του SEAJETS Ράλι Ακρόπολις πατήστε ΕΔΩ

 

Για να δείτε αναλυτικά τις συμμετοχές του SEAJETS Ράλι Ακρόπολις για το πρωτάθλημα ERC πατήστε ΕΔΩ


Για να δείτε αναλυτικά τις συμμετοχές του SEAJETS Ράλι Ακρόπολις για το Ελληνικό Πρωτάθλημα πατήστε
ΕΔΩ
 

ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ο χάρτης με τις ειδικές διαδρομές την πρώτη μέρα (Σάββατο). Πατήστε πάνω για να τον δείτε μεγαλύτερο

Ο χάρτης με τις ειδικές διαδρομές τη δεύτερη μέρα (Κυριακή). Πατήστε πάνω για να τον δείτε μεγαλύτερο

 

Το Ακρόπολις είναι ιδανικό για να συνδυάσεις εκδρομή στη φύση και φουλ... θέαμα

Το service park θα βρίσκεται στον χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας

Κρατήστε την εικόνα της Skoda Fabia R5 του Τσολακίδη γιατί θα πάει πολύ καλά!

Με 208 θα τρέξει ο τοπικός ήρωας της Λαμίας Χρυσόστομος Καρέλλης έχοντας τη στήριξη της εισαγωγικής εταιρείας των αυτοκινήτων Peugeot

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης