Αντίστροφα μετρούν οι ώρες για την έναρξη του πιο σκληρού και απαιτητικού αγώνα αντοχής στον κόσμο. Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου θα δοθεί η εκκίνηση από τη Λίμα, με τους 500 αγωνιζόμενους να διανύουν περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα στα πιο αφιλόξενα εδάφη του Περού, της Βολιβίας και της Αργεντινής. Θα κινούνται σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα στοιχεία της φύσης, τον άνεμο και το άγνωστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από μία δεκαετία, φαινόταν πως το Ντακάρ είχε φτάσει στο τέλος του δρόμου. Η 30η έκδοση του πιο σκληρού και δημοφιλούς ράλι στον κόσμο, ματαιώθηκε για λόγους ασφαλείας. Με το πέρασμα των χρόνων, ο αφρικανικός αγώνας είχε δεχθεί κάθε λογής απειλές και είχε να αντιμετωπίσει κάθε λογής προκλήσεις.

Όμως, τώρα πια, στο νέο σπίτι του στη Λατινική Αμερική, το φημισμένο Ντακάρ συνεχίζει ακάθεκτο, φθάνοντας στην 40η έκδοσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν παραδεχθεί πως τα τελευταία χρόνια οι διαδρομές είναι όσο σκληρές ήταν και εκείνες στην αφρικανική ήπειρο. Ειδικά φέτος, με τους αμμόλοφους του Περού, το υψηλό υψόμετρο της Βολιβίας και την αφόρητη ζέστη της Αργεντινής, αναμένουμε έναν επικό αγώνα.

Ο Marc Coma, πέντε φορές νικητής στις μοτοσυκλέτες και πλέον αγωνιστικός διευθυντής του αγώνα, εξηγεί τις διαφορές του θρυλικού αγώνα της Νότιας Αμερικής σε σχέση με τα χρόνια διεξαγωγής του στην Αφρική.

1. Εγκαταστάσεις

Οι δρόμοι, οι πόλεις, τα service είναι όλα πολύ πιο ανεπτυγμένα στη Νότια Αμερική, άρα από πλευράς logistics όλα είναι ευκολότερα. Για παράδειγμα, αν θες να πας από τη μία ειδική διαδρομή στην άλλη, στην Αφρική η έρημος είναι… έρημος. Είναι πολύ δύσκολες οι μετακινήσεις.

2. Άνεση

Το οδικό δίκτυο στη Νότια Αμερική είναι τόσο καλό που οι εργοστασιακές ομάδες, ακόμα και κάποιες ιδιωτικές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν motor homes. Το να κάνεις κάτι αντίστοιχο στην Αφρική ήταν εξαιρετικά δύσκολο και συνήθως, απλά έπρεπε να κοιμηθείς σε μία σκηνή.

3. Δημοτικότητα

Αρκεί να δεις τα video από τους αγώνες. Υπάρχουν πολύ περισσότεροι θεατές στη Νότια Αμερική. Υπάρχουν περισσότερες πόλεις κατά μήκος της αγωνιστικής διαδρομής και έτσι το κοινό μας ενθαρρύνει περισσότερο. Στην Αφρική οι άνθρωποι είναι εξίσου υπέροχοι αλλά η έρημος Σαχάρα είναι πολύ διαφορετική από τις διαδρομές που κάνουμε τώρα.

4. Περιπέτεια

Η Αφρική ήταν πραγματικά επική. Σήμερα η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα αλλά ακόμα και με αυτό δεδομένο, δεν υπάρχει άλλη περιπέτεια σαν το Dakar.

5. Αυθεντικότητα

Ό,τι και να γίνει, η Αφρική θα είναι πάντα στην καρδιά μου. Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το να έμενε εκεί ο αγώνας θα απαιτούσε πολλές αλλαγές. Ο αφρικανικός αγώνας θα μεταλλασσόταν, θα γινόταν πολύ πιο ελεγχόμενος αν και πάλι, αρκετά σκληρός.

6. Ταχύτητα εναντίον πλοήγησης

Στις πρώτες χρονιές διεξαγωγής του αγώνα στη Νότια Αμερική, η ταχύτητα ήταν κάποιες φορές πιο σημαντική από την ικανότητα να βρεις τη σωστή κατεύθυνση. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουμε ένα Dakar όπως παλιά, όσο πιο απαιτητικό γίνεται.

7. Υψοφοβία

Η έρημος Σαχάρα είναι ξεχωριστή, όμως στη Νότια Αμερική προστέθηκε ένας νέος και επικίνδυνος παράγοντας – το μεγάλο υψόμετρο. Το 2018, πέντε ημέρες αφορούν διαδρομές σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Και δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να προετοιμαστείς για κάτι τέτοιο.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης