Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκε (;) σήμερα το πανελλήνιο πρωτάθλημα αναβάσεων. Η ανάβαση της Ριτσώνας, η κορυφαία, όπως την αποκαλούν, όσοι ασχολούνται με τους αγώνες, αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, αφού όπως θα καταλάβετε διαβάζοντας το ρεπορτάζ της zougla.gr, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά συνέβησαν και πολλά ευτράπελα.

Πέντε τραυματίες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο πρώτο σκέλος του αγώνα, ένα Peugeot 106 είχε έξοδο στην Κ4 στην οποία ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και έπεσε με ταχύτητα πάνω στην μπαριέρα. Στο σημείο εκείνο υπήρχαν θεατές οι οποίοι παρά τις υποδείξεις των κριτών δεν έφευγαν. Τελικά υπήρξαν πέντε τραυματιίες, ευτυχώς ελαφρά. Να αναφέρουμε ότι το ασθενοφόρο που πήγε στο σημείο δεν μπορούσε να μεταφέρει όλους τους τραυματίες στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να επιστρατευτεί αυτοκίνητο της οργάνωσης για τη μεταφορών των υπολοίπων, αφού το δεύτερο (ασθενοφόρο) που υπήρχε, παρέμεινε σε άλλο σημείο της ανάβασης.

Δυνατό.. μπαμ

Ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά μέχρι να έρθει η σειρά του Αντώνη Αθυμαρίτη. Ο γνωστός οδηγός με την εντυπωσιακή Lancia Integrale τα πήγαινε περίφημα μέχρι το… Κ13. Ο Αθυμαρίτης έχοντας χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του χτύπησε στην μπαριέρα η οποία δεν… άντεξε με αποτέλεσμα το αγωνιστικό αυτοκίνητο, που θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα στους ελληνικούς αγώνες να πέσει στο γκρεμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευτυχώς για τον οδηγό δεν τραυματίστηκε αλλά το αυτοκίνητό του υπέστη σοβαρές ζημιές. Το περιστατικό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα κλασσικό για αγώνα αυτοκινήτου, αν δεν γνωρίζαμε τι συνέβη στο ίδιο σημείο το 2011. Συγκεκριμένα, ένα άλλο αγωνιστικό αυτοκίνητο είχε έξοδο με αποτέλεσμα να πάθει μεγάλες ζημιές η ίδια μπαριέρα. Το σημείο δεν επιδιορθώθηκε και στην πρώτη ανάβαση φέτος στις αρχές του χρόνου τοποθετήθηκαν πλαστικά τζέρσει τα οποία δέθηκαν με κάτι… σύρματα. Παρόλ’ αυτά, 9 μήνες μετά και ενώ οι υπεύθυνοι γνωρίζανε ότι το σημείο εγκυμονεί κινδύνους δεν κάνανε τίποτα.

Το αποτέλεσμα ήταν το παραπάνω που προαναφέραμε, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός.

Η κατεστραμμένη Lancia Integrale του Αντώνη Αθυμαρίτη (φωτό: Mk2 Racing)

Οριστική… διακοπή

Το περιστατικό είχε σημαντικό αντίκτυπο που οδήγησε στην οριστική διακοπή του αγώνα. Και αυτό διότι στο σημείο μετέβησαν άνθρωποι της οργάνωσης για να διαπιστώσουν ότι θα χρειαστούν περίπου 2,5 ώρες για την όποια προσωρινή επισκευή. Ταυτόχρονα στο σημείο βρέθηκε και ομάδα οδηγών που ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να τρέξουν οι οδηγοί το δεύτερο σκέλος γιατί το σημείο ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Από την οργάνωση τους πρότειναν να τοποθετηθούν τζέρσει αλλά οι οδηγοί δεν δέχτηκαν και τελικά πάρθηκε η απόφαση να διακοπεί οριστικά η ανάβασης της Ριτσώνας. Από εκεί και πέρα, υπήρξαν και άλλα περιστατικά όπως αυτό με αγωνιζόμενο που ζήτησε επιστροφή μέρους του ποσού της συμμετοχής επειδή δεν έτρεξε στο δεύτερο σκέλος, αλλά δεν του δόθηκαν!  

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

Σε κάθε περίπτωση αναρωτιόμαστε, ποιος άραγε ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του αγώνα και έδωσε το ΟΚ ότι όλα είναι εντάξει; Ο πρόεδρος αγωνοδικών και ο παρατηρητής τι έκαναν; Τις απαντήσεις ελπίζουμε να πάρουμε τις επόμενες ημέρες από την οργάνωση. Το ρεπορτάζ πάντως συνεχίζεται…

Η τρομακτική έξοδος που κόστισε τον τραυματισμό πέντε θεατών

 

Η έξοδος του Αντώνη Αθυμαρίτη με την Lancia Integrale

Διαβάστε επίσης: Ανάβαση Ριτσώνας: Αγωνιστικό όχημα τραυμάτισε τέσσερις θεατές

Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης