Τα μονοθέσια της Formula 1 είναι τα μηχανολογικά θαύματα της αυτοκίνησης. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εξαρτήματα των ιδιαίτερων αυτών οχημάτων, όμως, είναι τα τιμόνια. Πολύπλοκα, προηγμένα και μοναδικά στη λειτουργία τους, με δεκάδες κουμπιά και διακόπτες, κάνουν τη ζωή των οδηγών πιο εύκολη και συνάμα πιο περίπλοκη.

Όλα τα τιμόνια των μονοθέσιων έχουν περίπου το ίδιο σχήμα και τις ίδιες λειτουργίες, παρόλο που μπορεί να διαφέρουν σε ό,τι αφορά στον σχηματισμό των κουμπιών και διακοπτών. Μέσω αυτών, οι οδηγοί αλλάζουν ταχύτητες, ρυθμίζουν τα διαφορικά, τον συμπλέκτη, την κατανάλωση, τα συστήματα KERS και DRS, επίσης ενεργοποιούν την ενδοεπικοινωνία, πίνουν υγρά και πολλά ακόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολυπλοκότητά τους, ωστόσο, προβληματίζει ιδιαίτερα τους οδηγούς, καθώς, όπως έχουν αναφέρει κατά περιόδους, είναι πολύ πιθανό να χάσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους αφού πρέπει να πατάνε συνεχώς κουμπιά, ακόμα και με 300 χλμ./ώρα.

Στο παρακάτω video μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το τιμόνι της Mercedes, με τον Nico Rosberg να εξηγεί πώς λειτουργεί. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο τιμόνι έχει πάνω από 30 διαφορετικές λειτουργίες, με την τιμή του να υπολογίζεται στα 50.000 ευρώ, περίπου.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης