Επιμέλεια: Θάνος Κυλάφης

H πίστα του KymiRing σχεδιάστηκε αρχικά το 2007 και μέχρι το 2019 ήταν έτοιμη να φιλοξενήσει μια μικρή δοκιμή MotoGP πριν από ένα πλήρες Grand Prix μοτοσυκλέτας την επόμενη σεζόν, ως μέρος ενός πενταετούς συμβολαίου με την Dorna Sports.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά οι δύο πρώτες απόπειρες διεξαγωγής του Grand Prix ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19 και τυχόν σχέδια να διεξαχθεί ο αγώνας κεκλεισμένων των θυρών επλήγησαν από την ελλιπή κατασκευή του paddock και των δρόμων πρόσβασης.

Στη συνέχεια, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας έφερε την ακύρωση για το 2022 λόγω της κατάρρευσης των αλυσίδων εφοδιασμού και της μη δυνατότητας προσέλευσης των Ρώσων οπαδών (η πίστα είναι κοντά στα σύνορα και βασιζόταν αρκετά στην προσέλευση των Ρώσων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς η πίστα δεν κατάφερε να πάρει έγκριση έγκαιρα, το ντεμπούτο του KymiRing στο MotoGP μετατέθηκε για φέτος. Ωστόσο, τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα έχουν φέρει την πίστα σε καθεστώς διαχείρησης, ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.

Ωστόσο, ο Valtteri Bottas λέει ότι έχει πραγματοποιήσει αρχικές συζητήσεις με τους υπευθύνους της πίστας για να δει εάν το έργο μπορεί να αναβιώσει, με τον χώρο να είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με τα πρότυπα της FIA Grade One ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες F1.

“Θα ήθελα πολύ να δω μια σωστή πίστα στη Φινλανδία, μια πίστα σωστού διεθνούς επιπέδου”, είπε ο Bottas. “Αλλά το θέμα είναι ότι η εταιρεία που έχει την πίστα έχει πλέον χρεοκοπήσει. Επομένως, από αυτή την άποψη δεν είναι εύκολο”.

“Αλλά έχω συζητήσει μαζί τους για να δω αν υπάρχει κάτι που μπορώ να βοηθήσω ή να κάνω κάτι. Προς το παρόν, είναι μόνο αυτό: απλώς συζητήσεις. Αλλά δεν είναι εύκολο”.

“Η Φινλανδία, ως τοποθεσία έχει βαρύ χειμώνα, που σημαίνει απουσία οδήγησης εκείνη την εποχή. Θα δω αν υπάρχουν ευκαιρίες”.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πίστας, οι «βασικοί ιδιοκτήτες» του είναι η Φινλανδική Ένωση Μοτοσυκλετών, η εταιρεία μάρκετινγκ AKK Sports, η επενδυτική επιχείρηση A. Ahlstrom Real Estate και η επαρχία Litti.

Το KymiRing φέρεται να χρωστάει 25 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα πρόστιμα που σχετίζονται με τον ακυρωμένο γύρο MotoGP και τα Πρωταθλήματα Nitro Rallycross και World Motocross που έπρεπε να βρουν νέες τοποθεσίες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πίστας είναι ανενεργά εδώ και επτά μήνες.

Η Φινλανδία δεν έχει φιλοξενήσει αγώνες μοτοσυκλετών σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος από το 1982, τότε στο σιρκουί Imatra.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης