Επίσημο: Από 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου το ράλι Ακρόπολις του 2013

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012, 10:00
Επίσημο: Από 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου το ράλι Ακρόπολις του 2013

Στη δημοσιότητα δόθηκε το ημερολόγιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράλι για το 2013 έπειτα από συνεδρίαση του παγκόσμιου συμβουλίου μηχανοκίνητου αθλητισμού της FIA. Όπως ήδη είχε γνωστοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, η μόνη ουσιαστική αλλαγή συγκριτικά με το φετινό πρωτάθλημα, αφορά την είσοδο του ράλι Αυστραλίας στη θέση αυτού της Νέας Ζηλανδίας –κάτι που ούτως ή άλλως προβλεπόταν από προηγούμενες αποφάσεις. Αυτό σημαίνει πως το ράλι Ακρόπολις που θα διεξαχθεί από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, θα αποτελέσει και την επόμενη χρονιά τον 6 από τους 13 γύρους του πρωταθλήματος.

Κατά την ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε από τη FIA η παραχώρηση δικαιωμάτων προώθησης και προβολής του θεσμού για το 2013 στις εταιρείες Sportsman Media Group και Red Bull Media House, κίνηση που αναμένεται να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για το άθλημα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου η FIA είχε λύσει την αντίστοιχη συνεργασία με την επί χρόνια υπεύθυνη προώθησης του θεσμού, North One Sport. Πέραν αυτών, κατά τη συνεδρίαση πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις με γνώμονα τη μείωση του κόστους συμμετοχής στο θεσμό, αλλά και την εδραίωση ορισμένων θέσεων.

Έτσι, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων συμμετοχών, αποφασίστηκε ότι οι ομάδες WRC που ακολουθούν το Πρωτάθλημα, όπως είναι σήμερα οι Adapta World Rally Team και Qatar World Rally Team, θα είναι υποχρεωμένες να συμμετάσχουν μόνο σε έναν αγώνα εκτός Ευρώπης, ενώ συνολικά θα πρέπει να συμμετάσχουν κατ' ελάχιστον σε επτά αγώνες. Από εκεί και πέρα, η δομή των υποστηρικτικών πρωταθλημάτων αναδιαμορφώνεται σύμφωνα με το ενδιαφέρον και τις ανάγκες των αγωνιζομένων. Έτσι, το πρωτάθλημα Super 2000 δίνει τη θέση του στο WRC-2, όπου θα συμμετάσχουν τετρακίνητα αυτοκίνητα (R5, R4 and S2000). Ειδικότερα για τα αυτοκίνητα του Group N θεσπίζεται έπαθλο εντός του WRC-2, όπου οι τίτλοι θα απονεμηθούν σ' αυτούς με την υψηλότερη βαθμολογία στους έξι από τους επτά αγώνες που θα προσμετρήσουν στη σχετική βαθμολογία. Στο ίδιο μήκος κύματος, επιστρέφει ο τίτλος Junior WRC στη θέση του WRC Academy.

Αναφορικά με την ασφάλεια, και με άμεση ισχύ, η FIA αποφάσισε ότι κάθε πλήρωμα που συμμετέχει σε ασφάλτινο αγώνα με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC νομιμοποιείται να διαθέτει προπορευόμενο αυτοκίνητο αναγνωρίσεων της κατάστασης του οδοστρώματος για λογαριασμό του. Τέλος, σε ακόμα μια προσπάθεια μείωσης του κόστους, αποφασίστηκε ότι τα μη εργοστασιακά πληρώματα που συμμετέχουν στο θεσμό με αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC, δεν είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν ανταλλακτικά τελευταίας γενιάς πιστοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα της κατηγορίας S2000 με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.6 λίτρων.

Αγωνιστικό ημερολόγιο 2013
1. 18-20 Ιανουαρίου – Ράλι Μόντε Κάρλο
2. 8-10 Φεβρουαρίου – Ράλι Σουηδίας
3. 8-10 Μαρτίου – Ράλι Μεξικό
4. 12-14 Απριλίου – Ράλι Πορτογαλίας
5. 3-5 Μαίου – Ράλι Αργεντινής
6. 30 Μαίου/2 Ιουνίου – Ράλι Ακρόπολις
7. 21-23 Ιουνίου – Ράλι Ιταλίας
8. 2-4 Αυγούστου – Ράλι Φινλανδίας
9. * - Ράλι Γερμανίας
10. 13-15 Σεπτεμβρίου – Ράλι Αυστραλίας
11. 4-6 Οκτωβρίου – Ράλι Γαλλίας
12. 25-27 Οκτωβρίου – Ράλι Ισπανίας
13. 15-17 Νοεμβρίου – Ράλι Μ. Βρετανίας


Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012, 10:00