Την εμπλοκή του Bernie Ecclestone σε οικονομικό σκάνδαλο, κατά τη διάρκεια πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Formula 1 το 2006, διερευνά η γερμανική εισαγγελία. Το μεγάλο αφεντικό της F1 κατηγορείται ότι δέχθηκε προμήθεια από τράπεζα και στη συνέχεια δωροδόκησε τραπεζίτη.

Σύμφωνα με γερμανικά και αγγλικά δημοσιεύματα, ο Ecclestone το 2002 είχε πουλήσει τα δικαιώματα της F1 σε ένα γερμανικό group, τα οποία στη συνέχεια πέρασαν στην τράπεζα Bayern LB. Το 2006, ο δαιμόνιος μάνατζερ κατάφερε να κάνει και πάλι δικά του τα δικαιώματα, αλλά με τρόπο όχι και τόσο διαφανή. Ο Ecclestone κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον τότε τραπεζίτη Gerhard Gribkowsky, στέλεχος της Bayern LB, με 44 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 41,4 εκατ. προέρχονταν από την ίδια την τράπεζα ως προμήθεια. Τα χρήματα αυτά διακινήθηκαν μέσω επιχειρήσεων με έδρα τον Μαυρίκιο και τις Παρθένες Νήσους, με τις οποίες ο Ecclestone συνδέεται. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό (41,4 εκατ.) το έλαβε ως αμοιβή για τις εγγυήσεις που παρείχε στην τράπεζα για τη βιωσιμότητα της F1 ως επιχείρησης και στη συνέχεια τα έδωσε στον τραπεζίτη, με την τράπεζα να ισχυρίζεται ότι ήταν προμήθεια, μεταμφιεσμένη ως αμοιβή συμβούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ecclestone παραδέχεται ότι έδωσε τα χρήματα στον Gribkowsky, αλλά όχι για να καταφέρει να αποσπάσει και πάλι τα δικαιώματα, αλλά γιατί ο Γερμανός τραπεζίτης τον εκβίαζε ότι θα παρουσιάσει ψευδή οικονομικά στοιχεία στις αγγλικές Αρχές. Ο Gribkowsky, στο πλαίσιο της έρευνας, έχει συλληφθεί και οδηγηθεί στη φυλακή με κατηγορίες για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και φοροδιαφυγή. Ο πρώην τραπεζίτης πριν από λίγες ημέρες παραδέχθηκε με τη σειρά του ότι έλαβε χρήματα από τον Bernie Ecclestone, αλλά ήταν 10 εκατομμύρια και όχι 44 εκατομμύρια δολάρια.

Η υπόθεση διερευνάται από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές, αλλά εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κατηγορήθηκε μόνο ο Gribkowsky για δωροδοκία και όχι και ο Ecclestone, που είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η F1 είναι μια τεράστια επιχείρηση που παίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με τον Ecclestone να είναι και πάλι μπλεγμένος σε σκάνδαλο.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης