Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Δεν είναι μυστικό πως η αντίσταση του αέρα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την κατανάλωση και πλέον την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μάλιστα ο CEO της Aptera, που έχει κατασκευάσει ένα από τα πιο αεροδυναμικά αυτοκίνητα στον κόσμο, δηλώνει ότι η αντίσταση του αέρα στον αυτοκινητόδρομο προκαλεί έως και 60% απώλεια ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα γνωστό κανάλι στο Youtube που επικεντρώνεται στην αεροναυπηγική, αποφάσισε να τεστάρει τις γνώσεις του στη μείωση του συντελεστή οπισθέλκουσας σε ένα επίγειο όχημα με πολύ χαμηλό budget. Μάλιστα ανέφεραν πως αφορμή για αυτό το εγχείρημα στάθηκαν οι πολύ αυξημένες τιμές της βενζίνης που στην πολιτεία της Καλιφόρνια έπιασαν ιστορικό υψηλό.

Οι υπεύθυνοι του καναλιού λοιπόν πήραν ένα Subaru Impreza το οποίο στοχεύει περισσότερο στην πρακτικότητα παρά στην αεροδυναμική και το τροποποίησαν με στόχο να αυξήσουν με απλά υλικά την αεροδυναμική του. Έτσι λοιπόν έφτιαξαν έναν κώνο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου από χαρτόνια, αφρολέξ και αρκετή ταινία, με στόχο ο αέρας να βρίσκει λιγότερη αντίσταση περνώντας γύρω από το αυτοκίνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πραγματοποίησαν την ίδια διαδρομή στον αυτοκινητόδρομο θέλοντας να συγκρίνουν την διαφορά στην κατανάλωση με τη νέα δημιουργία. Το αποτέλεσμα ήταν 13% μικρότερη κατανάλωση, ένα αρκετά καλό νούμερο. Μάλιστα στο βίντεο γίνεται πολύ καλή επεξήγηση της αεροδυναμικής και του συντελεστή οπισθέλκουσας και αξίζει το χρόνο μας, παράλληλα με την εικόνα του περίεργου δημιουργήματος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης