Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μία νέα μάστιγα φαίνεται πως ξεκινά από την Αυστραλία, όπου επιτήδειοι χρησιμοποιούν 3D εκτυπωτές για να κατασκευάσουν αντίγραφα πραγματικών πινακίδων κυκλοφορίας. Στη συνέχεια τις χρησιμοποιούν στα δικά τους αυτοκίνητα, ενώ διαπράττουν εγκλήματα τα οποία στο τέλος «χρεώνονται» οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ABC News της Αυστραλίας αναφέρει ότι τα θύματα αυτής της «κλοπής ταυτότητας», συνειδητοποιούν ότι οι πινακίδες τους έχουν αντιγραφεί μόνο αφού λάβουν μηνύσεις, πρόστιμα ,ενώ μερικές φορές έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία. Ο Braden Rawlinson, κάτοικος της πολιτείας της Βικτώριας, είπε ότι δημοσίευσε φωτογραφίες του αυτοκινήτου Cruze της γιαγιάς του στο διαδίκτυο προσπαθώντας να τη βοηθήσει να το πουλήσει. Δυστυχώς, δεν σκέφτηκε να θολώσει την πινακίδα.

Ένα μήνα αργότερα, η αστυνομία χτύπησε την πόρτα του, λέγοντας ότι το αυτοκίνητο είχε εμπλακεί σε τρακάρισμα, διάρρηξη και κλοπή. Ευτυχώς, μπόρεσε να αποδείξει ότι βρισκόταν σε διακοπές ενώ διαπράχθηκαν τα εγκλήματα και είχε πλάνα από κάμερα ασφαλείας που αποδείκνυε ότι το αυτοκίνητο ήταν στο σπίτι την ίδια ώρα, δίνοντάς του άλλοθι. Μόνο τότε η αστυνομία συνειδητοποίησε ότι η πινακίδα πρέπει να είχε αντιγραφεί.

Ωστόσο, η δημοσίευση φωτογραφιών ενός αυτοκινήτου στο διαδίκτυο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να δοθεί στους εγκληματίες πρόσβαση σε αυτό. Ένα άλλο θύμα αυτού του τύπου εγκλήματος στο Μπρίσμπεϊν είπε στο ABC News ότι οι εγκληματίες τραβούσαν φωτογραφία το VW Polo της ενώ ήταν σταθμευμένο στο δρόμο.
«Πρέπει να τριγυρίζουν αναζητώντας αυτοκίνητα πανομοιότυπα με τα δικά τους», είπε. Στην περίπτωσή της, κάποιος είχε μαζέψει περισσότερα από 5.000 $ AUD (3.300 ευρώ) σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) σε πρόστιμα υπερβολικής ταχύτητας με τις πινακίδες της. Είπε ότι, αφού είδε τις πινακίδες, δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι ήταν πλαστές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν ανεβάζετε φωτογραφίες ή βίντεο του οχήματός σας στο διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι έχετε θολώσει ή αποκλείσετε την πινακίδα κυκλοφορίας», δήλωσε ο Andrew Kirk, τεχνικός ερευνητής για το Royal Automobile Club of Queensland. «Είναι επίσης καλή ιδέα να σταθμεύετε σε γκαράζ ή ασφαλή χώρο στάθμευσης όποτε είναι δυνατόν. Η στάθμευση στο δρόμο, δίνει στους εγκληματίες ευκολότερη πρόσβαση για να κλέψουν ή να φωτογραφίσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας σας».

Από το 2020, οι πινακίδες στην συγκεκριμένη πολιτεία έχουν «σημάδια για να βοηθήσουν στον εντοπισμό πλαστών πινακίδων», δήλωσε εκπρόσωπος του τμήματος μεταφορών της πολιτείας. Αυτά μπορούν να φανούν μόνο από ορισμένες γωνίες, καθιστώντας τις πινακίδες πιο δύσκολο να αναδημιουργηθούν.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης