Χιόνι, πάγος, βροχή, σκοτάδι, άνεμοι και ένας εκτυφλωτικός ήλιος χαμηλά στον ορίζοντα είναι τα χαρακτηριστικά του χειμώνα. Αυτή η εποχή είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη για τους οδηγούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο μέσος νέος οδηγός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα, κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο και σε μέρη με περιορισμένη ορατότητα.

Στη σχετική έκθεση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας (RSO – Road Safety Observatory), η έλλειψη οργάνωσης και η απειρία είναι οι βασικές αιτίες που οι περισσότεροι οδηγοί εμπλέκονται σε ατύχημα. Επίσης, ο αριθμός των δυστυχημάτων στην Ευρώπη, αυξάνεται σημαντικά μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ένα χιουμοριστικό βίντεο κινουμένων σχεδίων, η Ford υπενθυμίζει σε οδηγούς κάθε ηλικίας τους κινδύνους της χειμερινής οδήγησης και παραθέτει ορισμένες βασικές συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις:

• Να βλέπετε και να σας βλέπουν: καθαρίστε τα παράθυρα, τους προβολείς και τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα

• Μην τρέχετε: ελαττώστε ταχύτητα και δώστε στον εαυτό σας επαρκή χώρο να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Όταν ο δρόμος είναι χιονισμένος ή ολισθηρός, το κάθε δευτερόλεπτο μετρά.

• Μην πετάτε νερά: όταν ο δρόμος είναι πλημμυρισμένος οδηγείτε αργά, με χαμηλή σχέση στο κιβώτιο και υψηλές στροφές στον κινητήρα. Όταν απομακρυνθείτε από το σημείο δοκιμάστε αν λειτουργούν σωστά τα φρένα σας.

• Οδηγείτε με «μία ταχύτητα κάτω»: χρησιμοποιώντας μία χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο έχετε καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και σε ολισθηρούς δρόμους.

• Οδηγείτε χωρίς απότομες κινήσεις: οι πιο ελαφριές και απαλές κινήσεις στο γκάζι, στα φρένα και στο τιμόνι βοηθούν να μην χάσετε τον έλεγχο του οχήματος.

• Μην πανικοβάλλεστε: αν χάσετε το έλεγχο στον πάγο, στο χιόνι ή σε βρεγμένο δρόμο, διορθώστε απαλά με το τιμόνι και αποφύγετε το απότομο φρενάρισμα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης