Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Ένα πρωτοποριακό σύστημα τετρακίνησης που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, σκανάροντας συνεχώς το οδόστρωμα και προσφέροντας τη μέγιστη πρόσφυση σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, παρουσίασε η Ford.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζεται AWD disconnect και έκανε πρεμιέρα στο νέο Kuga. Το σύστημα παρακολουθεί συνεχώς ποιοι τροχοί έχουν την καλύτερη πρόσφυση στην επιφάνεια του δρόμου, λαμβάνοντας πληροφορίες από αισθητήρες σε όλο το όχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισχύς κατανέμεται ομαλά μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών διασφαλίζοντας προοδευτική συμπεριφορά και άριστη απόκριση στις στροφές, με τις ρυθμίσεις να πραγματοποιούνται σε λιγότερο από 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Σε περιπτώσεις όπου οι εμπρός τροχοί έχουν μηδενική πρόσφυση, το σύστημα μπορεί να στείλει μέχρι και το 100% της ισχύος στους πίσω τροχούς.

Η προηγμένη τεχνολογία AWD disconnect χρησιμοποιεί έναν ειδικό ηλεκτρονικό εγκέφαλο και αλγόριθμο «fuzzy logic» για να προσδιορίσει εάν η ισχύς στους πίσω τροχούς μπορεί να αποσυνδεθεί εντελώς σε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα όταν το όχημα κινείται στον αυτοκινητόδρομο με υψηλές θερμοκρασίες και στεγνές συνθήκες. Αυτό προσωρινά καθιστά το Kuga προσθιοκίνητο για ακόμα μικρότερη κατανάλωση.

Επίσης, μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και αν το SUV ρυμουλκεί τρέιλερ, προσαρμόζοντας ανάλογα το Intelligent All-Wheel Drive.

Το σύστημα προσφέρεται με το πετρελαιοκίνητο Ford Kuga που εφοδιάζεται με τον 2.0 EcoBlue κινητήρα των 190 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει κατανάλωση 5,7 λίτρα ανά 100 χλμ. και εκπομπές CO2 από 150 γρ./χλμ., σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης