Του Λουκά Παπαλάμπρου

Η σουηδική φίρμα παρουσίασε με κάθε επισημότητα το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο της ιστορίας της, αυτό το οποίο εγκαινιάζει τη νέα εποχή της κινητικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζεται  XC40 Recharge και τροφοδοτείται από δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 408 ίππων και 660 Nm ροπής που λαμβάνουν ενέργεια από μπαταρία χωρητικότητας 78 kWh. Η αυτονομία αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα, με τα 0-100 να επιτυγχάνονται σε 4,9 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να περιορίζεται στα 180 χλμ./ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποδοχή για τη φόρτιση βρίσκεται πίσω αριστερά, εκεί δηλαδή όπου είναι η τάπα ανεφοδιασμού υγρού καυσίμου στις συμβατικές εκδόσεις. Μέσω ταχυφορτιστή 11 kW AC ή δίκτυο 150 kW DC λαμβάνει ενέργεια σε ποσοστό 80% σε μόλις 40 λεπτά. 

Το XC40 Recharge είναι το πρώτο αυτοκίνητο στη νέα σειρά Recharge της Volvo.

Το όνομα Recharge θα προσδιορίζει όλα τα μοντέλα της μάρκας που διαθέτουν αμιγώς ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Σε σχέση με τα βενζινοκίνητα και diesel, αυτό φέρει βελτιωμένο πλαίσιο και κλωβό ασφαλείας για την προστασία της μπαταρίας αλλά και των επιβατών.

Το εμπρός τμήμα του αμαξώματος έχει αναδιαμορφωθεί, περιλαμβάνοντας κλειστή μάσκα και έναν επιπλέον χώρο αποσκευών κάτω από το καπό, η απόσταση από το έδαφος μειώθηκε από τα 211 στα 175 χλστ., οι ζάντες είναι 19 και 20 ιντσών, ενώ το βάρος εκτινάχθηκε στα 2.150 κιλά, παρότι οι διαστάσεις έμειναν ακριβώς ίδιες.

Στην καμπίνα, αλλαγές συναντάμε στον ψηφιακό πίνακα οργάνων, στα διακοσμητικά και στις επενδύσεις, με τη Volvo να επιλέγει φιλικά προς το περιβάλλον υλικά για να «ντύσει» τις επιφάνειες του σαλονιού.

Ολοκαίνουργιο είναι και το σύστημα πολυμέσων, υποστηρίζοντας λειτουργικό Android Auto με over-the-air ενημερώσεις, λειτουργίες Google Αssistant, Google Play Store, Google Maps και πληθώρα εφαρμογών.

Η οθόνη είναι τόσο εύκολη και γρήγορη στον χειρισμό της όσο ένα νέας γενιάς smartphone και θα μπορεί να αναβαθμίζεται συνεχώς χάρη στο πρωτοποριακό λειτουργικό.

Επίσης, το XC40 Recharge είναι το πρώτο μοντέλο που ενσωματώνει το πακέτο ασφαλείας Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) με λογισμικό της Zenuity, γεγονός που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί τις κορυφαίες τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού, μεταξύ των οποίων και την αυτόνομη οδήγηση.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης