Η γαλλική εταιρεία πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά, δημιουργώντας ένα ηλεκτρικό οικοσύστημα στο νησί Porto Santo της Πορτογαλίας, σε συνεργασία με την εταιρεία ΕΕΜ (Empresa de Electricidade da Madeira).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της αυτόνομης επαρχίας της Μαδέιρα ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη του νησιού, με τη Renault να αναλαμβάνει όλους τους τομείς που αφορούν στα μέσα μεταφοράς.

Το πρώτο «έξυπνο» νησί στον κόσμο θα χρησιμοποιεί ηλεκτρικά οχήματα, προηγμένους τρόπους φόρτισης, συστήματα V2G, αλλά και χρησιμοποιημένες μπαταρίες με στόχο να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία του νησιού μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, 20 εθελοντές θα οδηγούν σε καθημερινή βάση 14 Renault ZOE και έξι Kangoo Z.E. τα οποία θα μπορούν να φορτίζουν στους 40 σταθμούς φόρτισης που υπάρχουν στο νησί.

Στη δεύτερη φάση, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούν να συνδεθούν στο κύκλωμα παρέχοντας ενέργεια σε κτήρια τις ώρες αιχμής. Παράλληλα τα οχήματα θα χρησιμοποιούνται και ως προσωρινά μέσα αποθήκευσης ενέργειας.

Στην τρίτη φάση, μεταχειρισμένες μπαταρίες από οχήματα της Renault θα χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση του πλεονάσματος ενέργειας που θα παράγουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Porto Santo  (ηλιακή και αιολική ενέργεια). Αυτό το πλεόνασμα θα δίνεται στο κύκλωμα όταν υπάρχει η σχετική ζήτηση.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης