Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης αποτελεί το μέλλον της αυτοκίνησης, με ορισμένες εταιρείες να την εφαρμόζουν ήδη σε κάποια μοντέλα τους, προκειμένου να την κατανοήσουν καλύτερα οι πελάτες τους.

Δυστυχώς, όμως, συνέβη αυτό που υποστήριζαν πολλοί ειδικοί, πως το σύστημα δεν έχει τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι απόλυτα ασφαλές για οδηγούς και επιβάτες. Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία οδικής ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA), ερευνάται το πρώτο τροχαίο δυστύχημα με εμπλοκή αυτόνομου οχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιστατικό συνέβη στη Φλόριντα και θύμα είναι ο οδηγός ενός Tesla Model S. Σύμφωνα με τη NHTSA, o 45χρονος ιδιοκτήτης είχε αφήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου στον αυτόματο πιλότο, με αποτέλεσμα αυτό να μην αναγνωρίσει τη μία πλευρά του φορτηγού που πλησίαζε και να συγκρουστούν.  Το βαρύ όχημα που προηγείτο, έστριψε αριστερά σε μια διασταύρωση, αλλά το Model S δεν επιβράδυνε, χτύπησε στη νταλίκα, βγήκε από το δρόμο και προσέκρουσε πάνω σε στύλο.

Η Tesla έκανε λόγο για τραγική απώλεια, αναφέροντας πως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ούτε το Autopilot, ούτε ο οδηγός αντιλήφθηκαν τη λευκή πλευρά του φορτηγού και έτσι το όχημα δεν φρέναρε. Επίσης, υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα τα οχήματά της που διαθέτουν το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, έχουν διανύσει 130 εκατομμύρια μίλια χωρίς κάποιο πρόβλημα ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές εξετάζουν κατά πόσο υπήρξε δυσλειτουργία του συστήματος αυτόματου πιλότου. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, η αμερικανική φίρμα μπορεί να υποχρεωθεί σε ανάκληση οχημάτων για να προβεί στις αναγκαίες τεχνικές διορθώσεις. Αν όντως αυτό συμβεί, δεν αποκλείεται η Tesla να προβεί σε ασύρματη αναβάθμιση του λογισμικού του Model S, χωρίς να χρειασθεί να ανακαλέσει τα οχήματά της. Το περιστατικό μπορεί να αμαυρώσει τη φήμη της αυτόνομης τεχνολογίας στα αυτοκίνητα, καθώς η ασφάλεια αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, για τους οδηγούς και ευρύτερα για το κοινό.

To Autopilot έκανε ντεμπούτο πέρυσι τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα έχει εγκατασταθεί σε περίπου 25.000 ηλεκτροκίνητα Model S, καθένα από τα οποία κοστίζει τουλάχιστον 66.000 δολάρια. Ο επικεφαλής της Tesla, Ellon Musk, είχε εξ αρχής συστήσει στους οδηγούς να βρίσκονται σε εγρήγορση, όταν χρησιμοποιούν το αυτόματο σύστημα, καθώς, όπως είχε πει: «Ο χρήστης δεν μπορεί να αποποιείται κάθε ευθύνης. Το Autopilot βελτιώνεται συνεχώς, αλλά είναι μια νέα τεχνολογία, που δεν είναι τέλεια και βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση».

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

    

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης