Επιμέλεια: Αλέξης Σφαέλος

Εδώ και 26 χρόνια η Porsche με το πρόγραμμα «junior» έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα του είδους του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αυτή η πρωτοβουλία άνοιξε το δρόμο για πολλούς ταλαντούχους νέους να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία ως οδηγοί, δημιουργώντας πολλούς παγκόσμιους πρωταθλητές και νικητές του Le Mans.                          

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιτυχών του προγράμματος κερδίζει χορηγία έως 225.000 ευρώ. Ο νέος Porsche Junior θα ανακοινωθεί στο «Night of Champions» στις 17 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Ανάπτυξης της Porsche στο Weissach της Γερμανίας.

Οι 12 συμμετέχοντες πρέπει να μην είναι μεγαλύτεροι από 24 ετών και να έχουν τερματίσει στην πρώτη πεντάδα σε έναν από τους 30 αγώνες «Porsche one-make» σε όλο τον κόσμο κατά την διάρκεια του περασμένου χρόνου, οδηγώντας την 911 GT3. Στην συνέχεια όλοι έπρεπε να επιδείξουν τις ικανότητες τους στην πίστα Grand Prix μήκους 4.428 χιλιομέτρων.

Η κριτική επιτροπή έλαβε υπόψη όχι μόνο τους κορυφαίους γύρους και τις γενικές επιδόσεις στην πίστα, αλλά εξέτασε επίσης την αλληλεπίδραση με τους μηχανικούς των αγώνων, την τεχνική τους ικανότητα, την αλληλεπίδρασή τους με τα μέσα ενημέρωσης καθώς και τα αποτελέσματα των ψυχικών και σωματικών δοκιμών. Τις επόμενες ημέρες, η εντατική ανάλυση των αποτελεσμάτων και ευρημάτων θα χρησιμεύσει ως βάση για να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο νέος Porsche Junior το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα Porsche Junior δεν προσφέρει μόνο οικονομική υποστήριξη. Εστιάζει σε όλες τις πτυχές μιας επαγγελματικής καριέρας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ολοκληρωμένη υποστήριξη που παρέχεται από τον Sascha Maassen. Ο πρώην οδηγός της Porsche είναι έτοιμος να καθοδηγήσει τους juniors πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Το Πανεπιστήμιο του Potsdam παρέχει υποστήριξη αθλητικής ιατρικής. Η διανοητική εκπαίδευση, τα σεμινάρια μέσων ενημέρωσης, οι δεσμεύσεις δημοσίων σχέσεων και άλλες δραστηριότητες μάρκετινγκ αποτελούν επίσης μέρος της εκπαίδευσης. 

Ο Sascha Maassen, δήλωσε:

«Η Porsche έχει θέσει τους πιο ισότιμους δυνατούς όρους παιχνιδιού στη Χερέθ, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες μας να είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Έχουμε τεράστια ευθύνη για την επιλογή του νέου Porsche Junior και προσέχουμε πολύ. Φυσικά, οι γρήγοροι χρόνοι γύρου και οι επιδόσεις που είναι όσο το δυνατόν πιο άψογες με το 911 GT3 Cup είναι σημαντικοί για εμάς και αυτή είναι η βασική γραμμή. Αλλά εξετάζουμε εξίσου προσεκτικά πως συμπεριφέρονται οι οδηγοί πέρα από αυτό: Τι σχόλια δίνουν στους μηχανικούς και την ικανότητά τους να μαθαίνουν, αν μπορούν να παρακινήσουν μια ομάδα και να εκπροσωπήσουν την Porsche, πώς χειρίζονται τα μέσα και αν είναι ικανοί να αναπτυχθούν διανοητικά . Τελικά, όλα έχουν να κάνουν με το συνολικό πακέτο που μας προσφέρει ο συμμετέχων».

Το πρόγραμμα Junior της Porsche έχει συμβάλει στην καριέρα 28 οδηγών αγώνων από το 1997. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η καριέρα του σημερινού πρεσβευτή της Porsche, Timo Bernhard (Porsche Junior από το 2000 έως το 2001), του Marc Lieb (2000 έως το 2002) και του Earl Bamber (2014): Και οι τρεις κέρδισαν το θρυλικό 24 Hours of Le Mans τουλάχιστον μία φορά με την Porsche 919 Hybrid, καθώς και τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA.

Ο Thomas Preining, Porsche Junior από το 2017 έως το 2018, εξασφάλισε φέτος δύο νίκες στο DTM με την 911 GT3 R. Στα τέλη του 2021 επιλέχθηκε ο Laurin Heinrich από το Würzburg. Ο 21χρονος πλέον ολοκλήρωσε την τρέχουσα σεζόν ως πρωταθλητής του Carrera Cup Deutschland και εξασφάλισε την τρίτη θέση στο Porsche Mobil 1 Supercup. 

Ο Marc Lieb, ένας από τους πρώτους συμμετέχοντες σε αυτήν την πρωτοβουλία ανάπτυξης ταλέντων και σημερινός διευθυντής επικοινωνιών στην Porsche, δήλωσε:

«Είμαστε περήφανοι για την ιδέα της Porsche Junior, σε τελική ανάλυση, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα junior στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Αυτό το πρόγραμμα έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην καριέρα μου και μου άνοιξε την πόρτα στον επαγγελματικό μηχανοκίνητο αθλητισμό πριν από 22 χρόνια. Χωρίς αυτή την υποστήριξη, το όνειρό μου να κερδίσω το 24 Hours of Le Mans πιθανότατα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ».
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης