Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η νέα γενιά του Kia Sportage είναι εδώ και ήδη διεκδικεί την δική του πρωτιά ανάμεσα στην hot κατηγορία των SUV.  Με άκρως μοντέρνα και ριζικά αλλαγμένη σχεδίαση, πληρέστατη σουίτα συστημάτων ασφαλείας αλλά και hi-tech ανέσεις, έχει μία γεμάτη φαρέτρα από στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω, το νέο Sportage αποκτά μία νέα γκάμα υβριδικών και Plug-in υβριδικών κινητήρων που προσφέρουν την δυνατότητα τόσο στον ιδιοκτήτη να αναπνεύσει οικονομικά, όσο και στο περιβάλλον να αναπνεύσει κανονικά.

Το πιο εξελιγμένο Sportage δεν είναι απλά όμορφο και γεμάτο οθόνες με συστήματα που κάνουν την οδήγηση, μία ευχάριστη εμπειρία. Είναι ένα «πράσινο» και έξυπνο σύνολο που χρησιμοποιεί στο 100% τις δυνατότητες της ηλεκτροκίνησης, δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλη ιπποδύναμη, ελάχιστη κατανάλωση και μηδενικούς ρύπους.

Στις υβριδικές εκδόσεις του μοντέλου, ο ηλεκτροκινητήρας συνεργάζεται με τον θερμικό 1.600άρη κινητήρα και μέσω του έξυπνου εγκεφάλου γίνεται πάντα η πιο σωστή αναλογία χρήσης και απόδοσης, πάντα με γνώμονα την οικονομία και φυσικά τους ρύπους. Πιο συγκεκριμένα στην ήπια υβριδική έκδοση, το 48V σύστημα χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρικό κινητήρα που τροφοδοτείται με ενέργεια από μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 0,44 kWh. Η επικουρική του παρουσία αναλαμβάνει και να αυξήσει την ισχύ στις χαμηλές στροφές (μειώνοντας  το φορτίο του θερμικού μοτέρ), αλλά και να λειτουργεί περιφερειακά συστήματα και φυσικά το πολύ σημαντικό σύστημα Start-Stop. Ένα σύστημα το οποίο μηδενίζει εντελώς τις εκπομπές ρύπων όταν το αυτοκίνητο δεν βρίσκεται σε κίνηση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα υπάρχει και το έξυπνο κιβώτιο iMT το οποίο σε συνθήκες cruising (όταν δηλαδή το αυτοκίνητο ταξιδεύει ενώ ο οδηγός δεν πατάει το γκάζι π.χ. εθνική οδό), απενεργοποιεί το μοτέρ με το ηλεκτρικό σύστημα να αναλαμβάνει τη διατήρηση της πορείας, μηδενίζοντας ρύπους και κατανάλωση. Φυσικά η παραμικρή επαφή με το πεντάλ του συμπλέκτη θέτει ξανά τον κινητήρα σε λειτουργία, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον οδηγό.

Φυσικά στις υβριδικές αλλά και στην κορυφαία Plug-in έκδοση με τους 265 ίππους, εκτός από την τρομερή επιτάχυνση, ο οδηγός μπορεί να πραγματοποιεί τις καθημερινές του μετακινήσεις αποκλειστικά με τη χρήση ρεύματος, καθώς η αυτονομία του ηλεκτρικού μοτέρ αγγίζει τα 78χλμ. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε μετακίνηση εντός πόλεως γίνονται με μηδενική κατανάλωση, μηδενικούς ρύπους και απόλυτη ησυχία.

Φορτίζεις το βράδυ το Kia Sportage σου, και όλη την ημέρα μετακινείσαι με μηδενικό αποτύπωμα, τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό. 

Πέρα όμως από τα παραπάνω και την καθημερινή πράσινη κίνηση του Kia Sportage, η εταιρία από την Κορέα, έχει δημιουργήσει το δικό της πλάνο ανακύκλωσης της ζωής κάθε μοντέλου. Με πιο απλά λόγια, κανένα κομμάτι από κανένα νέο Kia δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς χρησιμοποιείται το Σύστημα Πράσινου Σχεδιασμού – Διαχείρισης Χημικών για τη μείωση της απόρριψης επικίνδυνων ουσιών και την ελάχιστη χρήση ενέργειας από φυσικούς πόρους κατά την διαδικασία παρασκευής. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης