Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Την τεχνολογική ναυαρχίδα της, ένα προηγμένο αυτοκίνητο που ενσωματώνει όλες τις νέες φιλοσοφίες σχεδίασης, βιωσιμότητας, οδηγικής απόλαυσης, ευελιξίας και πολυτέλειας, παρουσίασε η BMW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η iX αποτελεί την έκδοση παραγωγής του πρωτότυπου Vision iNEXT. Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Sports Activity Vehicle (SAV) θα λανσαριστεί στην αγορά το 2021, επαναπροσδιορίζοντας την οδηγική εμπειρία, την αίσθηση ευρυχωρίας και τη σχέση μεταξύ οχήματος και επιβατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιοποιεί τις τελευταίες καινοτομίες στους τομείς του εξηλεκτρισμού, της αυτοματοποιημένης οδήγησης και της συνδεσιμότητας. Η καθαρή, μινιμαλιστική, εξωτερική σχεδίαση αποτυπώνει μία νέα μορφή μετακίνησης, προσαρμοσμένης με ακρίβεια στις ανάγκες των επιβατών. Το εσωτερικό περιλαμβάνει καινοτόμες λύσεις για την αξιοποίηση του χρόνου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, προσφέροντας χαλάρωση, ασφάλεια, προστασία και ένα νέο είδος πολυτέλειας.

Αυτονομία 600 χιλιόμετρα

Το πέμπτης γενιάς σύστημα BMW eDrive, με τους δύο ηλεκτροκινητήρες, τα ηλεκτρονικά ισχύος, την τεχνολογία φόρτισης και την μπαταρία υψηλής τάσης, εγγυάται εξαιρετική απόδοση. Το κινητήριο σύνολο αποδίδει μέγιστη ισχύ 370 kW (500 ίππους), με τα 0-100 να επιτυγχάνονται σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα.

Καταναλώνει ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια για την κατηγορία και συγκεκριμένα κάτω από 21 kWh/100 χλμ. Η μπαταρία χωρητικότητας 100 kWh προσφέρει αυτονομία πάνω από 600 χιλιόμετρα, τιμή εξαιρετική.

Η νέα τεχνολογία φόρτισης της iX επιτρέπει ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα (DC) ισχύος έως 200 kW. Με αυτόν τον τρόπο, η μπαταρία μπορεί να φορτίζεται από το 10 μέχρι το 80% της συνολικής της χωρητικότητας σε λιγότερο από 40 λεπτά. Πέραν αυτού, μέσα σε δέκα λεπτά η ενέργεια που διοχετεύεται στην μπαταρία μπορεί να αυξήσει την αυτονομία του αυτοκινήτου για 120 χλμ. Χρειάζονται λιγότερο από 11 ώρες για τη φόρτιση μιας άδειας μπαταρίας υψηλής τάσης στο 100% της χωρητικότητάς της με ισχύ 11 kW από ένα Wallbox.

Επίσης, χάρη στο νέο πακέτο τεχνολογικών εργαλείων (toolkit), ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου επεξεργάζεται διπλάσια ποσότητα δεδομένων από τους αισθητήρες του οχήματος σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Η iX είναι συμβατή με 5G και λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης και αυτόματης στάθμευσης.

Από πλευράς διαστάσεων, το ηλεκτρικό SAV έχει παρόμοιο μήκος και πλάτος με την X5 και ίδιο ύψος με την Χ6. Στο εμπρός τμήμα κυριαρχεί η κάθετα διατεταγμένη μάσκα «νεφρών», με τις τεχνολογίες κάμερας, τα ραντάρ και τους αισθητήρες να βρίσκονται στη μάσκα πίσω από τη διάφανη επιφάνεια.

Οι χειρολαβές ανοίγουν με το πάτημα ενός μπουτόν, το στόμιο πλήρωσης υγρού πλύσης παρμπρίζ είναι κρυμμένο κάτω από το λογότυπο της BMW στο καπό και η κάμερα οπισθοπορείας έχει ενσωματωθεί στο λογότυπο στην πίσω πόρτα.

Μίνιμαλ

Ένα υψηλό επίπεδο ευρυχωρίας, ένα μείγμα υλικών υψηλής ποιότητας, καθίσματα νέας σχεδίασης με ενσωματωμένα προσκέφαλα και μία τεράστια πανοραμική κρυστάλλινη οροφή διαμορφώνουν ένα πολυτελές περιβάλλον τύπου lounge στην καμπίνα της iX.

Η μινιμαλιστική σχεδιαστική γλώσσα και η λιτή δομή των επιφανειών προάγουν το αίσθημα ευρυχωρίας μέσα στο αυτοκίνητο. Οι ενδείξεις και τα χειριστήρια έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, ενισχύοντας περαιτέρω την εντύπωση μιας απέριττης καμπίνας που ξεκουράζει τον επιβάτη και οι τεχνολογίες είναι διαισθητικές.

Η φιλοσοφία αθέατης τεχνολογίας είναι ορατή σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα κρυφά ηχεία, στους αεραγωγούς, στις θερμαινόμενες επιφάνειες και στον αναδιπλωμένο προτζέκτορα του Head-Up Display. Το εξαγωνικό τιμόνι, ένας διθέσιος διακόπτης για την επιλογή σχέσης στο κιβώτιο και η κυρτή οθόνη αποτυπώνουν το μέλλον της οδηγικής απόλαυσης.

Άριστη αεροδυναμική και περιορισμένο βάρος

Η ενέργεια και η αυτονομία της iX ωφελούνται από τις καινοτόμες λύσεις στους τομείς σχεδίασης ελαφρού βάρους και αεροδυναμικής. Η δομή αμαξώματος με πλαίσιο από αλουμινένιο χωροδικτύωμα και καινοτόμο κλωβό από ανθρακονήματα προσφέρει εξαιρετικά υψηλή στρεπτική ακαμψία και ευελιξία.

Με συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) μόλις 0,25, η αεροδυναμική είναι από τις κορυφαίες της κατηγορίας, γεγονός που ευνοεί τόσο τις επιδόσεις όσο και την αυτονομία.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης