Του Λουκά Παπαλάμπρου

Συμπαγείς αναλογίες, κρυστάλλινος χαρακτήρας, αντισυμβατική αισθητική και πρωτοποριακές τεχνολογίες. Το νέο μοντέλο της τσεχικής φίρμας συστήθηκε επίσημα στην έκθεση της Γενεύης, κλέβοντας τις εντυπώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Vision X Concept αποτελεί τον προπομπό του νέου compact crossover της Skoda. Τοποθετείται απέναντι από τα VW T-Roc και Seat Arona και αποτελεί το τρίτο μέλος της οικογένειας SUV της μάρκας, μετά τα Kodiaq και Karoq. Βασίζεται στην πλατφόρμα MQB του γερμανικού ομίλου, με το μήκος του αμαξώματος να είναι στα 4,25 μ., το ύψος 1,5 μ. και το πλάτος 1,8 μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για το πιο μοντέρνο σχεδιαστικά αυτοκίνητο της Skoda, αλλά και το πιο προηγμένο τεχνολογικά. Το design είναι σαφώς πιο αιχμηρό και δυναμικό σε σχέση με όσα έχουμε δει από τους Τσέχους μέχρι σήμερα, με τα καινούργια LED φώτα, τη διχρωμία και τη σπορ μάσκα να κάνουν τη διαφορά.

Το εσωτερικό εντυπωσιάζει από την πρώτη ματιά, διαθέτοντας ψηφιακό πίνακα οργάνων, μεγάλη οθόνη αφής και ολοκαίνουργια κονσόλα. Οι διακόπτες και τα κουμπιά λάμπουν διά της απουσίας τους, με τις λειτουργίες να ελέγχονται με την αφή ή μέσω φωνητικών εντολών και χειρονομιών.

Για την κίνηση φροντίζει ένας τετρακύλινδρος κινητήρας 1.5 TSI που μπορεί να λειτουργήσει είτε με βενζίνη είτε με φυσικό αέριο. Μάλιστα, στον πίσω άξονα υπάρχει ακόμη ένας ηλεκτροκινητήρας, με τη συνδυαστική ροπή να αγγίζει το εντυπωσιακό νούμερο των 1.000 Nm.

Η αυτονομία ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα και οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται στα 89 γρ./χλμ. Όσο για τις επιδόσεις, τα 0-100 επιτυγχάνονται σε 9,3 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200 χλμ./ώρα. 

Τέλος, όπως ανέφερε η Skoda, ανέπτυξε ειδικά για το Vision X μία σειρά συστημάτων, όπως το «Smart Parking» που βρίσκει μόνο του τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης και κατευθύνει το όχημα, καθώς και το «HoppyGo», μία υπηρεσία ενοικίασης όταν το αυτοκίνητο είναι διαθέσιμο από τον ιδιοκτήτη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης