Το D.N.A. Race απογειώνει τις Alfa Romeo!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020, 08:58
Το D.N.A. Race απογειώνει τις Alfa Romeo!

Εκπληκτικό στυλ, μοναδική σχεδίαση, εξαιρετική οδική συμπεριφορά και υψηλές επιδόσεις. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των νεότερων μοντέλων Giulia και Stelvio της ιταλικής φίρμας.

Οι εκδόσεις Quadrifoglio όμως, είναι κάτι ξεχωριστό. Διακρίνονται για την ισχύ, τις πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις, την πρωτοποριακή ανάρτηση Alfa Link, το σύστημα τετρακίνησης Q4, το προηγμένο ηλεκτρονικό Alfa CDC, το drive-by-wire σύστημα πέδησης IBS και τον carbon κεντρικό άξονα μετάδοσης.

Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά ωστόσο, δεν είναι άλλο από το σύστημα D.N.A. με το διακριτικό «Race». Γυρνώντας τον περιστροφικό διακόπτη από τη θέση «Dynamic» στη θέση «Race», οι Giulia Quadrifoglio και Stelvio Quadrifoglio απελευθερώνουν όλη την αγωνιστική αίσθηση που κρύβουν μέσα τους.

Μέσω του Alfa Chassis Domain Control (CDC), που αποτελεί ουσιαστικά του κέντρου ελέγχου των λειτουργιών του αυτοκινήτου, όλα τα χειριστήρια, το τιμόνι, το πεντάλ του φρένου, το αυτόματο κιβώτιο κτλ. αποκτούν αστραπιαία απόκριση, ενώ συνολικά τα συστήματα ετοιμάζονται για «μάχη» με τον χρόνο και την άσφαλτο.

Πιο αναλυτικά, με ενεργοποίηση της επιλογής «Race» τα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη των Quadrifoglio ακολουθούν τις παρακάτω ρυθμίσεις:

Active Torque Vectoring: Το ενεργό διαφορικό που διαχειρίζεται τη μετάδοση της ροπής στους πίσω τροχούς αποκτά πιο «επιθετική» συμπεριφορά μεταβάλλοντας ταχύτερα και με μεγαλύτερη ένταση την κατανομή ανάμεσα στον αριστερό και δεξί τροχό. Σε αυτή τη ρύθμιση η εμφάνιση υποστροφής μειώνεται έως και 17%, ενώ η συνολική ευελιξία του οχήματος βελτιώνεται έως και 20%. Σε αυτό συμβάλει και η απελευθέρωση της μέγιστης ισχύος του bi-Turbo V6 κινητήρα των 2,9 λίτρων απόδοσης 510 ίππων, ο οποίος πλέον δεν χαλιναγωγείται από το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, επιτρέποντας στον οδηγό να τον εκμεταλλευτεί με απόλυτη ελευθερία. Η ελευθερία που προσφέρει η ρύθμιση του συστήματος ESP σε συνδυασμό με το ενεργό διαφορικό δίνει την ευκαιρία στα μοντέλα Quadrifoglio να διαγράφουν εντυπωσιακές γωνίες με κορυφαία γραμμικότητα στην αίσθηση και τον οδηγό να απολαμβάνει εξαιρετική πληροφόρηση και απόλυτο έλεγχο.

Σύστημα πέδησης IBS: Το αποκλειστικό σύστημα πέδησης  drive-by-wire IBS (Integrated Braking System) της Alfa Romeo, στη ρύθμιση «Race» αποκτά ακόμα πιο άμεση αίσθηση, το πεντάλ πιο σκληρή ρύθμιση, ενώ η λειτουργία του συστήματος αντι-μπλοκαρίσματος ABS γίνεται λιγότερο ευαίσθητη. Παράλληλα τα ενεργά αμορτισέρ εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των κλίσεων τόσο κατά τον εγκάρσιο άξονα, όσο και κατά τον διαμήκη, κατά τη διάρκεια των έντονων επιταχύνσεων και κυρίως επιβραδύνσεων που μπορούν να πετύχουν τα μοντέλα Quadrifogio.


Κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα τετρακίνησης Q4: Έχοντας αναλάβει να μεταφέρει την ισχύ του κινητήρα στην πιο ακραία ρύθμιση του, το σύστημα μετάδοσης με το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων αλλάζει επίσης, με στόχο να προσφέρει ακόμα πιο άμεσες αλλαγές, επιτρέποντας την μετάβαση από τη μία σχέση στην άλλη σε περίπου 130χλστ. του δευτερολέπτου. Παράλληλα, το κιβώτιο στη «χειροκίνητη» λειτουργία αλλάζει σχέση μόνο όταν το επιθυμεί ο οδηγός, διατηρώντας την επιλεγμένη σχέση μέχρι το όριο περιστροφής του κινητήρα. Στην περίπτωση της Stelvio Quadrifoglio όπου η κίνηση μεταδίδεται μέσω του συστήματος Q4 και στους τέσσερις τροχούς, η λειτουργία Race διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό την κατανομή ροπής στον πίσω άξονα, ενώ το κιβώτιο μεταφοράς (ATC) κατανέμει την ποσότητα ροπής στη μέγιστη κατασκευαστική ικανότητα του που είναι η μεταφορά στον εμπρός άξονα 1000Nm σε λιγότερο από 150χλστ. του δευτερολέπτου και η μείωση της από τα 1.000 στα 100Nm σε μόλις 120χλστ. του δευτερολέπτου.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020, 08:58