Μία εκθαμβωτική απόχρωση του μαύρου που χρησιμοποιείται για εξαρτήματα της αεροδιαστημικής, διαθέτει η νέα γενιά του Sports Activity Coupé της βαυαρικής φίρμας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζεται Vantablack και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Surrey NanoSystems. Η X6 είναι το πρώτο αυτοκίνητο που βάφτηκε σε αυτό το χρώμα και πιο συγκεκριμένα στη σκοτεινή μαύρη απόχρωση Vantablack VBx2.

Η επικάλυψη εφαρμόζεται σε μορφή σπρέι και έχει 1% πλήρη ημισφαιρική ανακλαστικότητα (Total Hemispherical Reflectance – THR), που σημαίνει ότι εξακολουθεί να θεωρείται «super black», επιτρέποντας ένα μικρό ποσοστό αντανάκλασης από κάθε γωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίστρωση της βαφής φέρει πλέγμα από carbon. Κάθε νανοσωλήνας άνθρακα έχει μήκος 14 – 50 μικρόμετρα, με διάμετρο 20 νανόμετρα, που τον καθιστά περίπου 5.000 φορές λεπτότερο από μία ανθρώπινη τρίχα. Ως αποτέλεσμα, περίπου ένα δισεκατομμύριο τέτοιοι κάθετα διατεταγμένοι νανοσωλήνες άνθρακα χωράνε σε ένα τετραγωνικό εκατοστό. Οποιαδήποτε φωτεινή δέσμη πέφτει επάνω στην επιφάνεια απορροφάται εντελώς αντί να ανακλάται και μετατρέπεται αποτελεσματικά σε θερμότητα.

Το Vantablack μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες έως 4.300 βαθμούς Κελσίου και είναι κατάλληλο για ευαίσθητα υλικά όπως το αλουμίνιο. Επίσης, συναντάται σε οπτικά εξαρτήματα που επιτρέπουν την παρατήρηση αχνών αστεριών και μακρινών γαλαξιών που δύσκολα εντοπίζονται λόγω του περιρρέοντος ηλιακού φωτός.

Η X6 Vantablack VBx2 κατασκευάστηκε σε μία και μόνο μονάδα και θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη έκθεση της Φρανκφούρτης.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης