Η ανάπτυξη των plug-in hybrid και κυρίως των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων αποτελεί την απάντηση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ανάπτυξη προϊόντων με πολύ χαμηλό ή μηδενικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, τουλάχιστον όσον αφορά στη χρήση τους. Τεχνολογία αιχμής στη βαφή του αμαξώματος

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα -ειδικότερα στα αστικά κέντρα- αποτελεί επιτακτική ανάγκη και τα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα δίνουν μια απάντηση σε αυτή την πρόκληση. Η Fiat όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας μια πρόταση που όχι απλά δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, αλλά συμβάλει και στην εξουδετέρωση των ρύπων που προκαλούνται από άλλα αυτοκίνητα ή δραστηριότητες του ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σχεδιασμένο από τον οίκο Armani

Με βάση το αμιγώς ηλεκτροκίνητο 500, οι σχεδιαστές αναζήτησαν τα όρια που καθορίζουν ένα απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον αυτοκίνητο. Οι μηδενικοί ρύποι λόγω της ηλεκτρικής κίνησης, τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου και η χρήση προηγμένων ανακυκλωμένων υλικών, όπως το πρωτοποριακό ύφασμα Seaqual, συνδυάστηκαν με μια πραγματικά ρηξικέλευθη ιδέα στο πρωτότυπο Fiat 500 by Armani.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφαρμόζοντας τεχνολογία αιχμής, η ειδική έκδοση του ιταλικού οχήματος «ντύθηκε» με μια βαφή που περιέχει διοξείδιο του τιτανίου, ένωση που έχει την ιδιότητα να απορροφά ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα οξείδια του αζώτου και να τους μετατρέπει σε ακίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ενώσεις. Η συγκεκριμένη λύση έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε κτήρια, με τη βαφή των εξωτερικών επιφανειών να προσφέρει βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα αστικά κέντα μεγαλουπόλεων της Ν. Αμερικής.

Οι μηχανικοί κατάφεραν με τη χρήση λέιζερ στο πάνω μέρος του αμαξώματος να «χαράξουν» το χρώμα δίνοντας του την υφή και την όψη ενός ακριβού υφάσματος, αντάξιου του ονόματος Armani. Η όψη «ψαροκόκαλου» εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα συμβάλει και στην αύξηση της συνολικής επιφάνειας που έρχεται σε επαφή το διοξείδιο του τιτανίου της βαφής με τον ατμοσφαιρικό αέρα μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα του Fiat 500 by Armani να καθαρίζει τον αέρα κατά την κίνηση του.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, το πρωτότυπο ηλεκτρικό 500 δημιουργήθηκε εξ αρχής για να διατεθεί μέσω δημοπρασίας με τα έσοδα να δωρίζονται στο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό για την προστασία του περιβάλλοντος (Earth Alliance), του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Leonardo DiCaprio.

 

Στην Ελλάδα οι νέες εκδόσεις του Fiat 500 με τιμές από 11.990€

Ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα ηλεκτρικά Fiat 500e…

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης